45115.jpg

Arcibiskup Vigano žiada Vatikán, aby prestal mlčať

261
Kultúra života

Bývalý veľvyslanec Vatikánu v USA, ktorý obvynil bývalých štátnych sekretárov, že v minulosti kryli medzičasom už sankcionovaného amerického kardinála, v najnovšom liste odsudzuje pápeža Františka za to, že odmieta priamo odpovedať na vznesené obvinenia. Aj preto arcibiskup Carlo Maria Vigano teraz Vatikán vyzýva, aby zverejnil, čo vie o škandále týkajúcom sa bývalého amerického kardinála Theodora McCarricka.

Arcibiskup Vigano to uvádza v novej výzve, ktorú napísal mesiac po tom, ako prišiel s prvým 11-stranovým obvinením na adresu vedenia katolíckej cirkvi.

Svoju novú výzvu Vigano zverejnil vo štvrtok na webovej stránke na zdieľanie dokumentov, uviedla agentúra AP.

Vigano vo svojom najnovšom texte odsudzuje oficiálne miesta vo Vatikáne za ich mlčanie k svojim tvrdeniam.

Obviňuje tiež pápeža Františka, že proti nemu spustil kampaň “jemného ohovárania”.

Nalieha tiež na šéfa vatikánskeho biskupského úradu, aby prehovoril, pretože má údajne všetky dokumenty, ktoré sú potrebné ako dôkaz, že podozrenia z neprijateľného správania a životného štýlu bývalého kardinála McCarricka sa vo Vatikáne roky ututlávali.

Vigano vo svojom prvom vyhlásení pápeža vyzval, aby v dôsledku McCarrickovej kauzy odstúpil. Vigano totiž podľa televízie CBS tvrdí, že pápeža v roku 2013 informoval o podozreniach týkajúcich sa pohlavného zneužívania vznesených voči prominentnému kňazovi v USA, ale František v tejto veci nepodnikol nijaké kroky.

Vigano vo svojom liste obviňuje bývalých štátnych sekretárov pôsobiacich počas pontifikátov Jána Pavla II. a Benedikta XVI., že roky ignorovali podrobné svedectvá o McCarrickom správaní a životnom štýle. Správal sa natoľko nemorálne, že pred ním krajších seminaristov doslova ukrývali počas jeho návštev kňazských seminárov. Na krku má tiež zneužívanie maloletého chlapca. Vigano tiež pripomína, že Benedikt XVI. v roku 2009 alebo 2010 McCarricka potrestal, ale pápež František ho rehabilitoval.

V júli tohto roku však pápež prijal McCarrickovu rezignáciu a nariadil mu “žiť v modlitbe a pokání”. Emeritný washingtonský arcibiskup takisto dostal zákaz akéhokoľvek verejného vystupovania a musí zostať v dome, ktorý mu cirkev určila.

K tomuto kroku pápež pristúpil po tom, ako americké cirkevné vyšetrovacie inštitúcie dospeli k záveru, že obvinenie, že McCarrick zneužíval mladistvého, je založené na dôveryhodných informáciách.

Zatiaľ nie je známe, kedy sa začne cirkevný súd s bývalým kardinálom.

Vigano (77) tiež patrí ku konzervatívcom v katolíckej cirkvi a jeho postoje v súlade s doktrínou Cirkvi k homosexualite sú všeobecne známe. Agentúra AP po zverejnení prvého dokumentu konštatovala, že Vigano a pápež stoja v oblasti ideológie na opačných póloch – kým Vigano je označovaný za striktného zástancu tzv. tradičných hodnôt, pápež je vnímaný skôr ako “pastier duší”.