30187.jpg

Google ukladá dáta o vašej polohe, aj keď si nastavíte, aby tak nerobil

141
Kultúra smrti

Americký gigant Google ukladá údaje o polohe mobilných telefónov využívajúcich jej aplikácie aj vtedy, keď si používateľ nastaví, aby zariadenie jeho polohu nesledovalo. Uviedol to portál Bloomberg s odvolaním sa na agentúru AP.

Agentúra AP uviedla, že Google o nastavení týkajúceho sa sledovania polohy zavádza svojich používateľov. Nevyžiadané ukladanie histórie pohybu sa môže vzťahovať na dve miliardy užívateľov telefónov s operačným systémom Android a tiež na státisíce majiteľov iPhonov s aplikáciami Googlu.

Ide o nastavenie história polohy Google v nastaveniach o polohe zariadenia. Tú možno jednoducho vypnúť a Google tvrdí, že tento krok zabráni v tom, aby si jej systémy pamätali pohyb užívateľov. “Históriu polohy môžete kedykoľvek vypnúť. Keď je História pohybu vypnutá, miesta, ktoré navštívite, už nie sú ukladané,“ uvádza Google.

“Nie je to pravda. Aj s pozastavenou históriou pohybu niektoré aplikácie Googlu automaticky ukladajú dáta o polohe s časovým údajom,“ napísala AP.

Vypnutie Histórie v skutočnosti iba zabráni Googlu vytvárať pre užívateľov vizualizáciu jeho pohybu v časovej osi. Ako príklad automatického ukladania uvádza AP aplikácii Google Maps, ktorá údajne polohu užívateľa zdokumentuje už pri jej samotnom otvorení. “Automatické denné správy o počasí na telefónoch s Androidom zisťujú rámcovo, kde práve ste. A pri vyhľadávaní niektorých fráz, ktoré nemajú nič spoločného s polohou, ako napríklad ‘čokoládové sušienky’ alebo ‘vedecké súpravy pre deti’ je vaša poloha určená presne na štvorcovú stopu a uložená vo vašom účte,“ uvádza agentúra AP.