Fatal_Flaws_doctor.jpg

Nový dokumentárny film odhaľuje veľké klamstvo za hnutím za eutanáziu

1,179
Jakub Betinský
Kultúra života

[autorka: Lianne Laurenceová]

 

Pred devätnástimi mesiacmi sa doktori pokúsili donútiť kanadskú matku k súhlasu, aby na jej dvadsaťpäť ročnej dcére s mozgovou obrnou počas jej urgentného pobytu v nemocnici spáchali eutanáziu.

 

V blížiacom sa dokumentárnom filme Sheila Elsonová rozpráva ako jej jeden doktor v Newfoundlande povedal, že jej dcéra Candice Lewis onedlho zomrie. Eutanáziu odporučil ako najlepšie ďalší krok.

 

Počas rozprávania tohto príbehu sedela Elsonová pri svojej dcére. Keď sa dostala k bodu, keď doktor odporúčal eutanáziu, Candice sa rozplakala.

 

„Neplač, už je všetko dobré, už je po tom,“ hovorí Sheila Elsonová objímajúc svoju dcéru, ktorá si skladá okuliare, aby si mohla utrieť oči. „Iba nechceme, aby sa takého niečo stalo komukoľvek inému, dobre?“

 

Toto je jeden z dojemných momentov v dokumentárnom filme Osudové chyby o legalizácii eutanázie, ktorý vyrobila ontárijské firma Dunn Media v spolupráci s Koalíciou na prevenciu eutanázie (EPC).

 

 

Výkonný riaditeľ EPC Alex Schadenberg tvrdí, že 70 minútový dokument „zmení spôsob, akým sa dnešná kultúra pozerá na asistovanú smrť.“

 

Dokument predstavuje príbehy ako ten o Lewis a tiež „neuveriteľné príbehy, ktoré neboli nikdy predtým rozpovedané,“ ako napríklad „šokujúce“ svedectvo Margreeta, „na ktorého mame vykonali v Holandsku eutanáziu bez súhlasu,“ povedal pre LifeSiteNews.

 

Osudové chyby tiež obsahuje neskrátené rozhovory s predstaviteľmi „loby za smrť v Holandsku a Spojených štátoch“ akými sú Federácia práva na smrť a organizácia Smrť s dôstojnosťou.

 

„Film úplne dekonštruuje všetko to, čo sa loby pre eutanáziu snaží predať. Hovoria, že je to celé o autonómii,“ povedal Schadenberg pre LifeSiteNews.

 

„Keď počúvate, čo hovoria, počujete príbeh Margreetovej matky alebo počujete príbeh Candice Lewis, uvedomíte si, že [celá loby] je klamstvom,“ povedal. „Pozrieť si to je silný zážitok.“

 

Prípad Lewis je o tom, ako Elsonová berie svoju dcéru do Charles S. Curtis Memorial v St. Anthony, Newfoundland, v septembri 2016 na liečbu záchvatov.  

 

Doktor na pohotovostnej službe, ktorý bol v médiách identifikovaný ako Dr. Aaron Heroux, údajne povedal, že Lewisina oblička bola posunutá mimo svoje miesto a „dolná časť jej pľúc skolabovala“, povedala Elsonová filmárovi Kevinovi Dunnovi.

 

Na druhý deň ma doktor „zobral na chodbu, postavil ma k stene a povedal mi o asistovanej samovražde a že v Kanade je legálna,“ hovorí.

 

Povedala, že o to nemá záujem, ale doktor „mi povedal, že sa správam sebecky a chcel mi v tomto smere asistovať.“

 

Najhoršie zo všetkého bolo, že Lewis „všetko počula“, hovorí. Ale „ani raz nepovedala ´Chcem svoj život ukončiť´. Ani raz.“

 

Práve naopak, Lewis vo filme hovorí ako doktorom povedala: „Nechcem zomrieť.“

 

Uzdravila sa a o rok neskôr bola „späť pri tom, čo miluje najviac – maľovať a tráviť čas so svojou rodinou,“ poznamenal Dunn.

 

Okrem cesty do Newfoundlandu Dunn a jeho štáb navštívil štyri krajiny a počas dvoch rokov prešli viac ako 50 tisíc kilometrov. Hľadal odpoveď na „najzákladnejšie filozofické otázky našich čias: mali by sme dať doktorom – či komukoľvek – právo a zákonnú moc ukončil život iného človeka?“ A k tomu sa pridáva ďalšia otázka: „Ako tieto zákony ovplyvnia časom spoločnosť?“

 

 

Obzvlášť tragickým je prípad Aurelie Brouwersovej, dvadsaťdeväť ročnej telesne zdravej Holanďanky, ktorá Dunnovi povedala, že „okolo šesť rokov som túžila po smrti a takmer štyri roku som sa snažila o eutanáziu... a chcem o ňu jednoducho bojovať.“

 

Holandská vláda následne Brouwersovej eutanáziu dovolila zo psychiatrických dôvodov. Usmrtená bola 26. januára 2018.

 

„Musím sa spýtať: kto ju zradil?“ pýta sa Dunn.

 

Dokument Osudové chyby „tu nie je preto, aby démonizoval doktorov, advokátov – alebo kohokoľvek iného v tejto veci. Väčšina doktorov nechce mať po pravde s eutanáziou nič do činenia. Ale malá menšina chce a ich počet rastie,“ píše Dunn na webstránke tohto filmu.

 

„Tento film je skôr o rastúcom prijímaní novej kultúrnej filozofie, ktorá má potenciál rozpútať zmätok, ktorý v spoločnosti zasiahne jej zraniteľných. A povedzme si pravdu: všetci sme zraniteľní.“

 

Osudové chyby budú mať premiéru 8. mája v Ottawa Little Theatre.

 

Schadenberg ale hovorí, že EPC potrebuje približne 25 tisíc dolárov na dokončenie tohto projektu. Bol nútený poslať podporovateľom núdzovú výzvu o finančnú pomoc.

 

„S tým ako sa blíži film k ukončeniu čelíme opäť ťažkej finančnej situácii,“ napísal Schadenberg na webe EPC. „Potrebujeme pokryť výdavky za štáb a kancelárie a musíme urobiť niekoľko ťažkých rozhodnutí, ktoré nám umožnia Osudové chyby dokončiť.“

 

Celková chýbajúca suma na dokončenie dokumentu je približne 25 tisíc dolárov a EPC hľadá ako finančné dary (ktorými môže prispieť TU) alebo krátkodobé bezúročné pôžitky.

 

Podporovatelia tiež môžu pomôcť predobjednaním DVDčiek filmu a tiež zakúpením brožúry, ktorú EPC vyrobila. (Viac informácií nájdete TU.)

 

EPC sponzoruje premiéru 8. mája, po ktorej bude nasledovať naživo streamovaná diskusia za okrúhlym stolom na tému hrozieb legalizovanej eutanázie a asistovanej samovraždy. Lístky stoja 10 dolárov a môžete si ich zakúpiť TU.

 

Ako tomu bolo aj pri predchádzajúcom dokumentárnom filme, Podvod s eutanáziou, EPC povzbudzuje ľudí, aby zorganizovali premietanie Osudových chýb pre svoje okolie.