Jezis.jpg

Podoba Ježiša v 3D vytvorená použitím Turínskeho plátna

1,725
Neutral

Profesor z Univerzity v Padove vytvoril podobu Jeziša v 3D, ktorá ukazuje Ježiša potom, čo bol umučený a ukrižovaný. Turínske plátno je považované za tkaninu, do ktorej bol Ježiš zahalený po tom, čo zomrel.

„Táto socha je trojdimenzionálne zobrazenie v aktuálnej veľkosti, ktoré ukazuje Muža z Plátna. Vytvorená bola presným meraním z plátna, v ktorom bol Kristus uložený po ukrižovaní,“ vysvetľuje Giulio Fanti, vyučujúci mechanické a termálne merania na Univerzite v Padove, ktorý Plátno skúmal. Na základe svojich meraní vytvoril profesor „karbónovú kópiu“ v 3D, ktorá mu, ako tvrdí, dovoľuje potvrdiť, že toto sú pravé črty ukrižovaného Ježiša.

„Preto veríme, že máme konečne presný obraz toho, ako Ježiš vyzeral, keď bol na tejto zemi. Odteraz, už nebude môcť byť vyobrazený bez toho, aby sa táto práca zobrala do úvahy.“ Profesor udelil výnimočné právo na zverejnenie svojej práce týždenníku Chi, pre ktorý uviedol: „Na základe našich štúdií bol Ježiš mužom výnimočnej krásy. Mal štíhle a pritom silné končatiny, a meral takmer 180cm, zatiaľ čo priemerná výška v tom čase bola okolo 165cm. Zároveň mal kráľovský a majestátny výraz.“ (Vatican Insider).

Vďaka tejto štúdii a trojdimenzionálnemu zobrazeniu postavy bol Fanti schopný tiež vypočítať početné zranenia na tele Muža z Plátna:

„Na plátne,“ vysvetľuje profesor, „som napočítal 370 rán z bičovania bez započítania rán na bokoch, ktoré plátno neodhalilo, pretože pokrývalo iba hornú a dolnú časť tela. Môžeme preto odhadovať, že rán bolo najmenej 600. Taktiež, 3D rekonštrukcia ukázala, že v momente svojej smrti sa Muž z Plátna skrútil na pravú stranu, pretože jeho pravé rameno bolo dislokované tak závažne, že to poranilo nervy.“ (Il Mattino di Padova).