Pavol.jpg

Teológovia uznali druhý zázrak pripisovaný pápežovi Pavlovi VI.

247
Kultúra života

Pápež Pavol VI., ktorý previedol katolícku cirkev búrlivým reformným obdobím v 60. a 70. rokoch 20. storočia, by mohol byť na budúci rok vyhlásený za svätého. Informoval o tom v piatok taliansky týždenník La Voce del Popolo, podľa ktorého teológovia z diecézy Brescia na severe Talianska nedávno priznali Pavlovi VI. druhý zázrak – bolo ním v roku 2014 “zázračné” narodenie dieťaťa, ktorého rodičia sa v modlitbách obracali o pomoc práve k zosnulému pápežovi.

 

Dievčatko, ktoré v deň sviatku Božieho narodenia (25. decembra) oslávi tri roky, sa narodilo predčasne v 26. týždni tehotenstva. Lekári už predtým matku upozorňovali, že jej tehotenstvo je rizikové, a to ruptúrou placenty, dodal týždenník.

Podľa agentúry DPA o tom, že táto kauza bude druhým zázrakom na príhovor Pavla VI., rozhodli teológovia 13. decembra. Ich závery, ktoré musí ešte potvrdiť Vatikán, zrejme vyústia do vyhlásenia Pavla VI. za svätého. K tejto kanonizácii by mohlo pravdepodobne dôjsť v októbri budúceho roku, keď sa v Ríme bude konať synoda biskupov.

Vatikán, ako je to v takýchto prípadoch obvyklé, záležitosť nekomentoval, dodala DPA.

Pavol VI. bol vyhlásený za blahoslaveného v roku 2014 po tom, ako vatikánska Kongregácia pre kauzy svätých oznámila, že vykonal zázrak, ktorým bolo nevysvetliteľné uzdravenie nenarodeného dieťaťa. Prípad sa odohral v americkom štáte Kalifornia.

Lekári vtedy počas tehotenstva matky diagnostikovali na plode závažné malformácie (znetvorenia). Keďže existovalo riziko poškodenia mozgu, navrhli matke podstúpiť potrat. Tá sa však rozhodla dieťa donosiť a tehotenstvo zverila príhovoru Pavla VI. Dieťa sa narodilo zdravé.

Pavol VI. viedol katolícku cirkev v rokoch 1963-78. Po svojom nástupe na pápežský stolec pokračoval v Druhom vatikánskom koncile, ktorý prerušila smrť jeho predchodcu, pápeža-reformátora Jána XXIII.

Pavol VI. počas svojho pontifikátu napísal encykliku Humanae Vitae. Ide o dokument, v ktorom prezentoval tradičné kresťanské učenie proti antikoncepcii a varoval pred dôsledkami umelých metód plánovaného rodičovstva. V tomto dokumente tiež odsúdil “zámerný a plánovaný potrat” z akéhokoľvek dôvodu.