thedictatorpope.jpg

Odistený granát: kniha, ktorá tvrdí, že pápež František očakával abdikáciu Benedikta XVI

2,092
Zuzana Smatanová
Neutral

V novej výbušnej knihe sa tvrdí, že pápež František nielenže baží po moci, že je manipulatívnym diktátorom, ale aj to, že oslavoval abdikáciu Benedikta XVI.

Autor knihy The Pope Dictator (Pápež diktátor), ktorý ju napísal pod preudonymom Marcantonio Colonna, si stanovil za cieľ popísať aký je pápež František, keď nie je na očiach verejnosti, ktorá ho zbožňuje: „arogantný, odmietavý voči ľuďom, nešetrí nadávkami a je notoricky známy svojimi výbuchmi hnevu, ktoré tak dobre poznajú všetci od kardinálov až po osobných šoférov.“

Aj napriek skrytej identite autora je kniha šlágrom, dobývajúcim zoznam bestselerov, ktorú chvália aj pravidelní návštevníci Vatikánu. 

Podľa obsahu knihy je pápež František údajne majstrovským manipulátorom, a bol si dobre vedomý obidvoch pokusov o jeho zvolenie za pápeža. Keď v roku 2005 konkláve zvolilo namiesto neho kardinála Ratzingera, ešte donedávna konzervatívny kardinál Bergoglio prijal za svoj nový pokrokový postoj v zhode s teológiou svojich prívržencov. Podľa všetkého bol pri vzkriesení ich plánu, keď Benedikt skrátil svoje pôsobenie ako pápež. Podľa Colonny to bolo takto:

„Od polovice roku 2012 už niekoľkí zasvätenci v Kúrii vedeli, že pápež Benedikt uvažuje o abdikácii; so svojím zámerom sa totiž zveril dvom zo svojich najbližších spolupracovníkov, štátnemu sekretárovi kardinálovi Bertonemu a svojmu tajomníkovi arcibiskupovi Gansweinovi a hneď povedal aj presný dátum: 28. február 2013.

Frekvencia komunikácie kardinála Bergoglia s Rímom sa zvýšila a s blížiacim sa dátumom dosahovala čoraz hektickejšiu úroveň. 11. februára 2013 pápež Benedikt verejne oznámil kardinálom čo chce urobiť; celý svet to zarazilo a prekvapilo, nie však Bergoglia a jeho stúpencov, ako tvrdia očití svedkovia.

V deň oznámenia abdikácie išiel rektor katedrály v Buenos Aires navštíviť svojho kardinála a našiel ho radovať sa. Počas ich rozhovoru neprestal vyzváňať telefón s osobnými gratuláciami od zahraničných Bergogliových priaznivcov. Jeden jeho argentínsky priateľ, zrejme menej informovaný než ostatní, mu zavolal a pýtal sa na tú mimoriadnu správu. Bergoglio mu povedal: „Nevieš, čo to znamená“.

Renomovaný taliansky novinár a odborník na Vatikán Marco Tosatti, ktorý píše pre taliansky denník LaStampa, nazval knihu The Dictator Pope „dôležitým panoramatickým pohľadom“ na historické udalosti Bergogliovho doterajšieho pontifikátu. Robert Royal, hlavný editor The Catholic Thing a pápežský pozorovateľ pre EWTN túto knihu charakterizuje ako „oveľa dôslednejšiu a podrobnejšiu než čokoľvek, čo sa dovtedy objavilo o Františkovom pontifikáte.“

Royal upozorňuje, že kniha „niekedy príliš voľne vykladá dôkazy“, zároveň však dodáva, že „celkové množstvo dôkazov, ktoré poskytuje, je ohromujúce. 90% z nich je nesporných, nemôžu síce pomôcť, ale aspoň objasňujú kto je František a čím sa zaoberá.“

Najpopulárnejší katolícky týždenník Veľkej Británie konštatuje, že kniha The Dictator Pope je „niekedy krutá a neľútostná“, no chváli ju hovoriac, že „čerpá zo širokej škály materiálov, vrátane dôveryhodných zdrojov vo Vatikáne.“

Online sa kniha stala dostupnou v angličtine 4. decembra. Skúma aj publikované články a knihy o Františkovi – niektoré z nich už zmizli z argentínskych kníhkupectiev - aby vysvetlila tienistú stránku Bergogliovho pontifikátu.

„Intrigánsky Jorge Bergoglio“ ako ho prezentuje kniha The Dictator Pope je v znepokojujúcom kontraste k „pokornému pápežovi Františkovi“, ktorého predkladajú verejnosti svetové médiá už odo dňa jeho zvolenia. Bude zaujímavé sledovať, ako ovplyvní ten „prvý“ toho „druhého.