2017-09-13-Sweden.jpg

Švédi dúfajú, že sexuálna príručka vyrieši rastúci počet znásilnení migrantmi

606
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Deviatich z desať skupinových znásilnení vo Švédsku sa dopúšťajú migranti.

Švédska vláda sa túto epidémiu znásilnení, ktorých sa dopúšťajú moslimskí migranti v ich krajine, snaží riešiť pomocou sexuálnej príručky. Švédske Ministerstvo mládeže a civilných záležitostí (MYCA – Ministry of Youth and Civil Affairs) vydalo brožúru, pomocou ktorej sa majú dospelí Švédi naučiť odkomunikovať migrantom, že znásilnenie je zlá a nesprávna vec. Lena Nybergová, riadiaca pracovníčka MYCA, uviedla: „Vnímame, že nielen mládež ale aj dospelí ľudia potrebujú pomoc, podporu a usmernenie v tom, ako o takýchto problémoch rozprávať.“  

Od doby, keď začali do Švédska prúdiť migranti, rastie počet násilných trestných činov, najmä znásilnení, geometrickým radom. Verejné prieskumy jednoznačne dokazujú, že 85 percent všetkých skupinových znásilnení, či iných sexuálnych deliktov, ktorých sa dospustili viacerí útočníci než jeden, majú na svedomí migranti.

Švédsko si od Gatestone Institute (GI), medzinárodného neziskového poradného politického výboru, vyslúžilo nelichotivú prezývku „hlavné mesto znásilnenia na západe“. Švédsko zažilo obrovský príliv moslimov v 70-tych rokoch, potom, čo sa táto krajina rozhodla, že sa stane multikultúrna. Je jedinou krajinou s väčším počtom znásilnení na hlavu, než bolo v roku 2010 Lesotho v južnej Afrike. Podľa štatistík GI zažila krajina 1.472 perentný nárast v počte znásilnení od roku 1975, kedy začalo do krajiny prúdiť viac migrantov.

Krajina na tento fakt reaguje sexuálnou príručkou pod názvom Youmo v praxi, pomocou ktorej chcú mladých migrantov poučiť o sexuálnom správaní sa tak, že pochopia aké nevhodné je násilne sa správať k ľuďom, najmä ich znásilňovať. Nybergová sa nechala počuť, že vraj ide o nesmierne náročný problém, pretože migranti pochádzajú z odlišného kultúrneho zázemia(!). Podľa webstránky, na základe ktorej bola vydaná spomínaná príručka, bolo cieľom dostať do obrazu „70.000 detí, ktoré prišli do Švédska počas utečeneckej krízy v roku 2015“. Tri najpočetnejšie národnosti spomedzi žiadateľov o azyl v roku 2015 boli Afgánci, Iračania a Sýrčania.

Krajina zvykla bagatelizovať počet znásilnení, ktorých sa dopustili migranti. Švédi odmietali po viac ako desať rokov viesť oficiálne štatistiky o pôvode takýchto trestných činov. Švédska vláda je údajne „držiteľkou rekordu“ v preukazovaní sympatií voči páchateľom znásilnenia, ktorí tvrdili, že „dievča chcelo mať sex“ s niekoľkými mužmi naraz. K ďalším veciam, ktorými vláda uľahčuje postavenie páchateľom znásilnení, patria tvrdenia, že:

•    Švédi celkovo preháňajú nahlasovanie trestných činov
•    Zákony zbytočne zveličujú definíciu znásilnenia
•    Muži reagujú znásilnením na zvyšujúcu sa rovnosť medzi pohlaviami

 

Kritický stav v oblasti násilných trestných činov nezahŕňa iba rastúci počet znásilnení dospelých žien viacerými mužmi, ale aj znásilňovanie chlapcov. Minulý rok napríklad vo švédskom meste Uppsala päť nezletilých Afgáncov znásilňovalo vyše hodiny malého afgánskeho chlapca hrotom noža, pričom si celý incident nahrávali na smartfóny.

Podľa MUCF (koordinuje jednanie s menšinami) sú príručka, aj webstránka nástrojmi pre dospelých, ktorí sa usilujú naučiť mladých prisťahovalcov čo môžu a čo nemôžu robiť v rámci svojho sexuálneho správania. Tento program je napísaný v šiestich jazykoch a „prezentuje informácie o zdraví, sexualite, vzťahoch a právach pre mladých prišelcov“.