Lidl_Woerden_02.jpg

Kardinál Duka kritizuje Lidl za barbarské konanie - Hlavné správy

259
Kultúra života

Veľký protest vo viacerých európskych krajinách sa teraz zdvihol proti obchodnému reťazcu Lidl. Reťazec vymazal kríže na obrázkoch pravoslávnych kostolov svojich gréckych produktov už aj v Rakúsku a Nemecku (Pozri správu nižšie).

 

Na Lidl sa teraz sype kritika na sociálnych sieťach. V Česku kardinál Dominik Duka, pražský arcibiskup, verejne protestoval proti „bezpríkladnému aktu“. Vzhľadom na konanie reťazca, ktorý „údajne  odstránil kríže pre politickú korektnosť“, sa pridáva k tým, ktorí „prejavili svoje sympatie Grécku“, ako napísal kardinál Duka v otvorenom liste gréckemu veľvyslancovi v Prahe uverejnenom na webovej stránke.

Je súčasťou našej vlastnej obchodnej politiky „dodržiavať náboženskú a politickú neutralitu“, vyhlásil najprv Lidl, po prvých kritických reakciách z Belgicka. Teraz Lidl reaguje na mnohé rozhnevané komentáre a výzvy k jeho bojkotovaniu na sociálnych médiách.

„Niet pochýb, tu sa stala chyba, je nám to ľúto,“ ozvalo sa v pondelok v správe na Facebooku na rakúskom „Lidl Österreich“. „Hnev ľudí chápeme a ospravedlňujeme sa všetkým, ktorí sa cítia naším konaním rozhnevaní.“

Lidl sa síce ospravedlnil, no nezbavíme sa „trpkej príchuti, že v akom svete to vlastne žijeme“, uviedol kardinál Duka k tejto kauze a zdôraznil:

„Viem, že práve v Grécku, kde absolútna väčšina obyvateľstva sú praktizujúci pravoslávni kresťania, je také niečo nekultúrnym a barbarským konaním. Teraz ešte ide len o falšovanie fotografií, no treba sa obávať, že neskôr môže dôjsť aj k odstráneniu skutočných krížov aj na kostoloch! Európska civilizácia má viaceré korene, pričom grécka demokracia a filozofia je jedným z najdôležitejších. Ich neznalosť, ignorovanie a potláčanie ich vonkajšej viditeľnosti svedčí o prioritách, aké majú niektorí priemyselníci.“