Antifa.jpg

FBI označila hnutie Antifa za teroristickú organizáciu. Rastú útoky z ich strany. Sú silnejší a nebezpečnejší, varuje tajná služba

1,588
Kultúra smrti

V mainstreamových médiách sa takmer na dennom poriadku rozoberá nebezpečenstvo pravicových radikálov, no úplne sa zabúda na tých ľavicových, ktorí sú v mnohých prípadoch oveľa nebezpečnejší. Americká FBI varuje pred čoraz viac sa rozširujúcimi útokmi antifašistov, ktorí naberajú na sile. Podobná situácia prevláda aj na Slovensku, tu sa však ľavicoví extrémisti uchyľujú zatiaľ “len” k slovným útokom aj voči bežným ľuďom, ktorí majú odlišné názory.

 

Americké úrady varujú, že ľavicoví extrémisti známi ako Antifa sú stále viac konfrontační a nebezpeční. Ministerstvo vnútornej bezpečnosti dokonca klasifikovalo niektorých anarchistov ako “domácich teroristov”.

Dokumenty zdieľané ministerstvom vnútornej bezpečnosti a Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) uvádzajú, že “anarchistické skupiny” sú primárnymi podnecovateľmi násilia na verejných zhromaždeniach proti množstvu cieľov. Oficiálne zložky ich taktiež vinia z útokov na políciu, vládne a politické inštitúcie, ako aj symboly “kapitalistického systému”, rasizmu, sociálnej nespravodlivosti a fašizmu. Informoval portál Politico

Antifašisti sa zradikalizovali hlavne po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta USA. Našli si nový cieľ a to hlavne voličov a podporovateľov tohto amerického prezidenta.

“Bolo to vtedy (keď začala prezidentská kampaň Trumpa), keď sme si ich skutočne uvedomili (antifašistov),” povedal pre Politico jeden zo zástupcov orgánov činných v trestnom konaní. “Títo chlapci z Antify sa objavili so zbraňami, štítmi a prilbami a vymlátili z ľudí dušu … Používajú Molotovové koktaily, zapaľujú požiare, hádžu bomby a rozbíjajú okná,” hovorí úradník, ktorý pracuje v štáte , ktorý sa v USA stal “frontom” v boji medzi ultrapravicou a ultraľavicou.

Už pred incidentom v Charlottesville sa stovky ľudí z oboch strán, ukazovali na rôznych zhromaždeniach v Texase, Kalifornii a inde. V Austine napríklad ozbrojení ľudia z Antify zaútočili na Trumpových podporovateľov hneď na niekoľkých miestach.

V posledných rokoch sa orgány v USA zameriavali takmer výlučne na pravicové skupiny, teraz sa však karta obracia. Americké orgány dokonca začali považovať anarchistov za natoľko agresívnych, že spustili globálne vyšetrovanie, aby zistili, či existuje možnosť, že americkí anarchisti sa môžu uchýliť k bombovým útokom, ako skupiny z Grécka, Talianska či Mexika.

Z tejto situácie by sa mohlo poučiť aj Slovensko a viac sa zamerať na ľavicových radikálo , ktorí zatiaľ útočia “len” slovne ale zas na každého, kto ma iný názor ako oni. Nie je vylúčené, že v budúcnosti by sa slovenskí antifašisti mohli radikalizovať podobne ako ľavičiari v USA či v západnej Európe.

Zatiaľ naopak dostávajú priestor na propagovanie svojich symbolov aj na “festivale politickej piesne” Pohoda. Viac sme o tom písali TU.

Antifa je pritom zaradená medzi subjekty pôsobiace na ľavicovej extrémistickej scéne. Mnohí nevedia, že táto extrémistická organizácia sa spomína v Koncepcii boja proti extrémizmu na roky 2015 – 2019. Doslova sa tam hovorí: „Z ľavicového spektra extrémistických hnutí sa najviac zviditeľnilo hnutie Antifa (tiež aj AFA). Prívrženci a stúpenci AFA používajú násilie ako metódu boja proti neonacistom. Typický je pre nich militantný, násilný spôsob ich aktivít…Ich prejavy na verejnosti sú sprevádzané ničením verejného a súkromného majetku, výtržnosťami, útokmi na pravicových extrémistov a rôznymi počítačovými útokmi na internete…“ Antifa sa spomína aj v Správe o stave extrémizmu za rok 2008. Dočítame sa tam napríklad aj to, že pri akciách ľavicovo orientovaných extrémistických skupín „dochádza k narušovaniu verejného poriadku a niekedy aj k poškodzovaniu majetku. Podľa získaných informácií pri týchto akciách dochádza aj ku konzumácii omamných a psychotropných látok, najmä marihuany.“

Samuel Gdovin