Exorcism_exorcist_Credit_2happy_Shutterstock_CNA.jpg

Exorcista hovorí o filme „Annabelle“ a sile zla

923
Lucia Salomonová
AltKAT

To, čo deti čítajú a čo vidia na obrazovke ich môže inšpirovať k väčšej vernosti. No aj naopak, varuje otec Robert, môže ich to viesť do bezbožného okultného sveta, dokonca ho otvárať démonickému posadnutiu.

Otec Robert nezveličuje. Je kňazom už viac ako 10 rokov a je skúseným exorcistom, ktorý vie, aké sú prvé a neúmyselné dôsledky toho, keď deti alebo dospelí otvárajú dvere démonickej činnosti. „Častokrát,“ hovorí, „(démonické posadnutie) začína, pretože deti sú po prečítaní Harryho Pottera zvedavé.“ Vysvetľuje, že deti chcú mať neobvyklé sily, ktoré vidia vyobrazené na obrazovke.

Jeden bývalý satanista, ktorého osobne poznal otec Robert, muž, ktorý sa odvrátil od svojho minulého života a prijal katolícku vieru, začal upadať v 9 alebo 10 rokoch, keď začal hrať hru nazvanú „Krvavá Mary.“ Od tohto jednoduchého začiatku sa postupne stal súčasťou iných, ktorí boli satanistami.

Rešpektovanie dôvernosti

Dôležitou súčasťou služby otca Roberta je výučba iných kňazov vo vatikánskom oficiálnom Exorcistickom inštitúte v Amerike. Z celej krajiny a z celého sveta prichádzajú katolícki kňazi do inštitútu, aby sa naučili tajomstvá tohto starobylého obradu, aby aj oni mohli exorcizovať démonov a zlých duchov. Povaha práce, na ktorej sa otec Robert a inštitút zúčastňujú, je tak nebezpečná, že požiadal, aby Národný katolícky register (zdroj článku - editor) nezverejňoval celé meno alebo nezverejnil jeho pôsobenie.

Rozhodne „katolícky“ hororový film

Mal som príležitosť stretnúť a porozprávať sa s otcom Robertom o nedávnej mediálnej upútavke najnovšej hororovej produkcie spoločnosti New Line Cinema “Annabelle: Creation,“ vychádzajúcej 11. augusta. Režíroval ho David F. Sandberg (režisér krátkeho filmu “Lights Out”), “Annabelle: Creation” je vlastne predchodcom veľmi úspešného vydania “Annabelle” z roku 2014 – čo je samo o sebe predchodcom kultového favorita “The Conjuring” a nedávneho “Conjuring 2” (2016). Otec Robert ich videl a súhlasil, že pokiaľ ide o posadnutie a exorcizmus, film “Annabelle: Creation” bol vo veľkej miere verný učeniam Katolíckej cirkvi.

 

Len s pozvánkou: Satan ide len tam, kde je pozvaný

Otec Robert vysvetlil, že démon ide iba tam, kde je pozvaný. Hovoril o dvoch prípadoch, o ktorých osobne vedel, že dve mladé ženy, ktoré si neuvedomovali závažnosť svojej žiadosti, pozvali „akúkoľvek duchovnú bytosť“, aby im pomohla. Dôsledkom bolo, že prejavovali príznaky posadnutia démonov a potrebovali exorcizmus.

Autori filmu, poznamenal otec Robert, urobili svoju domácu úlohu - pochopili, že démon môže vstúpiť do domu výrobcu bábik Samuela Mullinsa a jeho ženy Esther, iba ak je pozvaný. V “Annabelle: Creation,” Esther a Samuel Mullins smútia nad stratou svojej milovanej dcéry Bee. Miranda Otto, ktorá zobrazuje matku Esther vo filme, vysvetlila, že rovnako ako väčšina rodičov, sú zničení. Ale na rozdiel od väčšiny sa rozhodli, že urobia čokoľvek, aby ju dostali späť ... absolútne čokoľvek. V podstate sa modlili, volali na akúkoľvek moc, ktorá by im umožnila vidieť ju alebo cítiť jej prítomnosť rôznymi spôsobmi. Takto vyvolali určité bytosti, ktoré nie sú takéhoto druhu, aké by ste privítali vo svojom dome.

Dvanásť rokov po tragickej nehode smútiaci rodičia hľadajú útechu tým, že otvárajú domov pre sestru Charlotte a niekoľko dievčat zo sirotinca, ktorý sa zatvoril. Keď jedna z dievčat nazrie do skrine a uvidí posadnutú bábiku, Annabelle, bábika sa zameria na dievčatá a rozpúta búrku strachu.

Niekoľko nepresností

Otec Robert a ja súhlasíme, že film “Annabelle: Creation”  bol z väčšej časti verný katolíckemu chápaniu exorcizmu. Bolo však niekoľko scén, ktoré nás priviedli k udiveniu:

Sestra počula spoveď? – Bola tam scéna, v ktorej sestra Charlotte, ktorú hrá talentovaná Stephanie Sigman, počúva spoveď jedného z jej mladých zverencov. Ak pripustíme, že existujú rozdiely od pravidelného spovedania sa - sestra a mladé dievča sedeli vzadu, nie v spovednici. Ale spoveď pokračovala, keď sestra Charlotta povedala: „No, ako pokánie...“ Obzvlášť počas filmu otec Robert považoval za veľmi nepravdepodobné, že by sa sestra niekedy dostala do pozície, aby sa pokúsila vykonať sviatostnú funkciu, ktorá vyžaduje kňaza.

Sestra Charlotte nosila súčasný náboženský habit. – Na základe štýlu oblečenia, klasických automobilov a viktoriánskej farmy sa zdá, že „Annabelle: Creation” je umiestnená do začiatku 20. storočia. Sestra Charlotte však nosí to, čo sa javí ako súčasný náboženský habit - so sukňou po kolenách a jednoduchou pokrývkou hlavy, ktorá jej poodhalila vlasy. Keď som sa na to počas nášho rozhovoru pýtal režiséra Davida Sandberga a herečky Stephanie Sigmanovej (sestry Charlotte), obidvaja sa zdali zaskočení, vysvetľujúc, že sa pozerali na fotografie mníšok v rôznych habitoch a vybrali jednoduchý kostým, ktorý by uľahčil hranie roly.

Zbavenie sa posadnutej veci – V “Annabelle: Creation,” prichádzajú do domu dvaja kňazi, aby požehnali bábiku Annabelle a pokropili ju svätenou vodou skôr, ako bude uzavretá v skrini. Dobre, pokiaľ ide o to, pomyslel si otec Robert, ale bol neoblomný v tom, že exorcista nikdy nenechá posadnutý predmet neporušený niekde na mieste, kde by ho v budúcnosti mohol niekto nájsť. „Dostali by ste prekliatie z predmetu,“ vysvetlil, „mali by ste ho spáliť alebo oddeliť; alebo nejako zneškodniť.

Ako príklad posadnutej veci opísal otec Robert kríž, ktorý visí v jeho kancelárii. Počas exorcizmu bol spálený zo spodu. Oheň pohltil korpus a ponechal len ruky ukrižovaného Krista. „Bol na ňom plastový korpus,“ vysvetlil. „Sám kríž bol požehnaný. Bol umiestnený v miestnosti so ženou, ktorá praktizovala v Mexiku čarodejníctvo Brujería . V stredu noci zachytil kríž oheň. Zhorel. Nikdy by som nedovolil, aby sa k nemu priblížil niekto iný, pretože by sa v budúcnosti mohol použiť na niečo zlé.

Scéna so strašiakom a tasmánsky diabol – Scéna, v ktorej bol strašiak posadnutý zlým duchom a premiestnený z pôvodnej polohy, sa podľa otca Roberta zdá byť nepravdepodobná. Podobne nebol presvedčený, keď démon začal rásť a ukazoval fyzickú podobu toho, čo nazval „tasmánskym diablom“.

Len s pozvaním! – V jednej scéne sa dieťa stane posadnutým, keď sa ocitne v prítomnosti démona, ktorý sa prejavuje ako malá dievčina. Otec Robert odmietol myšlienku, že zlý duch by mohol obývať telo dieťaťa, ktoré sa stalo v jeho prítomnosti - pretože, ako už vysvetlil, zlý duch vstúpi iba do človeka, ktorý ho pozve.

5. znakov posadnutia

Otec Robert uviedol päť znakov, ktoré môžu naznačovať, že osoba trpí duchovným útokom:

1. Skrytá znalosť. Ak má človek znalosť, ktorú by nemal mať, napríklad súkromné informácie, ktoré sú známe len malému počtu ľudí, môže to znamenať démonické posadnutie.

2. Jazyky. Posadnutá osoba môže byť schopná hovoriť neznámym jazykom, ktorým by za normálnych okolností nehovoril.

3. Nadľudská sila. Otec Robert oznámil jeden prípad, v ktorom mladá dievčina, ktorá bola vysoká 1,64 m a vážila približne 50 kg, dokázala od seba odhodiť niekoľko veľkých chlapcov a zabrániť im, aby ju držali počas obradu exorcizmu.

4. Extrémna averzia k posvätenému. Osoba, ktorá je posadnutá, sa nedokáže pozrieť na kríž alebo sa dotknúť ruženca, ktorý bol požehnaný. Otec Robert vedel o jednej žene, ktorá nemohla byť v prítomnosti kríža svätého Benedikta, alebo v prítomnosti Najsvätejšej sviatosti.

5.Levitácia. Otec Robert mal osobné vedomosti o prípade v Louisiane, kde človek sedel na stoličke a poháňaný zlým duchom dokázal levitovať so stoličkou a pokračoval v hale.

“Annabelle: Creation” sa začal premietať v Amerike 11. augusta. Napriek malým nezrovnalostiam, ktoré si otec Robert všimol, film rešpektuje vieru. Film efektívne buduje napätie a opakujú sa „hrôzy“; ale nie je to skutočne brutálne a závisí to od duchovných a psychologických účinkov namiesto krvi. Pravdepodobne bude mať širokú distribúciu medzi fanúšikmi hororového žánru. Hodnotené "R", zdá sa nevhodné pre malé deti; ale iní si ho môžu pozrieť, presvedčení, že ich viera nebude spochybnená.