Hollande sa zúčastnil posmrtného homosexuálneho sobáša

955
Kultúra smrti

V manželskej prísahe sa hovorí: „až kým nás smrť nerozdelí“, pretože smrťou jedného z partnerov manželstvo zaniká. Vo  Francúzsku je však možné vstúpiť do manželstva i s mŕtvou osobou

Uzavretie “posmrtného manželstva“ povoľuje prezident republiky dekrétom, v prípade „vážnych dôvodov“ a súčasne ak existujú dôkazy, že zosnulý partner mienil vstúpiť do manželstva.

Tento právny inštitút vo Francúzsku nie je nový, avšak zvyčajne sa na povolenie čaká dlhú dobu.

Le Parisien priniesol informáciu o posmrtne uzavretom homosexuálnom manželstve, pri ktorého uzavretí uplynulo iba 5 týždňov od smrti osoby “vstupujúcej” do manželstva. Pri slávnostnom akte asistoval bývalý prezident François Hollande a súčasná  socialistická primátorka Paríža, Anne Hidalgová. Išlo o “sobáš“ policajta Xaviera Jugelé, ktorý zomrel 20. apríla pri teroristickom útoku na Champs Elysées. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

Týždeň pred druhým kolom francúzskych prezidentských volieb sa konala štátna rozlúčka so zavraždeným policajtom, ktorý bol zároveň povýšený in memoriam. Na rozlúčku boli pozvaní obidvaja kandidáti, ktorí postúpili do druhého kola prezidentských volieb. Hlavný rozlúčkový prejav predniesol partner zabitého policajta Etienne Cardiles, ktorý s Xavierom Jugelé žil v registrovanom partnerstve. Práve Etienne Cardiles sa stal „manželom“ zavraždeného policajta.

Katarína Hanzlíková