Odmietli napísať na tortu "Podporujem gay manželstvo“, teraz čelia vypočúvaniu

1,918
Kultúra smrti

Otázka svedomia

Rodinný podnik Ashers Baking Co. v Severnom Írsku čelí obrovskej výzve (názov Ashers sa vzťahuje na pomenovanie jedného z dvanástich kmeňov Izraela). V máji minulého roka odmietla ozdobiť tortu nápisom "Podporujem gay manželstvo“. Dôvodom ich rozhodnutia bola kresťanská viera - nápis bol proti ich svedomiu.

Gareth Lee, ktorý je aktivistom LGBTI a zároveň objednávateľom torty, tento incident následne ohlásil Komisii pre rovnaké zaobchádzanie v Severnom Írsku. Po niekoľkých mesiacoch sa komisia rozhodla voči rodinnému podniku podniknúť právne kroky. Rodinu núti, aby Leemu kompenzovala jeho ujmu z dôvodu údajnej diskriminácie kvôli jeho sexuálnej orientácii, zverejnil portál Citizenego.org.

Generálny manažér Ashers Baking Co., Daniel McArthur, a zároveň syn zakladateľov rodinného podniku Collina a Karen, jasne vysvetlil, že sexuálna orientácia Leeho nemala nič spoločné s ich odmietnutím vyzdobiť tortu. Podľa McArthura bolo odmietnutie otázkou svedomia. V tomto konkrétnom prípade by boli nútení porušiť vlastné presvedčenie a obhajovali by vec, ktorej neveria a je v rozpore s učením Biblie.

Ľudia vyjadrujú rodine svoju podporu

Po medializovaní prípadu spustil portál Citizengo.org petíciu. Ľudia v nej môžu rodine vyjadriť svoju podporu a zároveň požadovať, aby štát v plnej miere rešpektoval náboženskú slobodu. Petíciu už podpísalo viac ako 19.000 ľudí (viac tu).

Dnes (25.3.) menovaný portál zahájil ďalšiu petíciu, v ktorej ľudia môžu rodinnému podniku Ashers Baking Co. vyjadriť svoju podporu pred ich vypočúvaním pred Komisiou pre rovnaké zaobchádzanie Severného Írska.

Vypočúvanie sa uskutoční už tento štvrtok 26. marca.

Najnovšia petícia bude zaslaná predsedovi komisie s požiadavkou čestnosti a spravodlivosti v prípade Ashers Baking (viac tu).

Požiadavka sa zároveň týka aj súdneho konania, ktoré by nemalo predstavovať formálnu cestu k vopred dohovorenému výsledku v prospech názoru menšiny, píše Citizengo.org.

Svoju podporu rodine McArhursovej a ich podniku vyjadrili aj tisíce ľudí, ktorí prišli z celého Írska a Veľkej Británie do Belfastu.