Ruský patriarcha žiada úplný zákaz potratov

1,909
Kultúra života

MOSKVA, 26. január 2015 (LifeSiteNews.com) – Predstaviteľ ruskej ortodoxnej cirkvi, patriarcha Kirill, mal svoj prvý príhovor, ktorý bol určený Ruskej snemovni. Vyzval v ňom ruskú vládu, aby podporila rodiny a tradičné manželstvá tým, že nebude finančne podporovať potraty v ich krajine. Cieľom je úplne znížiť zabíjanie nenarodených detí.

"Ak by sa nám podarilo znížiť počet potratov o 50%, mali by sme stabilný a nezanedbateľný populačný nárast," povedal patriarcha Moskvy a celého Ruska.

"Tvrdenie, že tento zákaz zvýši množstvo ilegálnych potratov je čistá hlúposť. Ľudia musia za tieto operácie platiť. Našou úlohou je teda dosiahnuť, aby bola cena legálnych a nelegálnych potratov rovnaká. Nesmú za ne platiť daňoví poplatníci," vysvetlil členom parlamentu predstaviteľ Ortodoxnej cirkvi.

Patriarcha Kirill tvrdil, že riešenie hrozivej demografickej katastrofy je trochu zložitejšie. Preto je najdôležitejšie zakázať, alebo aspoň obmedziť potraty. Aby však mladé páry opäť získali odvahu mať deti, štát im musí materiálne pomôcť. Zároveň musia doktori dostať dodatočný podnet, aby sa starali o životy "počatých detí." K tomu by malo dôjsť pomocou zavedenia pro-life etických noriem v medicíne.

Vo svojom prejave v parlamente ruský patriarcha taktiež zavrhol praktiky náhradného materstva, kde náhradná matka rodí dieťa pre neplodnú ženu. Naliehal na zákonodarcov, aby niečo podnikli a úplne nahradili túto metódu adopciou.

Nátlak na zrušenie potratov v Rusku počas posledných pár rokov narástol . Dôvodom boli politickí aj náboženskí predstavitelia, ktorí chcú život chrániť už od počatia.

Minulý august Archimandrite Ephraim, opát z kláštora Vatopedi, vyhlásil, že by sa Ortodoxní kresťania mali aktívne usilovať, aby boli potraty zakázané.

"Je neprijateľné, aby sa také zločiny, ako sú potraty, páchali v Ortodoxných krajinách, a navyše v takých obrovských množstvách! Núti nás to, aby sme sa nad tým vážne zamysleli. Povedal by som, že nás to musí šokovať a zároveň aj trápiť, treba biť na poplach," napísal Archimandrite účasníkom medzinárodnej konferencie pro-life s názvom "Veľké rodiny a budúcnosť ľudstva." Tá sa uskutočnila minulý rok v Moskve.

Aby sa zamedzilo poklesu populácie v krajine, v roku 2013 Ruská federácia uzákonila zákon, ktorý zakazoval propagáciu potratov.

Elena Mizulina, členka parlamentu a predsedníčka Štátneho výboru Ruskej snemovne pre rodiny a deti, sa vyjadrila, že ruskí občania musia prestať tolerovať potraty a náhradné materstvo, ktorého miera sa v poslednej dobe zvýšila. Takto hrozí, že "ruská populácia vymizne."

"V súčasnosti sú problémy týkajúce sa prevencie potratov a zmeny názoru populácie ohľadom nich bezodkladné.  Aj keď množstvo potratov v Rusku klesá, stále je ich počet vyšší ako 5 miliónov ročne," povedala Mizulina.

Dodala, že napriek tomu, že je náhradné materstvo v Rusku relatívne novou praktikou, podľa nej to má enormný dopad na spoločnosť.

"Stále však môžeme zastaviť jeho následky. Môže, ba musí byť použité len vo veľmi výnimočných prípadoch," vysvetlila Mizulina.

"Ľudia snáď raz pochopia, že tak ako boli zakázané nukleárne zbrane, aby sa zabránilo zničeniu Zeme, tak isto by mali byť zakázané aj technológie, ktoré ničia prirodzené prostredie a prirodzený pôrod, ktorý je vlastne normálnym spôsobom rozmnožovania ľudí," povedala členka parlamentu.

Patriarcha Kirill predostrel ruským predstaviteľom návrhy, ako by sa dala závratne vysoká miera potratov znížiť.

Patriarcha Kirill na webovej stránke Moskovského patriarchátu navrhol niekoľko krokov. Jedným z nich je požiadavka na Ministerstvo zdravotníctva a rozvoja spoločnosti, aby zabezpečilo, žeby "hlavnou úlohou doktorov bolo zachovanie tehotenstva" a zakázalo "jeho prerušenie na podnet lekárov."

Ďalej vyzval štát, aby zrušil preplácanie potratov zo zdravotného poistenia. Výnimku môžu mať len prípady, kde je priamo ohrozený život matky. Zároveň chcel, aby potom, ako matka podpíše súhlas s potratom, bolo zavedené dvojtýždňové čakanie a až následne bol samotný potrat vykonaný. Patriarcha zistil, "že táto čakacia doba je zavedená aj vo vyspelých krajinách."

Kirill tiež navrhol zriadiť krízové tehotenské centrá, a to v každej nemocnici pre tehotné ženy. Centrá by mali mať po ruke trénovaných profesionálov, aby pomohli "osamelým matkám v ich ťažkých životných situáciách."