KNIHA ZASTAVENA! Homo-ucebnicu nariadil Pellegrini zmeniť

5,489
Kultúra života

Pracovný zošit na etickú výchovu dával štvrtákom za úlohu predstaviť si, že sa vo sne premenili na opačné pohlavie.

BRATISLAVA. Minister školstva Peter Pellegrini (Smer) nechal prepracovať obsah pracovného zošita na predmet etická výchova pre štvrtákov na základnej škole.

Dôvodom je písomná úloha, ktorá žiakom hovorí, nech si predstavia, že sú dieťaťom opačného pohlavia. 

Na prípad upozornil denník Nový čas. (pozn. redakcie LN: Na knihu upozornil portal LifeNews 24.07.2013 nie Nový čas. Nový čas temu prevzal.)

"Predstav si, že sa ti sníva sen, v ktorom si sa premenil na dieťa opačného pohlavia. Ako by si to prežíval/a? napíš, alebo nakresli tento sen. Chcel/a by si, aby sa tento tvoj sen stal skutočnosťou?" citoval Nový čas znenie úlohy.

"Minister Peter Pellegrini po tom, čo bol informovaný o tom, že časť knihy vyvoláva kontroverzné reakcie, vydal pokyn na pozastavenie tlače a prepracovanie obsahu predmetnej strany," potvrdil hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Kto sa na text sťažoval, hovorca nespresnil. Do škôl sa budú podľa neho distribuovať už knihy s novým znením.

Ministerstvo na september obstaráva podľa požiadaviek škôl 12-tisíc kusov tejto učebnice.

Slovenské pedagogické nakladateľstvo reagovalo, že autorky obsah strany už prepracovali a jej ďalšiu podobu dali na schválenie ministerstvu.

Nejde o prvý prípad, keď minister školstva nariadil zmeniť obsah učebnice. Stalo sa tak aj za pôsobenia Pellegriniho predchodcu Dušana Čaploviča.

V Hupsovom šlabikári Lipka nariadil Čaplovič zmeniť text o rozvedenej rodine.