EU súd: Homo-manželstvo nieje ludské právo!

4,326
Kultúra života

Štrasburg, Francúzsko - Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že odmietnutie uznania „manželstva“ osôb rovnakého pohlavia nie je v rozpore s Európskym dohovorom o ľudských právach.

V rozhodnutí zo 16.júla Súd pre ľudské práva vysvetľuje, že hoci „niektoré zmluvné štáty rozšírili manželstvo aj na partnerov rovnakého pohlavia“, európske zákony ustanovujúce právo mužov a žien na slobodný sobáš „nemožno vykladať tak, že by zmluvným štátom ukladalo povinnosť, aby sprístupnili manželstvo párom rovnakého pohlavia.“

Navrhovateľ podal svoj návrh na Najvyšší európsky súd pre ľudské práva po tom, ako Fínsko odmietlo v roku 2009 uznať jeho zmenu pohlavia z muža na ženu.

Fínsko, ktoré neuznáva „manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia, sa vyjadrilo, že nemôže uznať zmenu pohlavia osoby, ktorá je platne zosobášená s osobou opačného pohlavia. Krajina sa vyjadrila, že by mohla uznať novú totožnosť žiadateľa len vtedy, ak by manželstvo s jeho ženou bolo rozlúčené buď rozvodom alebo premenou na civilný partnerský zväzok.

Žiadateľ tvrdil, že odmietnutie akceptovať „manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia a vplyv [manželstva] na uznanie jeho novej identity je porušením jeho ľudských práv.

Veľká komora Európskeho súdu pre ľudské práva však konštatovala, že odmietnutie Fínska uznať zväzky osôb rovnakého pohlavia nie je v rozpore s Európskym dohovorom o ľudských právach.

Aj keď Dohovor uzákoňuje ako právo možnosť „uzavrieť manželstvo a založiť si rodinu“, súd uviedol, že dokument nemožno vykladať tak, že manželstvo sa má definovať spôsobom, aby zahŕňalo i páry rovnakého pohlavia.

Súd vysvetľuje, že Európsky dohovor o ľudských právach „zakotvuje tradičné poňatie manželstva ako také, ktoré je medzi mužom a ženou.“

Súd tiež uviedol, že žalobcovia nemôžu tvrdiť, „že existuje nejaký európsky konsenzus, ktorý by umožňoval manželstvo osôb rovnakého pohlavia“, vzhľadom na to, že len 10 členských štátov Európskej únie uznáva takéto zväzky a väčšina krajín chápe manželstvo ako zväzok medzi jedným mužom a jednou ženou.