Írsko: opatrenia, ktoré poškodia základné občianske práva

1,689
Kultúra smrti

Írske predsedníctvo Rady Európskej únie vydalo sporný dokument, ktorý sa zaoberá ochranou osobných údajov občanov. Írsko je prvou z krajín, ktorá predsedá Rade EÚ počas Európskeho roku občanov. Dá sa teda očakávať, že sa bude usilovať prezentovať nové metódy pre ochranu občanov. Avšak prvé návrhy, ktoré predkladá, sú síce nové, ale v žiadnom prípade v nich nejde o ochranu základných občianskych práv.

Súčasná situácia v Írsku je taká, že firmy si môžu s osobnými údajmi robiť, čo len chcú, a to bez toho, aby by im za to hrozili sankcie. Sankcie, ako napríklad finančné pokuty, „by mali byť dobrovoľné, alebo podmienené vopred doručeným varovaním či pokarhaním“. Inými slovami, robte si, čo chcete. Prinajhoršom vám hrozí napomenutie.

Samozrejme, často sa diskutuje o opatreniach, ktoré však v teoretickej rovine znejú oveľa prísnejšie, než v skutočnosti sú. V tomto prípade sa ale stačí pozrieť na súčasnú situáciu v Írsku a pochopíme, ako to vyzerá v praxi. Prípad z roku 2011, kedy členovia polície využívali policajnú databázu, aby si ilegálne zisťovali údaje o rôznych osobách či preverovali priateľov svojich dcér, až hrozivo ilustruje svet, do akého nás írske predsedníctvo chce uviesť.

V roku 2007 sa írsky komisár pre ochranu osobných údajov s políciou dohodol na systéme „samoregulácie“. V roku 2010 súdny posudok odhalil, že pri zhovievavom regulačnom systéme uchovávania osobných údajov v Írsku došlo k závažným priestupkom. Tieto priestupky si očividne úrad pre ochranu údajov s nízkym rozpočtom ani nevšimol. Úrad, ktorý spustenie samoregulačného režimu schválil, tak situáciu využil, aby nemusel hneď zasahovať proti polícii.

V roku 2011, štyri roky od spustenia systému, úrad konečne dospel k záveru, že systém nespĺňal „normy, aké sme očakávali“ a opäť sa rozhodol nezakročiť voči polícii. Napokon, po piatich rokoch neustáleho zneužívania osobných údajov občanov, úrad v roku 2012 oznámil, že policajnú databázu preverí, z čoho sa dá usúdiť, že znovu nemal v úmysle zakročiť proti neustálemu porušovaniu základných občianskych práv, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou v rovnakej miere porušujú aj naďalej.

Íri navrhujú, aby po odhalení porušovania občianskych práv boli najprv vydané upomienky, čím dajú spoločnostiam a štátnym úradom voľnú ruku porušovať naše práva, až pokým úrad pre ochranu údajov takto neprichytí firmu dvakrát.

Ak sa írske stratégie pre EÚ, ktoré sa však míňajú účinku, teraz nejavia ako zlé, v praxi zlé budú. V súčasnosti sú firmy povinné spracovanie údajov nahlásiť na úrad pre ochranu údajov, a tak má úrad aspoň prehľad, že sa údaje spracovávajú. Navrhovaná regulácia, by však túto povinnosť zmiernila.

Len pár týždňov po nastúpení do úradu, sa program írskeho predsedníctva Rady EÚ začína javiť ako fraška:

„Rozšírenie internetu a spoločenských médií, globalizácia dátových prenosov či ďalšie technologické pokroky uľahčili život miliónom občanov a tiež globálne zvýšili množstvo zozbieraných osobných údajov, ako aj ich zhodnocovanie a spracovanie. Lisabonská zmluva obsahuje nový právny základ pre predpisy EÚ o ochrane údajov, ako je to taktiež zakotvené v Charte základných práv. Súčasťou programu je aj digitálna agenda, a tak sa predsedníctvo bude usilovať o dosiahnutie dohody v rámci Rady o kľúčových aspektoch ochrany údajov. Cieľom tohto systému je zabezpečiť, aby občania mali väčšiu kontrolu nad svojimi osobnými údajmi. Pokrok v tejto oblasti, o ktorý sa predsedníctvo bude usilovať, prispeje k posilneniu dôvery v rámci digitálnej ekonomiky a podporí rast jednotného digitálneho trhu."

2013 – Európsky rok občanov
http://europa.eu/citizens-2013

Program írskeho predsedníctva Rady EÚ
http://www.eu2013.ie/media/eupresidency/content/documents/EU-Pres_Prog_A4.pdf

(Príspevok: Joe McNamee - EDRi)