Poľsko proti homosexuálnym zväzkom, Rusko za rodinu

1,662
Kultúra života

Varšava, 1. február 2013 (C-FAM.org) Zatiaľ čo vlády mnohých západoeurópskych krajín pokračujú v úsilí zaviesť medzi obyvateľstvom radikálnu „gay agendu“, podobné úsilie je v Poľsku stále neúspešné.

Poľský parlament Sejm hlasoval proti trom rôznym návrhom na vytvorenie právneho štatútu pre homosexuálne partnerstvá. Jeden z nich by legalizoval možnosť uzavretia „manželstva“ medzi dvomi osobami rovnakého pohlavia.

Z týchto troch návrhov iniciovali jeden ex-komunisti, ďalší radikálne proticirkevné „Palikotovo hnutie“, a „najmiernejší“ (ktorý vymenil homosexuálne „manželstvo“ za „partnerstvo“) podporoval premiér Donald Tusk. Ten sa prezentuje ako oddaný katolík, no zároveň má údajne i ambície stať sa budúcim predsedom Európskej komisie.

Tuskov pokus o relativizáciu manželstva a rodiny sa však stretol s ráznym odporom i v rámci jeho vlastnej strany - čo je dôležité, i zo strany ministra spravodlivosti Jarosława Gowina. Ten uviedol, že vzhľadom na osobitnú ochranu, ktorú poľská ústava poskytuje rodine, musia byť všetky pokusy o vytvorenie nových inštitúcií, ktoré napodobňujú rodinu a manželstvo, považované za protiústavné.

V rovnakom čase ruská Duma práve uzákonila legislatívu, ktorá zakazuje podporu homosexuálneho správania. Podobný zákon predtým uzákonili v rôznych regiónoch (napríklad v mestách Moskva a Petrohrad), ale teraz platí v celom Rusku. EÚ a USA reagovali podráždene. USA oznámili, že odstúpia od Civil Society Working Group bilaterálnej rusko-americkej Prezidentskej komisie. Ale vzhľadom na to, že „poskytovanie podpory občianskej spoločnosti“ Obamovej vlády sa zdá byť heslom pre podporu homosexuality a potratov, nie je dôvod pochybovať o tom, že Rusko sa bude touto sankciou cítiť dotknuté.