Aktivistka za homosexualitu a potraty ocenená mestom

1,685
Kultúra smrti

TORONTO, 7. december 2012 (LifeSiteNews.com) - Mesto Toronto sa rozhodlo udeliť cenu Constance E. Hamiltonovej. Patrí medzi najotvorenejšie socialistické aktivistky za potraty a homosexualitu v Kanade.

Mestský tajomník Joseph Pennachetti udelil spomínané ocenenie Carolyn Eganovej, spoluzakladateľke Ontárijskej koalície potratových kliník (Ontario Coalition for Abortion Clinics, OCAC).

Eganová je známa od 70. rokov ako lesbická aktivistka. Následne sa stala slávnou vďaka tomu, že požiadala potratového lekára Henryho Morgentalera, aby prišiel do Toronta vykonávať potraty. Počas tlačových konferencií a iných podujatí v rámci kampane za zmenu federálneho zákona o potratoch ju bolo často vidno na strane aktivistov za potrat.

V roku 1980 stála pri založení OCAC, zohrala významnú úlohu pri organizovaní každoročného pochodu International Women's Day March v Toronte a pracovala ako riaditeľka istej torontskej potratovej kliniky.

V roku 1998 dostala ocenenie C. Labour Burdick od americkej Národnej interrupčnej federácie (NAF) za svoju prácu ohľadom podpory „ženských reprodukčných slobôd“.

Okrem svojho aktivizmu za potraty a homosexualitu napísala Eganová mnoho článkov pre denník Socialist Worker, ktorý sa definuje ako „revolučné antikapitalistické noviny vydávané (organizáciou) International Socialists.“ Eganovej články zahŕňajú napr. „Ako môžu pracujúci vyhrať“ a „Práca a boj o reprodukčnú spravodlivosť“. Noviny Socialist Worker taktiež publikujú články s názvami ako napríklad „Potrat na základe výberu pohlavia: Najnovšia taktika proti možnosti výberu.“

V roku 1995 dostala Eganová ocenenie Toronto Steelworker of the Year. „Centrum pre antikoncepciu a sexuálne zdravie“, kde Eganová pracovala, bolo prepojené s odbormi United Steelworkers. Eganová je predsedníčkou miestnych odborov USW Local 8300.

Mesto Toronto rozdalo ďalšie ocenenia počas galavečera Access, Equity and Human Rights Awards Night. Ten sa konal v mestskej radnici 4. decembra. Odovzdaná bola i cena „Pride Award for Lesbian Gay Bisexual Transgender Transsexual Two Spirited Issues“, ktorú dostala „transexuálna“ Martine Stonehousová. Posledných 14 rokov pôsobí ako aktivistka za ľudí v Ontáriu, ktorí prežívajú gendrový zmätok. V súčasnosti pracuje pre Torontskú okresnú školskú radu, kde presadzuje „gendrovú identitu“ ako viditeľný základ právnych predpisov ohľadom ľudských práv v Ontáriu a Kanade.“

„Tieto ocenenia sú svedectvom o nezlomnosti obyvateľov Toronta, ktorí pokračujú v boji o vybudovanie nestrannej a spravodlivej spoločnosti,“ povedal podľa tlačovej správy z 5. decembra tajomník Pennachetti. „Spoločne napĺňame našu víziu: vytvoriť z Toronta mesto, ktoré bude príkladom rôznorodosti, nestrannosti a začlenenia ľudí pre celý svet.“

Cena Constance E. Hamiltonovej je pomenovaná po prvej žene, ktorá bola v roku 1920 zvolená do mestskej rady v Toronte. Cenu začala udeľovat mestská rada v roku 1979 ako spomienku na rozhodnutie štátnej rady z roku 1929, ktorým boli vyhlásené kanadské ženy za „osoby“ podľa § 24 ústavného zákona z roku 1867.

Až do tej doby pojem „osoba“ nezahŕňal ženy. Táto situácia je paralelou súčasného kanadského zákona, ktoré neuznáva nenarodené deti za osoby.

Ocenenia udeľoval tajomník mesta spolu s poradcom Mikom Laytonom (za mestský obvod 19 Trinity-Spadina), Kristyn Wong-Tamovou (27 Toronto Centre-Rosedale), Adamom Vaughanom (20 Trinity-Spadina), Pam McConnellovou (28 Toronto Centre-Rosedale), Joe Mihevcom (21 St. Paul) a Paulou Fletcherovou (30 Toronto-Danforth).

„Mestská rada Toronta je často v popredí v otázkach sociálnej spravodlivosti, a to z toho jednoduchého dôvodu. Má najpriamejší kontakt s občanmi,“ povedal poradca Mike Layton. Ten podľa tlačovej správy odovzdal pozdravy v mene torontského starostu Forda a mestskej rady. „Priamy kontakt poskytuje najlepšiu príležitosť pre občanov, aby angažovali vládu a zmenili spoločnosť k lepšiemu.“