Severné Írsko chce stopnúť prevádzku kliniky Marie Stopesovej

1,331
Kultúra života

Belfast, 3. december 2012 (LifeSiteNews.com) – Minister zdravotníctva Severného Írska Edwin Poots pokročil vo vytváraní nových pravidiel pre vykonanie potratu. Cieľom je zatvoriť súkromné potratové zariadenie Marie Stopesovej, ktoré ilegálne otvorili v októbri 2012. Podľa prieskumu verejnej mienky odpor verejnosti voči liberalizácii súčasného znenia zákona naďalej pretrváva, a to aj napriek silnej propagande v sekulárnych médiách. Terajší zákon povoľuje potrat len v prípadoch, keď je život matky pre pokračujúce tehotenstvo vo vážnom ohrození.

Poots vyhlásil, že jeho ministerstvo zvažuje „zlegalizovanie ukončenia“ tehotenstva, ktoré bude prípustné len v nemocniciach a v akomkoľvek štádiu gravidity. To by určite znemožnilo klinike Marie Stopesovej ponúkať „lekárske“ alebo chemické potraty v skorom štádiu tehotenstva v ich súkromnom, samostatnom zariadení. „Je možné, že umožníme vykonávanie potratov len v zariadeniach zdravotníckych služieb,“ uviedol, dodávajúc, že do úvahy prichádzajú viaceré možnosti regulácie.

Podľa slov Pootsa má jeho rezort za úlohu zachraňovať životy, nie zabíjať. Nikdy nepripustíme režim „sociálnych potratov“, ako je tomu všade inde v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska (ďalej aj ako Spojené kráľovstvo).

Počas prejavu pred zákonodarným zhromaždením (ďalej aj ako Zhromaždenie) 26. novembra 2012 sa Pootsa pýtali, „kedy zverejní pokyny pre lekárske ukončenie tehotenstva vo svetle tragédie v Galway“. Odpovedal, že by „nebolo vhodné“ komentovať prípad Savity Halappanavarovej, ktorej smrť mala za následok vlnu požiadaviek zo strany medzinárodnej potratovej loby na legalizáciu potratov v Írskej republike a Severnom Írsku.

Na otázku, či „urobí všetko, čo je v jeho právomoci, na ochranu nenarodeného dieťaťa“, Poots odpovedal: „Prvé a najdôležitejšie pravidlo na ministerstve, pokiaľ ide o zabezpečovanie zdravotnej starostlivosti, je zachraňovanie životov, nie zabíjanie. Som presvedčený, že to platí pre tých, ktorí sú už narodení, aj pre nenarodených, pretože my sa snažíme zachraňovať a chrániť život.“

Dodal: „Je jasné, že život matky je prioritou, ale platí to výhradne len, ak je jej život ohrozený.“

„Niektoré formy sociálneho potratu nikdy nepredložím Zhromaždeniu a ani nebudem žiadať od poslancov, aby ich podporili. Ak by som aj bol náchylný tak urobiť, neverím, že by to schválili, pretože tu chýba podpora verejnosti.“

Ministerstvo zdravotníctva rokuje s Kráľovskou školou pôrodných asistentiek kvôli vytvoreniu „tehotenskej stratégie“, ktorá však nezahŕňa diskusiu o potratoch.

„Som si vedomý toho, že na tejto škole sú aj ľudia, ktorí sú poradcami organizácie Marie Stopesovej. Podľa môjho názoru, úloha pôrodnej asistentky zahŕňa prevažne zabezpečenie kvalitnej starostlivosti a najlepšej možnej podpory pre tehotné matky a bábätká, bezpečný pôrod a následne pomoc dieťatku na začiatku jeho života, na rozdiel od zapojenia sa do niečoho, čo je, v podstate, vzatie života nenarodenému dieťaťu.“

Skupina Marie Stopesovej tvrdí, že potraty v Severnom Írsku sú legálne, ak sa vykonajú pred deviatym týždňom tehotenstva. Pokiaľ však ide o tému znenia zákona, Poots reagoval ostro s tým, že zákon „je jasný“. Nehovorí sa v ňom nič o legálnosti potratu v skorších týždňoch tehotenstva.

„Potrat v Severnom Írsku upravuje trestný zákonník, ukončenie tehotenstva je v tejto provincii nelegálne, pokiaľ život ženy nie je v skutočnom a vážnom ohrození alebo pokiaľ nie je v takomto ohrození jej fyzické, či psychické zdravie, pričom ohrozenie je buď dlhotrvajúce alebo vo svojej podstate trvalé.“

„Za akýchkoľvek iných okolností by bolo vykonanie zákroku, ktorým sa ukončuje tehotenstvo, v rozpore so zákonom.“

Noviny The Belfast Telegraph informovali o nimi uskutočnenom prieskume, podľa ktorého parlamentná opozícia, ktorá je proti legalizácii potratového zákona, nepostupuje v súlade s mienkou verejnosti. Čísla však naznačujú opak. Výskumu sa zúčastnilo 1 130 dospelých, pričom 55,4 % si neželá zmenu zákona alebo chce, aby sa dokonca posilnil smerom k lepšej ochrane nenarodených, zatiaľ čo len asi 45 % opýtaných bolo za jeho liberalizáciu.

25,9 % respondentov súhlasilo s uzákonením potratu na požiadanie, pričom tento počet sa približne rovnako rozdelil medzi katolíkov (27,8 %) a protestantov (28,3 %). 18,6 % je presvedčených, že potrat by mal byť povolený v prípadoch tehotenstva ako následku incestu alebo znásilnenia.

Najväčšia skupina bola silne proti legalizácii potratu, pričom 26,9 % verí, že zákon by sa nemal zmeniť. 26,5 % tvrdí, že potrat by mal byť povolený len v prípade „pravdepodobnej smrti matky, ak sa tehotenstvo  neukončí“, čo by bola ešte prísnejšia úprava ako súčasné znenie zákona. Dve percentá, všetko muži, súhlasili s vyhlásením: „Potrat sa nijako nelíši od streľby do hlavy dieťaťa a mal by byť považovaný za vraždu.“ Takýto názor vyslovil John Larkin, generálny prokurátor, tesne pre svojím vymenovaním na túto pozíciu.

Noviny pripomenuli, že pre všetky hlavné politické strany provincie, s výnimkou Aliancie, ktoré  povoľujú voľné hlasovanie o probléme, je charakteristický silný odpor voči zmene zákonov.

Poots pred Zhromaždením vyhlásil, že ministerstvo zdravotníctva môže vypracovať pokyny, ktoré „napomôžu pôrodníkom zaistiť jednoznačnosť v konkrétnych situáciách,“ ale trval na tom, že sa nimi nezmení súčasná právna úprava.

„Toto Zhromaždenie je jediným orgánom, ktorý môže zmeniť zákon a, ako som naznačil, nepredložím nič, na základe čoho by sa legislatíva novelizovala.“ Ešte dodal, že je osobne rád, že Severné Írsko má svoj vlastný právny poriadok, ktorý je oddelený od práva zvyšných častí Spojeného kráľovstva a že nezávislosť legislatívy Severného Írska od Westminsteru a plná legalizácia potratov „sú nezlučiteľné“.

Zariadenie Marie Stopesovej sa medzitým odmieta podieľať na právnom vyšetrovaní začatia ich činnosti, ktoré vykonáva výbor pre spravodlivosť. Tracey McNeillová, riaditeľka organizácie v Spojenom kráľovstve, v liste adresovanom výboru spísala zoznam požiadaviek ako podmienku ich stretnutia a odovzdania dôkazov. Hneď, ako budú naše požiadavky splnené, „môžeme sa dohodnúť na čase a mieste schôdzky, ktorá bude vyhovovať obom stranám,“ napísala McNeillová.

Členovia výboru pre spravodlivosť označili list za „arogantný“ a „nevhodný“ a pripomenuli, že výbor má právo od kohokoľvek požadovať prítomnosť na svojom zasadnutí. Za odmietnutie je možné udeliť trest odňatia slobody na tri mesiace.

Poslanec Jim Alliester vyhlásil: „Podľa môjho názoru je to zo strany organizácie Marie Stopesovej veľmi drzé hovoriť výboru, ako má urobiť čokoľvek, čo má výbor v pláne uskutočniť.“

„Myslím si, že sú veľmi arogantní.“

Ďalší člen výboru, poslanec Patsy McGlone, uviedol: „Myslel by som si, že je to predovšetkým výbor, kto rozhodne, koho a kedy zavolá.“

„Žiadna externá organizácia o tom nerozhoduje. Zrejme v tejto otázke vykročili zlou nohou. Možno je to tým, že sú tu noví.“

„Mali by si dať od niekoho poradiť, že práve výbor určuje, koho si zavolá za účelom predloženia dôkazov.“

„Ak zoberieme do úvahy ich aktuálnu pozíciu, je v ich najlepšom záujme spolupracovať s výborom Zhromaždenia Severného Írska.“