Británia: Sloboda prejavu potvrdená

1,485
Kultúra života

MANCHESTER, 23. november 2012 (LifeSiteNews.com) – Súd v Manchestri rozhodol, že Adrian Smith sa zverejnením svojho protestu proti vládnym plánom uskutočňovať homosexuálne „manželstvá“ nedopustil „profesionálneho pochybenia“. Reagoval tak na to, keď zamestnávateľ Smithovi (55), ktorý pracuje ako manažér v Manchestri, znížil pozíciu i plat a navyše jeho skutok označil za „hrubé profesionálne pochybenie“.

Smith na svojom účte na Facebooku napísal, že redefinícia manželstva, ktorú plánuje vládna koalícia, má „od rovnosti príliš ďaleko“.

„Biblia špecifikuje, že manželstvo môže uzavrieť muž so ženou. Ak chce štát udeliť občianske manželstvá homosexuálom, je to ich vec. Nemali by však svoje pravidlá vnucovať na miestach viery a svedomia.“ 

Súd rozhodol, že Smithov zamestnávateľ Trafford Housing Trust, pobočka miestnej mestskej vlády, konal nezákonne, prestúpil podmienky zmluvy a nemal právo degradovať ho. Pán Smith napísal vyjadrenie na mieste neprístupnom širokej verejnosti. Zamestnávateľ však vyhlásil, že svojimi pripomienkami, „ktoré by mohli urážať kolegov“, porušil kódex správania zamestnancov.

Výsledok celoročného prípadu Smitha teší. „Británia je krajina, v ktorej ľudia majú slobodu prejavu a teší ma, že rozhodnutie súdu podčiarkuje toto dôležité pravidlo. Tento smutný prípad však nikdy nemal zájsť tak ďaleko. Už dávno mali Trafford Housing Trust priznať, že urobili obrovskú chybu.“

Prípad podnietil advokáta a právneho experta v oblasti náboženskej diskriminácie Neila Addisova k vyjadreniu, že „posadnutosť nenávistnými zločinmi a nenávistnými prejavmi vytvorila novú generáciu verejne platených lovcov kacírov“.