Írsko: Zlegalizujte potraty!

2,099
Kultúra smrti

Rím, 16. november 2012 (LifeSiteNews.com) – Na web stránke LifeSiteNews.com radi prinášame fakty. Veci, ktoré sa v skutočnosti dejú, čo ľudia naozaj robia a hovoria. Špekulácie o tom, čo sa možno deje alebo sa eventuálne stalo, sú miestom pre nespoľahlivé bulvárne noviny a ľavicovú senzácie chtivú tlač. Preto som trochu váhala so zverejnením článku o ďalšom pokračovaní prípadu v Írsku, ktorý vzbudzuje toľko pozornosti po celom svete.

Nakoniec som sa rozhodla do toho ísť, pretože celý svet akoby zrazu zachvátilo šialenstvo v snahe zabíjať írske deti. Poviem to opäť, len aby sme v tom mali jasno: výzvy na legalizáciu potratov v Írsku, médiami a parlamentmi vždy starostlivo podávané ako otázka „práv žien“, sú výzvami na neobmedzené vraždenie nevinných detí.

Po uvedení vecí na pravú mieru sa azda môžeme bližšie pozrieť aj na detaily prípadu. Vieme, že 28. októbra 2012 zomrela v univerzitnej nemocnici v Galway mladá matka, ktorá tam prišla s príznakmi potratu. Nemocnica uvádza, že príčinou úmrtia o niekoľko dní neskôr bola septikémia. Následne, kedy presne nie je zrejmé, jej manžel na to upozornil novinárov, alebo možno potratových lobistov, a vyhlásil, že smrť jeho manželky spôsobila nemocnica, zákony krajiny, „katolícke mravy“ a odpor zdravotníkov voči potratom.

Všetko, čo nasledovalo, je opatrne zaobalené do novinárskych formulácií typu „údajne“ a „ ... on uviedol“. Ovdovený manžel, svokrovci a rodičia mladej matky medzitým odišli do Indie a žiadajú, aby Írsko liberalizovalo svoje potratové zákony. K tejto požiadavke sa pripojil aj indický veľvyslanec v Írsku, podporovatelia legalizácie potratov v írskom parlamente, sekulárne médiá, profesionálni potratoví lobisti, a tiež, čo je azda najčudnejšie, oficiálna opozičná strana hindských nacionalistov v Indii - Bharatiya Janata Party.

Napriek tomu, ako už bolo niekoľkokrát zdôraznené v úvodníkoch, tlačových správach, blogoch a stovkách katolíckych, či nekatolíckych komentároch, vykonaním interrupcie sa ani potrat, ani vážna systémová infekcia, nevylieči. A nikto netuší, či Savita Halappanavarová skutočne chcela interrupciu alebo či by jej „skoré spustenie“ pôrodu zachránilo život.

Lekárka v Indii poukázala na to, že interrupcia v tomto prípade by pravdepodobne len urýchlila Savitinu smrť. Gynekologička Hema Divakarová, volená členka Federácie pôrodníckych a gynekologických spoločností v Indii (FOGSI), uviedla pre noviny The Hindu: „Podľa informácií z médií, ak by lekári v takom stave septikémie zasahovali do života dieťaťa, Savita by zomrela o dva dni skôr.“

V reakcii na šialenstvo médií írska vláda začala vyšetrovanie a vyjadrila sa, že o ničom nebude rozhodnuté, kým všetky fakty prípadu nebudú jasné. Zároveň rodina dostala výhradné právo dozvedieť sa ako prvá, čo je a nie je vyšetrované a zverejnené. Univerzitná nemocnica v Galway už začala s interným objasňovaním prípadu. Vyšetrovanie vykoná aj riaditeľstvo zdravotníckych služieb za účasti nezávislého zahraničného odborníka na gynekológiu a pôrodníctvo.

Potiaľ príbeh dáva tak trocha zmysel. Všetko ostatné však nesedí.

Írsky minister zdravotníctva Dr. James Reilly vyhlásil, že disponuje faktami, ktoré zatiaľ nemôže zverejniť. Nemá však žiadny dôkaz o tom, že „katolícka morálka“ Írska alebo nemocnica boli prekážkou tomu, aby bola Savite poskytnutá riadna lekárska liečba.

Dokonca aj zástancovia pro-life poukázali na to, že súčasný zákon a lekárske pokyny umožňujú v „zriedkavých“ prípadoch vykonať interrupciu - keď je život ženy v ohrození. Univerzitná nemocnica toto určite vedela, ide o štandardnú gynekologickú starostlivosť v celej krajine. Dnes som sa od spoľahlivého írskeho zdroja dozvedela, že spomedzi gynekológov v nemocnici je najmenej jeden pro-potratovo zameraný lekár, ktorý by sa určite postaral o to, aby bola interrupcia vykonaná, ak by to bolo z lekárskeho hľadiska možné. V novinách The Irish Independent sa Eilís Mulroyová v článku s názvom „Ľudia s presvedčením za slobodu voľby nesmú ukradnúť túto strašnú udalosť“ pýta: „Korešpondovala liečba Halappanavarovej s líniou existujúcej írskej pôrodníckej praxe?“

Vo svetle týchto skutočností sa zdá byť extrémne nepravdepodobné, že lekári v nemocnici by jednoducho povedali: „Toto je katolícka krajina, my tu takéto zákroky nerobíme.“ Možné to je azda iba v snoch fanatických anti-katolíkov.

Tiež verím, že nie som sama, komu sa zdá čudné, že indický veľvyslanec v Írsku sa rozhodol zasiahnuť a pripojiť sa k tlaku potratovej loby, Robotníckej strany a mediálneho konzorcia, ktorí už roky tlačili na legalizáciu potratov. Prečo sa zrazu indický veľvyslanec tak veľmi zaujíma o írske potratové zákony? Je skutočne obvyklým postupom v moderných diplomatických kruhoch pridať sa k straníckym požiadavkám v suverénnej krajine za účelom zmeny dôležitého zákona?

Pán Debashish Chakravarti prezradil viac o problémoch svojej vlastnej krajiny, než o tých írskych, keď vydal vyhlásenie, že Savita Halappanavar „by ešte žila, ak by ju ošetrili v Indii“. A to nemá k dispozícii iné dôkazy, než všetci ostatní. Odkedy diplomatický atašé hovorí krajine, v ktorej pôsobí, aké zákony má zrušiť?

Možno niekto jednoducho zabudol pánovi Chakravartimu ukázať správu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dokazujúcej, že Írsko, so svojimi obmedzeniami potratov, je jednou z krajín s najnižšou mierou úmrtnosti matiek na svete. Čiže Írsko je na tom podstatne lepšie, než India.

O koľko lepšie? Dokument WHO dokazuje, že podľa údajov zozbieraných do roku 2005, malo Írsko jeden prípad materského úmrtia. Áno, jeden. India mala 450 na 100 000 pôrodov s narodením živého dieťaťa, celkovo asi 117 000 úmrtí matiek. Podľa súčasného indického zákona povoľujúceho potrat prakticky na požiadanie, asi 11 miliónov detí je (podľa oficiálnych údajov) ročne zabitých pri potratoch. Je to len o máličko menej, než 2,5-násobok všetkých obyvateľov Írskej republiky. A približne 20 000 žien zomrie na následky komplikácií súvisiacich s týmito legálnymi potratmi.

Ale pokojná diskusia o lekárskych, právnych a demografických faktoch nikdy nebola spôsobom práce potratových lobistov alebo ich podporovateľov v médiách alebo parlamentoch. Krajina je pobúrená mediálnou / potratovou loby, ktorá žiada legalizáciu hneď TERAZ. Zástancovia pro-life v Írsku, s ktorými som sa rozprávala, sa boja, že tlak sa môže ukázať ako príliš veľký pre nerozhodných a ľahostajných pro-life írskych politikov.

Noviny The Irish Times zverejnili článok o prípade, ktorý napísala dcéra jedného z írskych popredných trotskyitských potratových lobistov. Mal úplne nezaujatý a objektívny nadpis: „Žena, ktorej ,odopreli potratʻ, zomrela v nemocnici“. To spustilo lavínu novinárskych reakcií aj v hlavných svetových médiách, ktoré priniesli predpovedateľné titulky. Noviny The Guardian: „Írsky zákaz potratov: história prekážok a odoprení“, BBC: „Žena zomiera v nemocnici v Galway po tom, čo ,zamietliʻ jej žiadosť o potrat“, Toronto Star: „Nezmyselná smrť Írky ukazuje krutú realitu pre ženy“.

V tejto atmosfére nezaujatej objektivity prevzali indické noviny volanie Chakravartiho a publikujú články s nadpismi ako „Írsko zabilo tehotnú indickú zubárku“ a „Indka zomiera prosiac, írske potratové zákony zakazujú ukončenie tehotenstva“. Niekoľko indických televíznych staníc odvysielalo zábery Savitinej matky vyhlasujúcej „V snahe zachrániť štvormesačný plod zabili moju ... dcéru. Povedzte, je to spravodlivé?“ Hlavná indická opozičná strana, hinduisticko-nacionalistická Bharatiya Janata Party, zorganizovala demonštrácie so ženami, ktoré niesli transparenty „Katolícke Írsko nemôže dovoliť vraždy nevinných žien“.

Praveen Halappanavar je v súčasnosti v Indii a tiež vyzýva, aby Írsko zmenilo svoje zákony. „Prišiel som o svoju manželku, ale rád by som pokračoval v boji za spravodlivosť, preto sa vrátim do Galway. Indická vláda by sa mala zobudiť a presvedčiť vládu v Írsku, aby zmenila svoju legislatívu,“ uviedol.

Mám zopár ďalších otázok, o ktorých s určitosťou viem, že nevyvstanú pri lekárskom vyšetrovaní. Pre začiatok: nejasné zostáva spojenie medzi rodinou Halappanavarovcov, potratovými lobistami a sfanatizovanými pro-potratovými médiami. Ako presne sa noviny The Irish Times dozvedeli o prípade? Do značnej miery citujú Praveena Halappanavara, ale kontaktoval on ich alebo sa najprv rozprával s niekým z potratovej loby?

uniknutého e-mailu, ktorý dostali pro-life aktivisti, je jasné, že organizácia The Irish Choice Network vedela, že udalosť bude zverejnená 11. novembra. Kto im dal tip na zorganizovanie „spontánnej“ demonštrácie pred komorou parlamentu? A konečne, zaujíma a udivuje aj niekoho iného skutočnosť, že tento príbeh „vypukol“ v deň, keď bola odovzdaná (ale stále nie zverejnená) dlho očakávaná správa vládnej expertnej skupiny o írskom potratovom zákone?

Samozrejme, krajiny celého sveta prostredníctvom hlasných výziev na legalizáciu zabíjania írskych nenarodených detí súťažia medzi sebou v ukazovaní, ako hlboko sa ich dotkla tragická smrť krásnej mladej ženy. Budú sa pýtať, ako ja môžem byť taká bezcitná a krutá. Dodám len toľko, že ide o nejaký druh vnútorného nutkania, aby som používala mozog. Zvlášť keď príbehy akosi nesedia.

Hilary White