Africké krajiny sa v otázke homosexuality vydierať nedajú

1,775
Kultúra života

Afrika, 8. november 2011 (LifeSiteNews.com) – Prezident Ghany vystúpil do popredia v čase, keď sa niekoľko afrických krajín postavilo proti britským hrozbám. Británia sa vyhráža, že Afrika buď zlegalizuje homosexualitu, alebo viac neobdrží finančnú pomoc.

 

„Ja ako prezident tohto národa nebudem nikdy iniciovať alebo podporovať akékoľvek pokusy legalizovať v Ghane homosexualitu,“ povedal prezident John Evans Atta Mills v oficiálnom vyhlásení pre britskú vládu pod vedením premiéra Davida Camerona.

Samitu Commonwealth Heads of Government Meeting v Perthe v Austrálii koncom októbra 2011 sa zúčastnil i premiér Cameron. Podľa správ BBC sa interná správa venovala otázke homosexuality v rozvojových krajinách. Odporučila všetkým krajinám Commonwealthu, aby odvolali zákaz homosexuálneho správania.

Cameron v interview v Andrew Marr Show v Perthe počas pobytu v Austrálii oznámil, že „z britskej pomoci by malo vyplývať viac záväzkov“.

„Británia, čo sa poskytovania pomoci týka, zaujíma vo svete popredné miesto. Chceme, aby krajiny, ktoré od nás prijímajú pomoc, dodržiavali náležité ľudské práva A to zahŕňa aj spôsob, ako ľudia zachádzajú s gaymi a lesbičkami,“ pokračoval Cameron.

„Chceme zdôrazniť, že je to jedna z vecí, ktoré budú určovať našu politiku ohľadom pomoci,“ povedal. „Všetky tieto [africké] krajiny sú na ceste [prekonania diskriminácie] a je na nás im na tejto ceste pomôcť.“

Avšak, prezident Mills úder vrátil vyjadrením, že Británia nemá právo diktovať Ghane kultúrne a morálne hodnoty.

„Nikto nemôže premiérovi Cameronovi uprieť jeho právo určovať podmienky, prevziať iniciatívu alebo vydávať vyhlásenia, ktoré odrážajú jeho spoločenské normy a ideály. Ale nemá právo nariaďovať ostatným suverénnym štátom, čo majú robiť. A to najmä vtedy, ak sú ich spoločenské normy a ideály odlišné od tých, ktoré existujú v spoločnosti premiéra Camerona.“

„Aj keď uznávame všetku finančnú podporu a pomoc, ktorú nám poskytli naši rozvojoví partneri, nebudeme akceptovať akúkoľvek pomoc so „záväzkami“, ak sa táto pomoc nebude zhodovať s našimi záujmami, alebo [ak] by implementácia — alebo využitie — tejto pomoci so záväzkami skôr zhoršila našu situáciu ako národa, alebo by ničila tú spoločnosť, pre rozvoj ktorej chceme tieto peniaze využiť.“

Malawi

Pred Millsovými vyhláseniami sa vyjadrila hovorkyňa malawijskej vlády Patricia Kaliatiová, že je „neblahým“ faktom, že Británia zvažuje pro-homosexuálne záväzky ohľadom poskytovanej pomoci. Dodala, že v Malawii je homosexuálne správanie nelegálne. Poznamenala tiež, že takéto zákony sú dedičstvom britskej nadvlády. Informovali o tom noviny Nyasa Times.

Uganda

31. októbra 2011 vydal pre BBC ugandský prezidentský poradca John Nagenda pomerne tvrdšie vyhlásenie. Povedal, že Uganďania sú z tohto poučovania už unavení a nemali by s nimi zaobchádzať ako s deťmi. Dodal, že Cameronova mentalita šikanovania je veľmi nesprávna.

„Uganda je, ak si spomínate, suverénnym štátom a sme unavení z tohto poučovania.“

„Ak si musia vziať svoje peniaze, nedbáme,“ uzavrel.

Tanzánia

Po Millsových vyhláseniach sa Tanzánia pridala do čoraz širšieho zoznamu afrických krajín, ktoré tvrdia, že nebudú robiť kompromisy vo svojich kultúrnych a morálnych hodnotách. A to i v prípade, že by to znamenalo stratu finančnej podpory od Británie.

„Tanzánia nikdy neprijme Cameronov návrh, pretože máme vlastné morálne hodnoty. Homosexualita nie je súčasťou našej kultúry a my ju nikdy nezlegalizujeme,“ povedal minister zahraničných vecí Bernard Membe, ako o tom informovali noviny Guardian v Tanzánii.

„Tanzánia je pripravená ukončiť diplomatické zväzky s Britániou, ak tá určuje podmienky pomoci, ktorú poskytuje, aby tak vyvinula nátlak na prijatie zákonov, ktoré uznávajú homosexualitu.“

„Riadime sa svojimi tradíciami. Máme rodiny, ktoré pozostávajú z matky, otca a detí. To, čo robí Cameron, by mohlo viesť k pádu Commonwealthu.“

Zanzibar

Zanzibar, napoly autonómne súostrovie Tanzánie, sa tiež výrazne postavil proti britskej pomoci, ktorá zahŕňa záväzky.

„Máme silnú islamskú a zanzibarskú kultúru, ktorá odmieta homosexuálne správanie. Komukoľvek, kto nám hovorí, že rozvojová podpora súvisí s jeho prijatím, hovoríme nie," povedal zanzibarský prezident Ali Mohamed Shein novinárom. 

„Nemôžeme ohroziť svoju hlboko zakorenenú kultúru alebo umožniť niečo, čo je úplne proti nášmu náboženstvu. Nech tú pomoc zrušia.“

Homosexuálne správanie je podľa prieskumu asociácie International Gay and Lesbian Association v rozličnom ponímaní nezákonné v 40 z 53 afrických krajín.