Nigéria obhajuje tradičné manželstvo

1,541
Kultúra života

LAGOS, Nigéria, 7. november 2011 (HLIWorldWatch.org) - Zástancovia života a rodiny v Nigérii poriadali pochody kvôli návrhu zákona, ktorý zvažoval nigérijský senát. Tento návrh by v najľudnatejšej krajine Afriky zakazoval homosexuálne „manželstvá“. Súčasne by tak krajina čelila hrozbám Veľkej Británie, že obmedzí pomoc krajinám, ktoré nechránia homosexuálne „práva“.

„Human Life International v Nigérii sa spája s ostatnými pro-life organizáciami a Nigérijčanmi dobrej vôle pri mobilizácii na podporu tohto zákona,“ povedal Chizoba Nnagboh, riaditeľ nigérijskej vetvy pro-life organizácie Human Life International (HLI). „Organizácie šíriace kultúru smrti skrývajúc sa za ochranu ľudských práv avšak nezaháľajú. Robia, čo je v ich silách, aby zákon zmarili.“

Hlavný zástanca tohto návrhu zákona, senátor Domingo Obende, priznal, že tlak globálnej debaty o homosexuálnom manželstve viedol niektoré krajiny k legalizácii takéhoto manželstva, zatiaľ čo v iných krajinách sa k tomu schyľovalo. Zdôraznil, že Nigéria potrebuje konať veľmi rýchlo, aby sa tento trend nepresadil i v ich krajine. Nnagboh uviedol, že senátor Obende vyzval senát, aby zakázal homosexuálne manželstvá, pretože „by to viedlo k rozpadu spoločnosti.“

Určitá verzia tohto návrhu zákona sa objavila v nigérijskom zákonodarnom zbore v roku 2006, ale nakoniec sa o ňom nehlasovalo. Znova tento návrh zákona predstavili v roku 2008, pričom prešiel cez dve čítania, ale takisto nedošlo k hlasovaniu.

Organizácie, ako napr. Human Rights Watch, Amnesty International a International Gay and Lesbian Human Rights Commission tlačia na nigérijského prezidenat Goodlucka Jonathana, aby zákon vetoval v prípade, že by prešiel zákonodarným zborom. Britský premiér David Cameron pohrozil, že obmedzí pomoc africkým krajinám ako je Nigéria, v ktorých sa snažia chrániť sviatosť manželstva v mene „ľudských práv“.

Premiér Cameron povedal, že krajiny prijímajúce pomoc Spojeného Kráľovstva by mali „dodržiavať náležité ľudské práva“. Odvolať zákazy, ktoré „diskriminujú“ homosexualitu, bolo jedným z odporúčaní vnútornej správy zo samitu Commonwealth Heads of Government Meeting v austrálskom Perthe.

V októbri 2011 zaslala HLI Nigéria nigérijskému senátu list na podporu zákona, ktorý by zakazoval homosexuálne „manželstvo“. Stalo sa tak pred verejným prejednávaním tohto návrhu zákona, ktoré sa konalo 31. októbra 2011.

„HLI Nigéria by rada vyjadrila, že zatiaľ čo rešpektuje všetkých ľudí takých, akí sú, nemusí rešpektovať takýto masívny útok na všetko, čo je pre nás sväté a dobré pre našu spoločnosť,“ uvádzalo sa v liste.

„Homosexuálne „manželstvo“ je urážkou nášho náboženského a kultúrneho cítenia“ a „je urážkou inštitúcie manželstva a rodiny,“ píše sa ešte v liste podpísanom Chizobom Nnagbohom.

David Mark, hlava nigérijského senátu, vyjadril na verejnom prejednávaní zákonu podporu.

„Moja kresťanská viera to odmieta. Je nepochopiteľné uvažovať o homosexuálnom manželstve. Nedokážem to pochopiť. Nemôžem sa na tom podieľať,“ povedal senátor. Varoval tak pred tým, čo nazýva „importom cudzej kultúry“.

„Nigérijčania sú silne odhodlaní naďalej zachovať kultúru života napriek vonkajším vplyvom, ktoré sa ju snažia podkopať,“ povedal Nnagboh. „Nigerijčania sú veľmi zanietení ohľadom zachovania posvätnosti manželstva a tradičnej rodiny. Tento návrh zákona má zaistiť, aby sa homosexuálne manželstvá, ktoré sú v nigérijskej kultúre nielen tabu, ale aj urážkou náboženského cítenia Nigérijčanov, v krajine nezakorenili.“