Konferencia vo Varšave: Ochrana života v legislatíve

1,221
Kultúra života

Varšava, 12. október (C-FAM) - Pro-life akademici a odborníci z Európy a Ameriky sa pred dvoma mesiacmi zišli na konferencii o „intelektuálnych základoch a právnych prostriedkoch ochrany ľudského života v prenatálnom období,“ ktorá sa konala na Varšavskej Univerzite. Záštitu nad touto udalosťou prevzali jej kráľovská výsosť veľkovojvodkyňa z Luxemburska, vojvoda z Oldenburgu a poľský minister spravodlivosti Dr. Jaroslaw Gowin.

Konferenciu organizovalo poľské centrum Ordo Iuris Legal spolu s inštitútom Rule of Law. Myšlienka jej vzniku sa zrodila po minuloročnej tesnej porážke občianskej iniciatívy „občianský návrh“, na základe ktorého sa v Poľsku mali zrušiť výnimky zo všeobecného zákazu potratov. Aleksander Stepkowski z Ordo Iuris, profesor práva na Právnickej fakulte Varšavskej Univerzity a hlavný organizátor konferencie, poznamenal, že je potrebné vzdelávať zákonodarcov a verejnosť o dôležitosti ochrany života „vo všetkých štádiách jeho vývoja, vrátane už narodených, ale stále závislých osôb, nakoľko potrat sa zdá byť len prvým krokom smerom k odmietnutiu brániť život.“

Mnoho prednášok sa týkalo úpravy otázky prenatálneho života v poľskej legislatíve a ústavnom súdnictve. Článok trestného zákona, podľa ktorého je potrat prípustný v prípadoch zdravotného postihnutia alebo abnormality plodu rozoberal Olgierd Pankiewicz: „Podstata zákona, jeho reakcia na chorobu a utrpenie ... je evidentne eugenická.“  

Diskriminačná povaha eugenického potratu dokazuje, že výnimky je potrebné zrušiť.

Po minuloročnom neúspešnom pokuse o rozsiahlu reformu existujúcej legislatívy zamerali pro-life poslanci v Sejme, poľskom parlamente, svoje úsilie na odstránenie eugenického potratu. Návrh zmeny zákona prešiel do ďalšieho čítania s rozdielom hlasov osemnástich poslancov. Teraz bude nasledovať jeho prerokovanie vo výboroch a až potom hlasovanie dolnej komory parlamentu.

Znepokojenie účastníkov konferencie ohľadom poľského právneho vývoja bolo síce evidentné, prístup porovnávania práva však zabezpečil možnosť aplikácie výsledných dokumentov aj za hranicami Poľska. Prednášajúci sa venovali právnemu vývoju práva na život v Nemecku, Maďarsku, Rakúsku a USA.

Jednou z tém, ktorými sa konferencia zaoberala, bol aj súlad domáceho práva, ústav chrániacich život a medzinárodných noriem, ktoré, podľa potratových aktivistov, stanovujú liberalizáciu potratov. Nikolas Nikas z The Bioethics Defense Fund predstavil príspevok o medzinárodnom práve, na ktorom sa podieľali aj Jane Adolpheová z Univerzity Ave Maria, Stefano Gennarini z Inštitútu katolíckej rodiny a ľudských práv (C-FAM, vydavateľ The Friday Fax) a Piero Tozzi z Aliancie na ochranu slobody.

Ďalším prednášajúcim bol Francisco Javier Borrego Borrego, bývalý člen Európskeho súdu pre ľudské práva. Sudca Borrego je v poľských právnických kruhoch dobre známy pre jeho jasný nesúhlas v prípade Tysiąc v. Poland, ktorý sa týkal „liečebného“ potratu, údajne nevyhnutného na záchranu zraku ženy. Za účelom dosiahnutia požadovaného výsledku spolitizovaná väčšina sudcov neprihliadla na záznam, kde osem odborníkov tvrdilo, že zhoršenie zraku ženy nemohlo nijako súvisieť s tehotenstvom. Naopak, dali za pravdu jednému praktickému lekárovi, ktorý potrat odporúčil a uviedol, že Poľsko, v zmysle Európskeho dohovoru o ľudských právach, porušilo právo na súkromie.

Tento  na výsledok orientovaný aktivizmus nadnárodných súdov povyšuje podriadené práva nad tie skutočne základné, čo v konečnom dôsledku podkopáva právny štát. Varšavská konferencia žiadala opätovne zameranie sa na základy ľudskej dôstojnosti pripomínajúc, že bez rešpektovania práva na život nie sú ani ostatné práva garantované.