Holandská interrupčná loď pripláva do Maroka

1,363
Kultúra smrti

RABAT, Maroko, 2. október 2012 (LifeSiteNews.com) – Holandská organizácia presadzujúca potraty Ženy na vlnách (Women on Waves) oznámila, že na marockom pobreží pristaví svoju loď, kde ženy budú môcť podstúpiť interrupciu. Táto kampaň sa koná na pozadí nedávneho zvolenia islamskej strany Spravodlivosť a rozvoj (PJD), ktorú ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov označilo za „umiernenú moslimskú“ stranu. Strana vyhrala narýchlo vyhlásené voľby v novembri minulého roka.

Na prekvapenie mnohých zahraničných pozorovateľov, nový premiér Abdelilah Benkirane krátko po voľbách oznámil, že chce, aby Maroko poľavilo zo súčasných obmedzení potratov.

Interrupčná loď ponúka abortívum RU-486, čo je kombinácia mifepristonu a misoprostolu, pre ženy v ranom štádiu tehotenstva. Organizácia tvrdí, že pokiaľ je loď od pobrežia vzdialená viac než 12 míľ, podľa medzinárodného práva podlieha holandským zákonom, a tie potraty na palube povoľujú.

Podľa správ sa však na palube vykonáva len málo potratov a loď je len súčasťou stratégie, ako upútať pozornosť miestnych aktivistov. Organizácia tvrdí, že „vzbudili obrovský záujem u verejnosti a majú za sebou úspešné kampane v Írsku (2001), Poľsku (2003), Portugalsku (2004) a Španielsku (2008)“.

Podľa oficiálnej správy, ktorú prebrala aj organizácia Ženy na vlnách, interrupčná loď prišla do Maroka na pozvanie Alternatívneho hnutia za slobodu jednotlivca (MALI), ktoré donedávna zapĺňalo predné stránky novín kvôli protestom. Aktivitsti neboli spokojní s nariadením islamských zákonov držať pôst počas ramadánu. Hnutie uviedlo, že Ženy na vlnách pozvali, aby tak podporili legalizáciu potratov.

Interrupčná loď sa nestretla s vrúcnym prijatím vo všetkých krajinách, ktoré navštívila. Keď v roku 2003 priplávala k poľskému pobrežiu, prehľadávali ju colní úradníci, ktorí na palube hľadali nepovolené abortíva. Davy študentov do nej hádzali vajcia, aby tak vyjadrili nesúhlas s jej prítomnosťou v Gdansku. Gdanský arcibiskup Tadeusz Goclowski vtedy uviedol: „Nesmieme dovoliť, aby na naše teritórium prišli kriminálnici a páchali zločiny na našich deťoch.“

V roku 2004 portugalská vláda nepovolila interrupčnej lodi vstup do teritoriálnych vôd. Toto rozhodnutie neskôr potvrdili aj súdy. Štátny sekretár Nuno Fernandes Thomaz vtedy pre denník Diraio de Noticias povedal: „Ak sa tá loď rozhodne zákaz porušiť, bude sa musieť konfrontovať s vojnovými loďami.“

Keď v roku 2007 prišla zakladateľka organizácie Ženy na vlnách Rebecca Gompertsová na Maltu prednášať o legálnych potratoch, taktiež nenašla veľkú podporu. Protestujúci pred miestom konania prednášky stáli so zapálenými sviečkami. Z tohto dôvodu musela byť tlačová konferencia pre verejnosť uzavretá.

Zatiaľ čo aktivisti obhajujúci potraty tvrdia, že interrupcie sú v Maroku nelegálne, zákony v skutočnosti povoľujú potraty v prípade ohrozenia života matky. Podľa zákona musí taký potrat vykonať kvalifikovaný lekár, a to po súhlase manžela.

Podobne ako mnohé ďalšie rozvojové krajiny ovplyvnené populačnou kontrolou západu, marocká vláda považuje celkovú pôrodnosť 2,19 detí na ženu za privysoké číslo, a preto podporuje antikoncepciu. Zástancovia potratov upozorňujú, že na to, aby sa efektívne znížila úmrtnosť žien, je potrebné potraty legalizovať.

Výrok premiéra Benkirana podporujúci túto myšlienku pravdepodobne ešte viac rozprúdil diskusiu v krajine. V júni marocká Asociácia pre boj proti tajným potratom usporiadala v hlavnom meste konferenciu, na ktorej odznelo, že denne v krajine podstúpi nelegálny potrat až 600 žien. Väčšinou ide o ženy z chudobných pomerov.

Prezident asociácie a gynekológ Chafik Chraibi pre miestne médiá povedal, že hoci jeho hnutie nepobáda k potratom, právne obmedzenia musia byť upravené tak, aby sa „zaistilo, že potraty budú vykonávané vo vhodných podmienkach...malo by sa spraviť všetko preto, aby sa zabránilo nechceným tehotenstvám, ktoré spôsobujú veľké problémy.“

Medzinárodné hnutie populačnej kontroly je v Maroku veľmi aktívne. V roku 2011 marocká organizácia AMPF, ktorá spolupracuje s Federáciou pre plánované rodičovstvo, poskytla mladým ľuďom 100 000 kondómov, 340 000 kusov iného druhu antikoncepcie, 404 000 produktov pre sexuálne a reprodukčné zdravie a 185 000 ďalších nešpecifikovaných výrobkov.