Španielsky „potratový magnát“ pred súdom

1,693
Kultúra života

20. september 2012 (LifeSiteNews.com) Carlos Morín, lekár vykonávajúci potraty, čelí obvineniu zo zabitia vyše 100 nenarodených detí. Tie totiž boli vo vývojovom štádiu, v ktorom už španielsky zákon potraty nedovoľuje. Morín bol takisto obvinený z falšovania dokumentov, ktorými sa tieto zločiny snažil zakryť. Pred súdom povedal, že mlynčeky na mäso, ktoré polícia našla na jeho klinikách, neboli určené na zbavovanie sa tiel plodov z ilegálnych potratov. Tvrdil, že slúžili na likvidáciu kurčiat a „prasiatok,“ ktoré boli použité na výučbu chirurgických techník u veterinárov.

Morín, prezývaný ako španielsky „potratový magnát“ a „doktor smrť,“ je obvinený zo 115 protizákonných potratov vykonaných v rámci siete jeho kliník. Aby ospravedlnil zabíjanie nenarodených detí, falšoval údajne psychologické diagnózy matiek a ako dôvod potratu uvádzal „ohrozenia zdravia matky.“ Podľa miestnych spravodajských agentúr odmieta odpovedať na otázky žalobcov a komunikuje len so svojím právnikom. 

Španielsky zákon neskoré potraty zakazuje. Výnimkou sú prípady, kedy sú splnené špecifické podmienky - ak žena otehotnie v následku znásilnenia alebo ak tehotenstvo ohrozuje jej zdravie. Ohrozenie zdravia matky, vrátane jej psychického zdravia, je tak nejasná diagnóza, že sa ňou dá ospravedlniť doslova akýkoľvek potrat.

Morín už raz vo väzení bol, v roku 1989, a to tiež kvôli ilegálnym potratom. Žalobcovia teraz požadujú trest vo výške viac než 300 rokov väzenia za jeho údajné zločiny z posledných rokov. V spojitosti s Morínom je obžalovaná i skupina 11 lekárov a zdravotných sestier. Tí za svoje priestupky môžu čeliť trestu vo výške odňatia slobody na niekoľko desaťročí.

Na Morínovo neslávne známe potratové impérium sa obracali neplnoleté dievčatá a ženy v neskorom štádiu tehotenstva z celej Európy. Jeho sieť potratových zariadení bola zažalovaná katalánskou pro-life skupinou s názvom E-Cristians v roku 2006. V roku 2007 odhalili dánski televízni reportéri praktiky v týchto zariadeniach za pomoci skrytej kamery. Španielska televízia Intereconomia podobne skrytou kamerou zdokumentovala,čo sa dialo na inej nemenovanej klinike. Po prvýkrát v štátnej televízii zverejnenili prípady potratov v neskorom štádiu tehotenstva.

Tento škandál spôsobil pobúrenie a mal za následok zmiernenie španielskeho zákona o potratoch. Zasadila sa o to vtedajšia vládnuca strana - Španielska socialistická robotnícka strana. Súčasná vláda prisľúbila túto reformu zrušiť v prospech ochrany nenarodených.

Amparo Alons zo španielskeho združenia Právo na život, ktorý bol prítomný počas súdneho procesu, povedal pre noviny El razón: „Carlos Morín je masový vrah detí - ľudí, ktorí nemajú volebné právo ani možnosť sa ozvať. Morín by mal vojsť do histórie ako človek podobný Hitlerovi.“  Zástancovia pro-life pred súdom demonštrovali a skandovali: „Vrah detí!“

Problémom ohľadom prípadu je imunita svedkýň, ktoré na klinike podstúpili ilegálny potrat. Táto otázka bude zrejme rozhodujúca i pre úspech prokuratúry.