Pro-life hnutie pomohlo zmeniť potratový zákon

1,630
Kultúra života

NEW YORK, 31. august 2012, (C-FAM)- Najvyšší súd v Južnej Kórei minulý týždeň potvrdil zákaz potratov z roku 1953, za ktorý bojovali aj tí lekári, ktorí ich kedysi vykonávali. Parlament taktiež anuloval rozhodnutie, ktoré umožňovalo voľný predaj núdzovej antikoncepcie, známej pod názvom „tabletky po“.

Škoda, že americká tlačová agentúra The Associated Press vo svojej správe o súdnom rozhodnutí, ktorú prevzali aj ďalšie média, nespomína vplyv pro-life aktivistov na rozsudok. Opisuje len znepokojenie vlády nad nízkou pôrodnosťou v krajine.

Dôvodom dramatickej zmeny v Kórei je postoj vlády, ktorá predtým roky podporovala doktorov vo vykonávaní potratov, aby sa tak udržal ekonomický rast v krajine. Teraz sa však priklonila na stranu pro-life orientovaných doktorov. Podľa slov výskumníčky Paik Young-Gyungovej sa z tohto dôvodu politické postoje voči potratom v Južnej Kórei radikálne menia.

Jej štúdia z tohto roku ukázala, že pro-life aktivity boli dlhodobo ignorované, pretože ich verejnosť vnímala len ako náboženskú záležitosť. Nečakane sa však dostali do centra pozornosti. Stalo sa tak v roku 2009, keď skupina doktorov zastávajúcich právo na život vytvorila hnutie Pro-life Doctors.

Paik Young-Gyungová tvrdí: „Podľa doktorov je nízka pôrodnosť v krajine spôsobená vysokým počtom potratov, ktoré majú na svedomí nemorálni a ziskuchtiví doktori.“

Kórejské médiá pro-life iniciatívu vykresľujú ako vojnu medzi doktormi. Výskumníčka však pomocou rozsiahlych rozhovorov s oboma stranami poukázala na to, že k situácii značne prispel vývoj medicínskych postupov pre novorodencov, kým záujem o výskum embryonálnych kmeňových buniek poklesol. Naopak, pozornosť sa teraz viac sústreďuje na prudký pokles populácie.

Podľa článku Asociácie Pro-life doktorov sú víťazi tohto súdneho rozhodnutia ženy. „Väčšina interrupcií bol vykonaná bez väčších problémov, pretože lekári a ženy za to neboli trestne stíhaní, hoci vykonávanie potratov je protizákonné.“ Dialo sa tak napriek tomu, že krajina zažila hospodársky rozmach. „Trend potratov prevládal v našej krajine aj naďalej, čo viedlo k tomu, že ženy boli spoločnosťou nútené podstúpiť interrupciu.“

Doktor Shim Sang-duk v roku 2010 pre denník Los Angeles Times povedal: „Uveril som tvrdeniu vlády, že je to v poriadku.“ Po tom, čo tento lekár odmietol ďalej vykonávať interrupcie, vyhrážali sa mu smrťou. Prišiel tiež o značnú časť príjmov. „Myslel som, že je to pre krajinu dobré. Posilňovalo to ekonomiku,“ povedal Shim, ktorý založil kórejskú Asociáciu gynekológov na povzbudenie ďalších doktorov k tomu, aby skončili s potratmi a žiadali vládu o vyvodenie právnych dôsledkov.

Osemčlenný výbor sudcov potreboval šesť hlasov na to, aby mohol zákaz potratov označiť za protiústavný. V prospech však hlasovali len štyria z nich, čo rozprúdilo horúcu diskusiu v kórejských médiách. Stĺpček v denníku The Korea Times kritizoval vládu za neschválenie voľného predaja núdzovej antikoncepcie, aby tak vraj vyhoveli doktorom a náboženským skupinám.

V roku 2010 sa konal súdny proces s pôrodnou asistentkou, ktorá asistovala pri potrate v šiestom týždni tehotenstva. Po rozsudku sa obžalovaná odvolala proti ústavnosti práva. Nesúhlasila totiž s maximálnou dĺžkou trestu, ktorá pre pracovníkov v nemocniciach predstavuje dva roky odňatia slobody. Ústavný súd namietal, že ľahší trest by nepôsobil na verejnosť dosť preventívne.

Potraty sú v Južnej Kórei nelegálne už 59 rokov. To sa však netýka prípadov znásilnenia, incestu, alebo ťažkých genetických porúch. Tento zákon sa ale stále berie na ľahkú váhu.  

Predseda Prezidentskej rady pre budúcnosť a víziu (PCFV) ešte v roku 2010 povedal novinárom: „Je len málo ľudí, ktorí si uvedomujú, že potraty sú nelegálne. Musíme pracovať na tom, aby sme vytvorili v spoločnosti takú atmosféru, kde budú potraty neakceptovateľné.“