Kontrola populácie na Filipínach

1,289
Kultúra smrti

MANILA, Filipíny, 3. august 2012, (LifeSiteNews.com) – Kontroverzný návrh zákona o reprodukčnom zdraví stojí pred ďalším hlasovaním filipínkeho kongresu. Proti sú nielen miestni katolícki biskupi, ale aj Wall Street analytici, ktorí ho označili za „znepokojujúci“.

Návrh zákona o reprodukčnom zdraví stojí pred blížiacim sa hlasovaním kongresu. Snahou je privlastniť si miliardy pesos z peňazí daňových poplatníkov na „služby reprodukčného zdravia“, do ktorých patrí propagácia antikoncepcie, sterilizácie a západných vzdelávacích sexuálnych programov.

Navrhovaný zákon donúti zdravotníkov a podniky podporovať a vykonávať celý rad „služieb reprodukčného zdravia“, bez ohľadu na výhradu svedomia. Filipínskych pro-life vodcov čiastočne znepokojuje Sekcia 28.e, ktorá sľubuje uväzniť každého, „kto zákerne podáva dezinformácie o zámere alebo ustanoveniach z tohto Zákona“. 

Pro-life lídri namietajú, že jazyk, ktorým je návrh písaný, posunie Filipíny o krok bližšie k legalizácii potratu, ktorý je v súčasnosti nezákonný v celej krajine bez ohľadu na okolnosti.

Riaditeľ Výskumu a výcviku z Human Life International Brian Clowes poukázal na skutočnosť, že „návrh zákona podľa všetkého napísali veľké medzinárodné organizácie, ako Centrum reprodukčných práv, Marie Stopes International a Medzinárodná federácia plánovaného rodičovstva.“

„Jazyk, ktorý vidíte, je jazykom medzinárodného kartelu kontroly populácie, nie jazykom Filipínčanov.“

Miestni katolícki biskupi na protest zorganizovali obrovské modlitbové stretnutie a podotkli, že pretlačenie zákona nevyrieši chudobu. 

Arcibiskup Jose Palma, predseda Konferencie katolíckych biskupov na Filipínach, vyzval k účasti na modlitbe a obrane neporušiteľnosti života a rodiny, „pretože viac ako ktokoľvek iný ste cieľom návrhu zákona o reprodukčnom zdraví“.

„Bude to demonštrácia našich pocitov a obhajoba života,“ vyhlásil Palma. „Chceme ukázať, že veríme v spoločné dobro.“

Palma označil návrh zákona za nemorálny a neústavný, pričom dodal, že „narúša množstvo vzácnych filipínskych hodnôt“.

Prezident Benigno Aquino III. vyhlásil, že kontrola populácie je odpoveďou na nesplnenú úlohu vzdelávacieho systému. Palma však zdôraznil, že, naopak, pozitívny stupeň pôrodnosti v krajine nie je prekážkou k jej úspechu.

„Masívna populácia v krajine pozdvihuje našu ekonomiku. Politika kontroly populácie iba pozastaví ekonomický rast. Problémom krajín s podobnou ekonomikou je nedostatok mladých pracovníkov a neadekvátna podpora zrelšej populácie.“

Nedávna štúdia priniesla výsledky, že iba 140 z 215 členov Kongresu bude hlasovať proti kontroverznému podnetu. Katolíckych biskupov táto informácia nepotešila. Antipolský biskup Gabriel Reyes tvrdí, že prieskum ukazuje skutočný pohľad mnohých miestnych zákonodarcov voči opatreniam na kontrolu populácie a v pretlačení zákona vidia východisko na riešenie problémov.

Článok z Wall Street Journal vzniesol o podpore návrhu zákona prezidentom Beningnom Aquinom vlnu znepokojenia. Návrh „vovedie Filipíny do nebezpečenstva, nasledujúc tak Čínu do príjmu stredného rozvoja a následne demografickej pasce, kedy bude v krajine príliš málo pracovníkov.“ 

„Filipíny nemajú príliš veľa obyvateľov, majú príliš málo politiky, ktorá by podporila rast,“ píše sa v článku s názvom „Udržať filipínsky sen nažive“.

Od roku 1989 kongres registroval a zamietol rôzne verzie spomínaného návrhu zákona.

Human Life International (HLI) žiada pro-life zástancov po celom svete o modlitby. 

„Je čas zamietnuť návrh, ktorý ohrozuje právo svedomia, dôstojnosť ľudského života a ochranu života a rodiny filipínskou ústavou,“ vyhlásil prezident HLI, otec Shenan J. Bouquet, v tlačovej správe.

„Podporovatelia života a rodiny neúnavne pracovali na zastavení tejto legislatívy, no v deň rokovania pozývam všetkých zasvätených do budovania kultúry života, aby sa spojili v modlitbách s našimi bratmi a sestrami na Filipínach a prosili Pána o pomoc a ochranu.“

Poznámka: HLI spracovali video, ktoré ukazuje realitu o tom, ako zákon 4244 zničí život, rodinu a vierou potvrdené hodnoty filipínskeho ľudu.