Turecko odobralo licenciu na "potratové zájazdy"

1,391
Kultúra života

ANKARA, 7. august 2012, (LifeSiteNews.com) –  Turecká vláda zrušila licenciu istej spoločnosti. Tá ponúkala "potratové zájazdy" ženám, ktoré majú strach, že vláda by mohla vyhlásiť ich potraty za nelegálne.

Minister kultúry zrušil licenciu turistickej spoločnosti Baracuda Tur, ktorá ponúkala štvordňové "únikové balíčky" v zahraničí, súčasťou ktorých bola pred samotným potratom aj prehliadka mesta.

Spoločnosť propagovala "potratové zájazdy" na Severný Cyprus len za 299 EUR. Túto krajinu, rovnako aj Krym, Bosnu a Londýn, majú pod kontrolou Turci.

Turecký denník Hürriyet Daily News vysvetľuje: "Zákazníčky strávia prvý deň svojho zájazdu prehliadkou v destinácii podľa svojho výberu. Druhý deň podstúpia zákrok, tretí a štvrtý deň sa zotavujú."

Spoločnosť doteraz predala 16 zájazdov, väčšinou ženám z Istanbulu. Zarábala na strachu žien, že vláda vyhlási potrat na požiadanie za nezákonný, prípadne ho do značnej miery zamedzí.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v máji označil potrat za vraždu a spája ho s medzinárodným programom na kontrolu populácie.

Nik by nemal mať právo o tom rozhodovať. Nevidím rozdiel v tom, či zabijete dieťa ešte v maternici alebo po narodení."

V júni vláda predložila návrh, v ktorom obmedzuje vykonanie potratu len na prvé 4 až 5 týždňov tehotenstva, namiesto súčasných 10 týždňov.