Ako si homosexuálne páry nechávajú dieťa vynosiť Indkou...

3,509
Kultúra smrti

2. august 2012 (Mercatornet.com) - V Amerike čoskoro uzrie svetlo sveta nový televízny program s názvom The New Normal. Bude to príbeh o páre dvoch gayov a slobodnej matky, ktorá im vynosí dieťa.

„Je ako trúba, ktorá bez problémov napečie, akurát nemá žiadne zákonné právo na koláč," povedal Bryanovi a Davidovi sprostredkovateľ náhradnej matky. Aj takýto môže byť opis úlohy ženy vo vzťahu dvoch homosexuálov pri výchove dieťaťa. Podstatu však vystihuje úplne presne.

V klasickom vzťahu dvoch ľudí sa pôrodnosť zvyšuje priamo úmerne so vstupom do manželstva. Niekto si rovnaký postup môže predstavovať aj pri homosexuáloch. Pre lesbické páry to nie je až taký problém. Všetko, čo potrebujú, je darca spermií. Muži homosexuáli však potrebujú náhradnú matku.

Kde sa dajú takéto ženy zohnať?

Pokiaľ sa nezruší zákon ponuky a dopytu, odpoveď je: tam, kde sú maternice najlacnejšie. V súčasnosti je to India. Tento priemysel vynáša až 2,3 miliardy USD ročne, a nadšene ho víta nejedna vláda. Nedávny prieskum londýnskeho časopisu Sunday Telegraph ukázal, že v Británii bolo za minulý rok využitých iba 100 náhradných tehotenstiev, v Indii však až 1000. A to pre britských klientov. Pomer v Austrálii sa odhaduje rovnako.

Neexistujú žiadne oficiálne štatistiky, no zdá sa, že čoraz viac mužských homoseuálnych párov túži po dieťati. Vyústi teda legislatíva o homosexuálnych manželstvách k zvýšeniu počtu náhradných matiek v Indii? Bioetický spravodajca BioEdge kontaktoval IVF kliniky v Indii a USA s otázkou, či sú na narastajúci počet náhradných matiek pripravení.

Odpoveď znela áno. Náš prieskum je od vedeckého vzdialený. Chudobné ženy v rozvíjajúcich sa alebo ekonomicky slabších krajinách budú verbované do služby náhradných matiek pre mužské páry.

„Hlavným dôvodom, prečo pacienti cestujú práve do Indie, je vynikajúca osobná starostlivosť, kvalifikácia a dobrá cena," hovorí Dr. Samundi Sankari zo Sushti - výskumného centra plodnosti v Chennai. „Cena, ktorú zaplatia, je len pätina z toho, čo by za náhradnú matku zaplatili v Spojených štátoch alebo Európe." Sankari dostáva množstvo žiadostí od mužských párov z USA a Izraela. Je pripravený na nárast? "Samozrejme."

Dr. Samit Sekhar z Kiran, centra neplodnosti v Hyderabade, tiež predpovedá nárast. Hovorí, že značný počet klientov ich centra sú práve gayovia. „Zaznamenali sme nárast v počte mužských homosexuálnych párov a slobodných mužov. Našu kliniku zvyknú kontaktovať hneď po tom, ako sa v ich štáte schvália homosexuálne zväzky." 

 

Stretávame sa však aj so záporným postojom. Hovorkyňa Dr. Shivani Sachdeva Goura z Centra náhradného materstva v Indii, Megan Sainsburyová, vyčítala BioEdge ich prieskum. „Nepripravujeme sa na expanziu služieb pre homosexuálov. Prečo vás to zaujíma?" Väčšina spokojných rodičov vystupujúcich a prispievajúcich na blogu Sachdeva Goura sú však práve gayovia.

Indické IVF kliniky tvrdia, že náhradné matky dostanú adekvátnu kompenzáciu. Môže to však byť nebezpečná práca a zmluvy, ktoré podpisujú, sú stavané v prospech splnomocnenia rodičov. Náhradná matka v Ahmedabade v máji skolabovala a zomrela krátko predtým, než bola vyplatená. Klient si vzal dieťa a matkina rodina dostala iba 18,000 USD.

Britsko-indická spisovateľka a novinárka Kishwar Desai sa vo svojom poslednom románe Origins of Love (Pôvod lásky) zaoberá práve otázkou náhradného rodičovstva. Pre britský denník Guardian povedala: „Existujú nemocnice, kde strávia ženy celých deväť mesiacov, všetok čas, čo nosia dieťa niekomu inému. Sú to dobré príbehy, kde je o "náhradu" dobre postarané, no aj napriek tomu chcem, aby si ľudia uvedomili, že tieto ženy sú veľmi chudobné. Nosia cudzie dieťa za 3000 libier (3000 až 4500 USD). Niekedy to zopakujú tri alebo štyrikrát. Môžu byť nútené aj k cisárskemu rezu."

Jeffrey Steinberg, americký lekár, ktorý má na starosti Inštitúry plodnosti v Las Vegas a Los Angeles, pre BioEdge vyhlásil, že dostáva množstvo otázok na tému súdnej právomoci legalizovať homosexuálne manželstvo. V súčasnosti používa iba starostlivo vyšetrené americké "náhrady", no uvažuje o rozšírení svojej práce aj do Mexika.

Podporcovia homosexuálnych manželstiev si musia uvedomiť, že čelia vážnej morálnej dileme. Lacné maternice môžu mužom priniesť šťastie z vlastného dieťaťa. Cena tohto šťastia však stojí na biede chudobných a nevzdelaných žien.