Kritika za záchranu života

1,574
Kultúra smrti

Štokholm, 15. máj 2012 (LifeSiteNews.com) – Švédske noviny The Local, vydávané v anglickom jazyku, priniesli správu o tom, že švédske zdravotnícke úrady udelili pokarhanie praktickej lekárke po tom, čo sa vyslovila proti vykonaniu potratu. 

Istá žena navštívila v roku 2010 lekárku, ktorej meno, rovnako ako meno pacientky sa v novinách neuvádza, žiadajúc o vykonanie potratu na miestnej gynekologickej klinike. Lekárka údajne začala pochybovať o správnosti jeho vykonania po tom, čo manžel pacientky sa deň pred stanoveným termínom spýtal, či existujú nejaké alternatívy. Naplánovaný termín lekárka vraj zrušila s tým, že žena „nevyzerala duševne vyrovnaná a v stave urobiť dobre premyslené rozhodnutie.“. 

Národný výbor pre zdravotníctvo a sociálnu starostlivosť vydal vo vzťahu k lekárke stanovisko, v zmysle ktorého je jej jedinou úlohou konať podľa prianí pacienta, bez ohľadu na vlastný názor týkajúci sa pacientovho duševného stavu. Lekárka bola tiež kritizovaná pre porušenie dôvernosti medzi pacientom a lekárom, keď prípad diskutovala s manželom pacientky.

Incident sa stal rok po tom, čo švédski poslanci hlasovali pomerom hlasov 271 ku 20 proti prijatiu uznesenia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy podporujúceho právo výhrady vo svedomí pre lekárov v Európskej únii. Podľa zákona z roku 1973 môžu byť lekári uväznení, ak sa odmietnu podieľať na potrate.

V čase hlasovania o výhrade vo svedomí katolícky biskup Anders Arborelius upozorňoval, že švédska vláda skĺzava smerom k totalitnému mysleniu.

„Dostal som množstvo reakcií zo zahraničia vyjadrujúcich sklamanie a nepochopenie súvisiace s týmto uznesením parlamentu, ktoré prispieva k naštrbeniu švédskej povesti ako demokratickej spoločnosti zaväzujúcej sa chrániť práva menšín,“ povedal biskup Arborelius.

„Nanešťastie, toto rozhodnutie tiež potvrdzuje temnú tradíciu nútenej sterilizácie, ktorá v našej krajine existuje a ktorá bola povolená a vykonávaná nejaký čas takmer bez povšimnutia.“.

Švédsko má jeden z najstarších a najmenej obmedzujúcich zákonov o potratoch v Európe, ktorý v roku 1938 legalizoval potrat z eugenických dôvodov. Zákon bol rozšírený v roku 1946 o sociálno-zdravotné dôvody a potom opäť v roku 1963. V roku 1974 bola zrušená požiadavka na schválenie potratu lekárskou komisiou a v súčasnosti je potrat dovolený na požiadanie až do 18. týždňa tehotenstva z hocijakých alebo aj žiadnych dôvodov. Od 18. do 22. týždňa je potrebný súhlas Národného výboru pre zdravotníctvo a sociálnu starostlivosť.