Gideon dostal šancu žiť, pretože jeho matka odmietla potrat — teraz im vyrazí dych.

29
Kultúra života

Potom ako navrhovali umelé prerušenie tehotenstva pri jej prvých dvoch deťoch nielen zo sociálnych, ale aj z medicínskych dôvodov (odporúčania, ktoré odmietla), Heather Hobbs bola zdrvená tým, keď sa dozvedela, že lekári to chcú urobiť aj pri jej treťom dieťati. Počas 24. týždňov tehotenstva, mala Heather neustály pocit, že niečo nie je v poriadku s jej nenarodeným synom. O svojich skľúčených pocitoch hovorila s lekárom, ale ten to poprel. Stále jej to nevystačilo a tak požiadala o ultrazvuk, aby odľahčila svoju myseľ od obáv. Jej lekár našťastie súhlasil. Ale čo zistil pri ultrazvuku poslalo Heather a jej dieťa na dlhú cestu medicínskych záhad.

„Našli tmavú, čiernu dieru v jeho žalúdku,“ vysvetľovala Heather, ktorá žila v štáte Oregon. „Poslali ma na lepší a čistejší ultrazvuk za odborníkmi na perinatálnu medicínu. Našli veľkú čiernu dieru s niečím vo vnútri toho. Ani oni nevedeli, čo to bolo.


Fotografie z ultrazvuku poslali do Health and Science University v Oregone. Trvalo to päť dní, kým lekári preskúmali, čo sa to nachádza v jeho žalúdku. Diagnostikovali mu mekoniovú pseudocystu. V podstate sa mu vnútri tela roztrhli črevá a okolo sa vytvorila dutina, ktorá sa napĺňala stolicou a začala sa infikovať.

Povedali jej, že je tu vysoké riziko infekcie nielen pre dieťa, ale aj pre ňu a ak tento abces praskne, pravdepodobne to neprežije. Ak by nepodstúpila potrat, mohla by tiež zomrieť.

„Dávali mu šancu menej ako jedno percento, že by to mohol prežiť, ak by sa tak stalo,“ vysvetľovala. "Silno naliehali na potrat. Povedala som im, že to nemôžem urobiť. Povedala som, že som ochotná podstúpiť takéto riziko, ak by boli ochotní ho udržať pri živote.“

Doktori súhlasili, ale uistili sa, že Heather podpísala súhlas, že koná proti ich vôli.

Doktori chceli aby Gideon rástol viac. A preto keď bola stále iba v 26. týždni tehotenstva, chceli vyvolať pôrod  skôr o 32. týždňov v snahe zachrániť jeho život pomocou pohotovostnej chirurgie. Bohužiaľ veci nešli podľa plánu a Heather mala predčasný pôrod v 28. týždni. Ani s liekmi sa nepodarilo zabrániť pôrodu a tak ju prepravili do Portlandu, kde porodila syna Gideona.

„Bol fialový, modrý a nehýbal sa,“ povedala. “Bol slabý ako mucha. Zobrali ho preč a nemohli mi povedať ako je na tom alebo či je živý. Trvalo to asi šesť alebo sedem hodín, keď som sa dozvedela, že je stabilizovaný a pripravený na operáciu.“                                            


Podstúpil operáciu, kde mu doktori napravovali črevá a boli prekvapení, že to prežil. Ale hneď po operácii, sa u neho vyvinula pneumónia a doktori opäť povedali Heather, že jej syn to neprežije. Ale prežil. Gideon bojoval a teraz už má 15 mesiacov. Prežil deväť operácii a nespočetne veľa záchvatov spôsobené respiračnými ochoreniami. Taktiež mal aj vývod do žalúdka, ktorý mu pomáhal pri opätovnom získaní hmotnosti, pretože bojoval, aby rástol.   

Aj keď stále nemá určenú diagnózu, Gideon sa v súčasnosti lieči na metabolický syndróm cystickej fibrózy, ktorý je diagnostikovaný keď lekári poznajú zmutovaný gén pre cystickú fibrózu, ale nie sú schopní zistiť ten druhý. Zatiaľ čo existuje 1600 známych mutácii pre CF, stále existujú tie, ktoré ešte nie sú známe. Vo veľa prípadoch cystickej fibrózy sú symptómy mierne. Toto nie je ale Gideonov prípad.  


„On nie je bežný prípad CF,“ vysvetľuje Heather. Zatiaľ čo Gideon podstupuje bežné terapie a užíva lieky na CF, jeho ošetrovateľský tím je stále bezradný a povedal, že nie je si istý, či sa dožije viac ako dvoch rokov. Väčšina ľudí narodení s CF majú 50-percentnú šancu žiť do 40 rokov. Každý mesiac, Heather and Gideon idú na päť až šesť hodinový výlet do Portland, aby absolvovali prehliadku u ošetrovateľského tímu na CF.

 



Lekári uvažujú nad ďalšou potencionálnou diagnózou - Paersonovým syndrómom, ktorý ma veľa spoločných symptómov s CF - pankreatická nedostatočnosť, ktorá spôsobuje neschopnosť absorbovať potraviny a živiny a preto zvýšenie hmotnosti a časté infekcie dýchacích ciest majú za následok hospitalizácie.

„Dostáva ušnú infekciu a to sa rozširuje až na hrudník.“ vysvetľovala Hobbs. „Takže neustále máva infekcie a užíva fantastické antibiotiká. Má obe balenia silných antibiotík. Zdá sa, že už ani tie nezaberajú, pretože je hospitalizovaný pomerne často.


„Veľa ľudí pokladá Gideona za príťaž. To nie je slovo, ktoré by som použila aby som ho opísala. On je úžasný, skvelý a zlatý. Nikdy by som to nechcela vziať späť. Posilnil moju rodinu. Umožnil lekárom nový pohľad na to, aby nechali žiť dieťa s nejakým ochorením,“ povedala uplakaná Heather.


„ Modlím sa a cítim, že nezomrie ani počas ďalších šiestich mesiacov, ako lekári predpokladajú,“ povedala Hobbs. „ Mám pocit, že ho musím zobrať na kliniku Mayo a nechať ich aby si robili svoju prácu. Cítim sa požehnaná, že som stále pozitívna potom všetkom. Som za neho veľmi vďačná. Značne to upevnilo naše manželstvo. Pomáhalo mi vidieť, aký je môj manžel silný a jemu pomáhalo, keď videl mňa. Strávil štyri mesiace staraním sa o naše ďalšie deti, upratoval dom a pracoval, zatiaľ čo ja som čakala v nemocnici s týmto chorým dieťaťom, ktoré som nemohla držať. Som veľmi vďačná za Gideona. Je zlatý a roztomilý. Viem, že ak by zomrel, nikdy by som sa nehnevala na Boha. Nikdy by som sa nehnevala na lekárov, pretože som vďačná už len za to, že som ho mala šancu spoznať.


Heather sa snaží rovnako starať o Gideona, ale aj trojročného syna a osemročnú dcéru, ktoré vyučuje doma. Zatiaľ čo stíha toto všetko urobiť, popritom navštevuje aj ošetrovateľskú školu aby sa mohla lepšie postarať o Gideona. Dúfa, že so správnou diagnózou a lekárskou starostlivosťou sa Gideonov stav začne zlepšovať a lekári už nebudú hovoriť o čase zostávajúcich šiestich mesiacov, ktoré mu určili.


„ Neviem si predstaviť môj život bez neho, “ povedala. „Neviem si predstaviť, že by som sa dala presvedčiť na potrat. Dúfam, že ďalšie matky ho uvidia a zmenia svoj názor.