Tvrdenie o "Ježišovej manželke" odhalené ako veľký podvod. Jeho zdroj vás dosť prekvapí

1,999
Matej Trančo
Kultúra života

V dnešnej dobe všetci ľudia, ktorí si osvojujú teológiu z TV vypadajú, že jednoducho "vedia", že mal Ježiš manželku.

Ako to vedia? Pretože im to médiá stále dookola hovoria.

Ako to vedia médiá? Nuž existuje slávna profesorka z Harvard Divinity School - Dr. Karen King - ktorá tak tvrdí. O tomto fakte už rozprávala od Bostonu až po Rím.

A ako to teda ona vie? Disponuje prastarým papyrusom v ktorom Ježiš hovorí, že mal manželku. Neskôr prestížny Harvard Theological Review publikoval celé vydanie denníka na tému "Evanjelia Ježišovej manželky," a kanál Smithsonian Channel produkoval na túto tému vážny dokumentárny film. National Geographic sebavedomo vyhlásil: "Neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by bol papyrus s 'Evanjeliom Ježišovej manželky' falzifikátom." Dve akademické inštitúcie na tomto papyruse vykonali testy rádiokarbónového dátovania potvrdzujúce jeho staroveký pôvod. Spektroskopické testy potvrdili legitimitu atramentu rovnako ako aj použitie tretieho testovacieho mechanizmu: infračervenej mikrospektroskopie. To je veda, priatelia!

Tento papyrus jasne udáva: "Ježiš im povedal, moja žena" a "ona je schopná byť mojim učeníkom". Kto by na toto namietal? 

Feministickí gnostickí odborníci: 1, Tradičné kresťanstvo: 0.

Ale nie tak rýchlo. Toto leto Atlantic Monthly, ktorý v roku 2014 nazval tento papyrus "bombou", uverejnil vyšetrovaciu správu od jedného čestného a vzorného žurnalistu. On potvrdil pôvod a históriu papyrusu, ktorá bola taká fantastická ako ju médiá ohlasovali. Jeho jedinečné vyšetrovacie nálezy zdecimovali akýkoľvek náznak života a legitímnosti, ktoré boli papyrusu pripisované. A nebol ani vedcom ani znalcom starovekých textov. Ako to dokázal? To je teda pozoruhodná časť príbehu.

Zatiaľ čo textoví odborníci sa sústreďovali na ich sofistikovanú technológiu overovania integrity fyzikálnych vlastností samotného dokumentu, žurnalista Ariel Sabar sa skôr zaoberal otázkou "miesta pôvodu" tohto dokumentu - jeho stopu vlastníctva. Odkiaľ pochádza? Ani jeden z vedcov vrátane Kingovej sa nepokúsil skúmať dokument z tohto uhla.

Sabarov prvý dôkaz o problematike dokumentu bol objavený na konci lesnej (borovicovej) cesty pozdĺž floridského južného Mexického zálivu, domova Waltera Fritza. Práve on bol tým mužom, ktorý dal papyrus harvardskej Karen Kingovej. Ani ona ani nikto z jej kolegov sa neobtiažovali posvietiť si na Fritzovu dôveryhodnosť. Šokovaný že sa tak udialo sa tým Sabar začal zaoberať a jeho vyšetrovacie bádanie ho vzalo na divokú jazdu, ktorá ho priviedla k zopár neuveriteľným odhaleniam. Samotný článok si proste musíte prečítať. Ale poďme priamo k pointe. Fritz bol podvodníkom biblických rozmerov.

Tvrdil o sebe, že je vážnym a akademicky publikovaným egyptológom. No nebol. Dokonca ani len nikdy nedokončil školu. Kým v skutočnosti bol a čím sa živil? Je to príbeh zvláštnejší než fikcia a najlepšie je povedaný slovami samotného Sabara:

Začínajúc rokom 2003 Fritz spustil sériu pornografických stránok, ktoré zobrazovali jeho ženu...

Okrem toho Fritz vysvetľoval, že jeho žena je jasnovidkou, prorokom a obdarenou v duchovnom smere s tým, že počúvala hlasy anjelov už od svojich sedemnástich rokov. Taktiež bez oznámenia mohla "prepnúť" na dlhé recitácie toho, čo Fritz považoval za Aramejčinu, jazyk ktorým rozprával Ježiš. Nebol to jazyk, ktorý by sa niekedy učila.

Sabar kontaktoval profesorku Kingovú aby ju upozornil ohľadom prekvapivých noviniek, ku ktorým sa dopátral. Ona sa vyjadrila, že ju nezaujíma to, čo objavil a taktiež mu povedala že si jeho článok prečíta až vtedy, keď sa dostane do ulíc. Toľko k intelektuálnej zvedavosti.

Zrejme sa Fritz Sabarovi priznal, že ho odhail a tak mu urobil návrh. Ako klasický podvodník Fritz jednoducho presmeroval konverzáciu od tohto problému s alegorickým lesklým jablkom v ruke. Opýtal sa Sabara či by sa zaujímal o prácu na knihe spoločne s ním, malo ísť o triler o pohľade Márie Magdalény na Ježišov život a "potláčanie ženského prvku" v cirkvi. Sabar by mal na starosti písanie. Fritz by sa venoval pracnej práci na detailoch príbehu. Fritz ho uisťoval, že by táto kniha zarobila "milión dolárov za prvý mesiac alebo tak nejak". Sabar bol úplne zmätený z toho, že Fritz veril v to, že môže zmeniť muža, ktorý sa chystal zničiť jeho podvod v partnera pri práci na knihe, ktorá existovala a bola známou. Sabar končí svoj článok týmito dvoma riadkami:

"Sľuboval mi slávu a bohatstvo. Všetko čo som mal urobiť bolo obmedziť svoju pozornosť a veriť mu ohľadom všetkých dôležitých detailov."

Sabar si je určite vedomý sily metafory, ktorú tu vytvoril, aj keď možno väčšina z jeho čitateľov nie. Fritz sa snažil zmeniť a spochybniť spoľahlivosť Božieho slova. A rovnako ako konal Satan u Ježiša počas jeho pokúšaní, tak aj Fritz sľuboval Sabarovi bohatstvo sveta výmenou za to, že mu pomôže s jeho podvodom. Naozaj démonické.