Zdravotná sestra postavená pred voľbu: ZAPRIEŤ Krista, alebo STRATIŤ prácu.

1,411
Kultúra smrti

30. marec 2010, Kresťanskej zdravotnej sestre, bolo dané ultimátum “práca alebo viera” po tom, čo odmietla priame nariadenie nenosiť krížik na krku v nemocnici. Pritom, moslimskí zamestnanci majú povolené nosiť hijab (moslimské šatky).

54 -ročná Shirley Chaplinová povedala, že 31 rokov nosí tento kresťanský symbol okolo krku bez akýchkoľvek sťažností, a teraz jej ho prikazujú schovať.

Pani Chaplin tvrdí, že po odmietnutí vyhovieť tomuto nariadeniu a poukázaní na dve doktorky, ktoré majú povolené nosiť na hlave šatky, bola presunutá na prácu za pisacím stolom.

Tento prípad spôsobil pobúrenie medzi kresťanských organizáciami, ktoré tvrdia, že s kresťanmi sa v anglicku nezaobchádza s tako úctou ako u iných naboženstiev. Medzi časom sa jej v boji proti NHS (národnému zdravotnému systému) zastavlo sedem anglikánskych biskupov, ktorí rozposlali celoštátny pastiersky list s vyjadrením podpory zdravotnej sestre.

Počas prvého dňa vyšetrovania nemocnicou, pani Chaplinová z mesta Kenn pri Exeteri, Devon povedala o svojom boji za povolenie naďalej nosiť krížik.

Tvrdí, že je to náboženská diskriminácia. Tento prípad podporuje aj Kresťanské Právne Centrum, podľa ktorého je takéto správanie symptómom vzrastajúcej diskriminácie kresťanov.

Pani Chaplinová má ísť do dôchodku ku koncu tohto roka, ale dúfa, že jej prípad prinúti Royal Devon a Exeterskú nemocnicu zmeniť svoje normy, aby zamestnanci mohli otvorene nosiť kríže.

Nemocnica sa vyjadrila, že požiadala sestru dať si dole retiazku po tom, čo rizikové ohodnotenie ukázalo, že retiazka by mohla byť strhnutá jedným z pacientov. Trvajú na tom, že ide o problém zdravia a bezpečnosti na pracovisku, a že problém nie je v kríži, ale retiazke na ktorej je zavesený.

Pani Chaplinová povedala senátu v Exeteri, že krížik dostala ako dar k birmovke a nosila ho bez akýchkoľvek problémov počas celej svojej 31 ročnej kariéry.

V boji za právo nosiť svoj kríž je pani Chaplinová podporená aj komunitou anglikánskej cirkvi vrátane reverenda Johna Eusticea a obhajcu Paula Diamonda.

“Kríž je neobyčajne dôležité vyjadrenie mojej viery a môjho presvedčenia v Pána Ježiša Krista,” povedala. “Kríž má byť nosený na viditeľnom mieste, inak moje dôvody nosenia kríža sú významne poškodené.”

“Neboli žiadne problémy až pokým som nebola v roku 2009 požiadaná ho zvesiť.”

Pani Chaplinová povedala, že požiadavku zobrala ako útok na jej vieru poukazujúc na fakt, že riziko zdravia a bezpečnosti na pracovisku vďaka retiazke je zanedbateľné.

Jej nadriadení však odmietli návrh, aby si pripla krížik na svoju pracovnú uniformu predísť tak “riziku” retiazky. Pani Chaplinová povedala, že toto jej potvrdzuje, že tu išlo o “odstránenie viditeľnosti kríža.”

“Bola som zúfalá a v strachu, že si musím vybrať medzi svojou vierou a prácou.”

Ďalej pridala: “Identifikovala som dve moslimské doktorky, ktoré nosia moslimské šatky, čo je väčšie zdravotné a bezpečnostné riziko ako retiazka s krížom.”

Pani Chaplinová povedala, že bola predvolaná na viacero stretnutí, počas ktorých poukázala na to, že aj literatúra v nemocnici znázorňuje zamestnancov nosiacich prívesky. Napriek tomu však bola v septembri preradená na prácu mimo kliniky pod hrozbou disciplinárneho konania.

V liste nedeľným novinám sa vyjadrilo sedem biskupov, vrátane predošlého arcipiskupa z Canterbury Dr. Georga Careya, ktorí povedali, že toto je ďalší príklad diskriminácie proti viere a žiadali, aby vláda podnikla kroky na ochranu kresťanov.