Zbytočná smrť mladých Belgičanov, žiadajú o eutanáziu kvôli depresiám

1,595
Kultúra smrti

Fyzicky zdravá mladá žena

Mladá 24-ročná Belgičanka Laura sa pripravuje na vlastný pohreb. Aj napriek tomu, že netrpí nevyliečiteľnou chorobou, požiadala o eutanáziu. Právo podstúpiť eutanáziu jej bolo povolené na základe ťažkých depresií. S najväčšou pravdepodobnosťou zomrie počas tohto leta, pichnú jej injekciu. Informáciu zverejnil český spravodajský portál. iDNES.cz.

Redaktorka belgického denníka De Morgen opísala Lauru ako pokojnú, vyváženú a sebaistú. Má mnoho priateľov, rada fotografuje a miluje divadlo.

Mladá žena tvrdí, že rodičia a priatelia jej rozhodnutie dobrovoľne ich opustiť, pochopili.

„Teraz vyzerám pokojná, ale neskôr ma to opäť zrazí k zemi. Zviera ma to. Je to v mojom vnútri a nikdy to nekončí,“ zverejnil portál iDNES.cz slová Laury. „Som chorá odjakživa, a preto chcem zomrieť,“ dodáva.

Smrť mladých ľudí kvôli depresiám

O ženu sa stará psychiatrický tím, žije v ústave. Na niekoľko dní v týždni sa sťahuje do malého bytu, kde ju lekári sledujú na diaľku. Má to byť krok k samostatnosti, avšak 24-ročná Belgičanka o to nestojí.

Mladá žena sa niekoľkrát pokúsila o samovraždu a mnohokrát sa dopustila sebapoškodzovania. Keďže žiadna z jej samovrážd nebolo dokonaná, je možné predpokladať, že išlo o demonštratívne samovraždy. Človek, ktorý sa pokúsi o samovraždu za takýchto okolností, si vyslovene praje, aby ho našli a zachránili pred smrťou. Ide o istý spôsob volania o pomoc.

Belgický zákon z roku 2002 dovoľuje požiadať pacientom o eutanáziu v prípade, že ich fyzické a (alebo) psychické utrpenie je trvalé, neznesiteľné a nemožno ho odstrániť. Avšak v mene súcitu a dôstojnej smrti sa lekárom asistovaná samovražda stala v krajine širokospektrálne akceptovanou a stala sa nástrojom zbavovania sa najslabších a najzraniteľnejších jedincov v belgickej spoločnosti.

Český portál iDNES.cz odvolávajúc sa na taliansky denník La Repubblica upozorňuje, že príbeh mladej Belgičanky oživil v Belgicku diskusie o eutanázii z dôvodu nízkeho veku žiadateľky. V krajine sa totiž zvyšuje počet mladých ľudí, ktorí kvôli depresiám žiadajú o ukončenie života (viac TU).