Zástancovia potratu taja antikoncepčný škandál

2,634
Kultúra smrti

WASHINGTON, D.C. - Obranca ľudských práv obviňuje propotratových aktivistov zo zatajovania usmrcujúcich vedľajších účinkov a neetických medicínskych postupov dlhotrvajúcej antikoncepcie podávanej injekčne ženám v Afrike.

Práve pred tohtotýždňovým plánovaným prejednávaním v americkom kongrese, ktoré mohlo viesť k taktickým zmenám v amerických medzinárodných programoch plánovania rodiny, výkonná riaditeľka projektu Rebecca, Imani Walker, podľahla tlakom skupiny Plánovaného rodičovstva a zmocnila sa počítača jedného z kľúčových svedkov, politického riaditeľa Kwame Fosuho. „Následne rozposlala emaily členom kongresu, kde informovala, že stretnutie bolo zrušené,“ povedal Fosu pre Friday Fax v exkluzívnom interview.

Podľa Fosuho boli skutky Walkerovej len poslednou kvapkou trojročného útoku namiereného proti nemu prostredníctvom „ideológie reprodukčných práv“.  Začal sa zverejnením správ, ktoré poukazovali na zneužívanie ľudských práv v programoch plánovania rodiny. Fosu je autorom Depo Provera: Smrteľné násilie proti ženám. (Depo Provera je druh injekčne podávanej antikoncepcie, v ktorej účinná látka, derivát hormónu progesterónu spôsobujúci zhustnutie hlienu v maternici a tým sťaženejší prechod spermií, bráni uhniezdeniu vajíčka v maternici, a teda má priamo potratové účinky, pozn. prekl.)

Miestni africkí lekári dostávali peňažné stimuly, aby podávali injekcie tisícom nič netušiacich žien v experimente čiastočne financovanom USAID (Program Spojených štátov pre medzinárodný rozvoj) a Gates nadáciou. Aktivisti sa spolu s bohatými donormi „reprodukčného zdravia“ boja, že spomenuté odhalenie znemožní naplnenie reprodukčných práv.

Zneužitia, ktoré páchajú farmaceutické spoločnosti, poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a nadácie, zahŕňajú neetické experimenty vykonávané na afrických ženách. Injekčná antikoncepcia Depo Provera sa poskytuje miliónom úbohých čiernych žien, napriek tomu, že poznajú smrteľné vedľajšie účinky dokumentované Ministerstvom potravy a liečiv a Národným inštitútom zdravia.

„Sú to ľudia ako ja, ktorí sa nazývajú progresívnymi. Zraňujú ženy, pretože chcú, aby každý mal jedinú myšlienku – potrat,“ vysvetľuje Fosu, „eliminujú tehotenstvo akýmkoľvek spôsobom“.

Kongresman William Lacy Clay, služobne najstarší člen Kongresového čierneho výboru (Kongresový čierny výbor je organizácia reprezentujúca čiernych členov kogresu USA. Členstvo je vyhradené afroameričanom, pozn. prekl.), povedal Fosuovi, že jeho úrad dostal už niekoľko telefonátov z Plánovaného rodičovstva, ktoré sa pokúšali znevážiť Fosuho. Spoločnosť Plánované rodičovstvo, ktorá je najväčším distribútorom Depo Provera, dostane milióny amerických dolárov z daní na to, aby podávala liek v USA a zámorí. Clay mal v septembri brífing o nariadenom zneužívaní žien zo strany úradov, a to najmä v Afrike kvôli zdravotným komplikáciám spojeným s Depo Provera.

Fosu opísal vír, ktorý vypukol vo vnútri spoločnosti reprodukčných práv po tom, ako vydal svoju prvú správu na špeciálnom paneli sponzorovanom kongresmanom Johnom Conyersom v roku 2010.

V Tuskegeeskom výskume v Afrike Fosu poukázal na neetické experimenty zavádzané Jamesom Philllipsom v mene Rady populácie (spoločnosť založená Johnom D. Rockefellerom III. s cieľom pomôcť podľa ich slov lepšie porozumieť problémom vzťahujúcim sa na populáciu, pozn. prekl.).

Spoločnosť lekára Johnsa Hopkinsa a Billa a Melindy Gatesovcov, ktorá vykonávala svoju činnosť v Ghane, kontaktovala Fosuho a poskytla mu dôkazy, že to, čo doktor Philips prezentoval ako rutinnú zdravotnú starostlivosť, bol v skutočnosti zdravotnícky experiment pre farmaceutickú značku Depo Provera.

Lekári v regióne Navrongo dostávali finančnú podporu vo forme štipendií a poplatkov za poradenstvo. Publikovali v odborných časopisoch, a tak získavali prístup k ženám. Asi 9000 ženám bola antikoncepcia podaná bez ich vedomia. Štúdia bola čiastočne financovaná Gatesovou a Rockefellerovou nadáciou a USAID-om.

Po publikovaní Tuskegeeskeho výskumu sa projekt Rebecca dostal pod extrémny tlak, ktorý spôsobili reprodukčné zdravotné nadácie, sexuálni a reprodukční aktivisti a politickí činitelia, ktorí naliehali na stiahnutie správy. Fosuho varovali úrady dvoch demokratických kongresmanov, že jeho správa by mohla mať nepriaznivý vplyv na hnutie reprodukčných práv a republikáni by ju mohli použiť na boj proti potratom.

Keď sa odmietol vzdať, povedal, že Edee (Malika) Saada Saar, vtedajšia výkonná riaditeľka projektu Rebecca, začala pracovať tajne so Shirou Sapersteinovou z nadácie Moriah a spoločnosťou Plánovaného rodičovstva. Saarovej neúspešný pokus zdiskreditovať Fosuho správu viedol k jej rezignácií a okamžite potom nadácie Moriah, Ford a Novo stiahli svoje dotácie. Išlo takmer o 1 milión dolárov. Niekoľko členov rady projektu Rebecca, teda spojencov Saarovej, ktorí sú napojení aj na médiá a Obamovu vládu, odstúpilo. Saarová našla okamžite finančné prostriedky na spustenie svojej vlastnej organizácie.

Odhaľujúci email získali z úradu Johna Conyersa, vplyvného kongresmana justičného výboru dolnej snemovne USA. Shira Sapersteinová napísala vedeniu propotratových skupín Plánované rodičovstvo, CHANGE, Ibis, Guttmacher a IPAS.

Fosu a ostatní „by naďalej otravovali kvôli správe, pravdepodobne ešte agresívnejšie, no dúfajme, že s menšou dôveryhodnosťou a rýchlo klesajúcimi finančnými prostriedkami“.

Fosu neskôr zistil, že zatiaľčo Sapersteinová vyvracala konštatovanie správy, že Depo Provera má smrtiace vedľajšie účinky, jej organizácia financovala niekoľko skupín, ktoré úspešne obmedzili Depo Provera v Izraeli. Skupiny namietali proti antikoncepčným injekciám podávaným etiópskym ženám, pretože „môžu spôsobiť vážne fyzické a psychické ťažkosti, a preto sa neodporúčajú... okrem mimoriadnych situácií“

Ministerstvo spravodlivosti by malo preveriť, povedal Fosu, prečo by Sapersteinová podporovala postupy na ochranu čiernej židovskej ženy v Izraeli pred poškodením spôsobeným Depo Provera, ale zároveň antikoncepcii robila „agresívnu reklamu“ v čiernych komunitách USA a Afriky.

Fosu viní Gatesovu nadáciu, USAID, Plánované rodičovstvo a Pfizer za to, že vedome skrývajú fakt, že Depo Provera je karcinogénne, a spolupracujú na jeho rozsiahlej distribúcii po celej subsaharskej Afrike.

Obhajcovia reprodukčných práv investujú mnoho peňazí do distribúcie Depo Provera pre nevzdelané chudobné ženy a dievčatá. Na nedávnej medzinárodnej konferencii pre plánovanie rodiny v Etiópii sa prezentovali štúdie USAID-u, PATH-u a niektorých politických činiteľov, ktorých cieľom bolo predstaviť spôsoby šírenia Depo Provera do vidieckych komunít v rámci menej rozvinutých krajín. Konferenciu zorganizovali Bill a Melinda Gatesoví.  

Momentálne sa snažia mať na vidieku „drogérie“ alebo lekárne, ktoré by antikoncepciu mohli distribuovať. Voľný systém umožňuje, že ju môže spravovať niekto iný ako zdravotný pracovník. Vykonali sa taktiež štúdie v Senegale a Ugande o novej verzii Depo Provera, nazývanej Sayana-Press. Ide o samoinjekčný systém, ktorý vyvinuli vďaka zdrojom z USAID a PATH. Oba spôsoby tak zabránia ženám získať poradenstvo ohľadom mnohých závažných nežiaducich účinkoch, tak ako to vyžaduje Ministerstvo pre potravu a liečivá.

Podporovatelia a politici reprodukčných práv zvýšili globálne finančné prostriedky pre plánovanie rodiny na viac než 7 miliárd dolárov ročne. Ich veľká časť je nasmerovaná na chudobné ženy a dievčatá v rozvojových krajinách. Fosu verí, že eugenická ideológia ženie bohaté nadácie a rozvojové vládne programy, aby prijali programy neetickej kontroly populácie, a tak zabránili niektorým skupinám ľudí - čiernym a chudobným - plodiť sa.

Plánovanie rodiny a potrat sú často prezentované ako spôsoby, ako znížiť počet úmrtí pri pôrode. Alebo, ako Fosu poznamenáva, „veria, že jediný spôsob, ako zabrániť úmrtnosti matiek, je odstrániť pôrody. To je úplne nesprávne. Nechcú investovať do toho, čo živí alebo lieči ženy v Afrike, či do nízkych prijímov komunít“

Harvardská univerzita uznala projekt Rebecca pre svoju prácu obhajujúcu práva žien a detí a vytvorila špeciálny depozitár pre ich publikácie v Schlesingerovej knižnici na Radcliffovom inštitúte v Harvarde.

Kongresové vypočúvanie, na ktoré bol Fosu pozvaný svedčiť, bolo odložené až na január z dôvodov, ktoré s vecou nesúviseli. Včera rada projektu Rebecca suspendovala Walkerovú a vyhlásila jej konananie za neetické a bez autority. Považuje „neschválené emaily s úmyslom poškodiť projekt Rebecca tým, že poodhalili neetickú lekársku prax v Afrike a škodlivosť Depo Provera, za zlomyseľné“.