WHO nariaďuje chudobným ženám nebezpečný potrat

1,767
Kultúra smrti

WASHINGTON, D.C., 16. november 2012, (C-FAM.org) - Nová príručka o potratoch vydaná pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) čelí kritike za obhajovanie nevyhovujúcej lekárskej starostlivosti a za zákaz akýchkoľvek obmedzení pri vykonávaní potratu. Príručka sa zameriava predovšetkým na chudobné ženy v rozvojových krajinách, zjednodušuje lekársky dohľad a odporúča likvidáciu „odpadu“, vrátane „zvyškov detí“ v kanáloch alebo latrínach.

Preskúmanie príručky WHO „Bezpečný potrat: Technický sprievodca zdravotného systému“, ktorú vydal C-FAM, odhalilo, že organizácia „odporúča pre ženy v chudobných krajinách potratové postupy, ktoré lekárski odborníci v rozvinutom svete odmietli“.

Po tom, čo príručku preskúmali odborníci z oblasti medicíny a medzinárodného práva, dospeli k záveru, že príručka WHO propaguje a šíri potrat. Odrádza od tradičných postupov ako napríklad skutočne si overiť, či ide o mimomaternicové tehotenstvo, prípadne iné možné komplikácie.

WHO správa venuje veľkú pozornosť protivredovému lieku Misoprostol, ktorý sa pre priebojných obhajcov potratu stal hlavnou metódou. Liek je prijateľný a ľahko dostupný, nakoľko sa používa pri liečení popôrodného krvácania.

WHO priznáva, že v poučení o užívaní Misoprostolu do 24. týždňa tehotenstva chýba vedecká štúdia na doloženie uvedených odporúčaní.

Riaditeľka výskumu C-FAM, Dr. Susan Yoshiharaová, je vedúcou autorkou recenzie s názvom „Jedenásť problémov s WHO Technickou príručkou o potrate 2012“. WHO svoje odporúčanie nevyhovujúcej lekárskej starostlivosti zdôvodňuje tvrdením, že nekvalitná starostlivosť sa už v krajinách praktizuje.

WHO neodporúča vyšší štandard starostlivosti, ktorý je bežný v mnohých oblastiach sveta.

Yoshiharaovú prekvapilo, že WHO odmieta bežné lekárske postupy, ako je napríklad zdravotné vyšetrenie po potrate. Príručka prezentuje zodpovednosť za odhaľovanie komplikácií, ako sú infekcie a krvácanie.

WHO tiež odporúča potrat ženám ešte skôr, ako ultrazvuk ukáže, či je tehotenstvo naozaj mimomaternicové. Ani lekárske alebo chirurgické potraty nemôžu odstrániť mimomaternicové tehotenstvo. Radí potratárom (ktorí nemusia byť vyškolení) „vizuálne identifikovať produkty počatia“ a zhodnotiť špeciálne časti ako aj pupočnú šnúru.

Čo je však horšie, príručka považuje plod, ktorý prežije, za zlyhanie.

Na margo lacných lekárskych praktík WHO vyzýva svet k liberalizácii potratového práva a zdôvodňuje, že ide o ľudské právo aj napriek medzinárodným dohodám a národným zákonom, ktoré potrat limitujú a uznávajú právo na život.

„Obsah tejto údajne autoritatívnej príručky bol taký zlý, že som ju počas čítania musela niekoľkokrát položiť,“ vyhlásila Dr. Yoshiharaová, ktorá je zároveň riaditeľkou C-FAM Výskumnej skupiny medzinárodnej organizácie. „Odporúčajú techniky pre rozvojový svet, ktoré nie sú akceptované ani v rozvinutom svete, čím sa namiesto odstránenia existujúcich rozdielov v úmrtnosti matiek tieto čísla iba zvýšia. Od WHO by sme očakávali oveľa vyšší lekársky štandard.“