Volejbalová trénerka sa nevzdáva a bojuje o svoje dieťa

1,962
Kultúra života

Tricia Roosová je volejbalovou trénerkou na strednej katolíckej škole Bishop Lynch High School v meste Dallas v Texase. No tohto roku svoje študentky trénuje viac než len v športe. Táto 31-ročná žena totiž čaká svoje druhé dieťa, dievčatko, ktorému diagnostikovali trizómiu 18. chromozómu – je to genetická vada, ktorú mnohí lekári považujú za „nezlučiteľnú so životom.

Namiesto toho, aby Roosová dala na presviedčania lekárov a išla na potrat, pokračuje vo svojom tehotenstve a vkladá svoju dôveru v Boha. Dúfa, že tak bude dobrým príkladom pre svoje študentky.

Učím tieto decká, aby bojovali a nikdy sa nevzdávali,“ povedala Roosová pre ABC 8. „Prečo by som si mala vybrať ľahšiu cestu a vzdať sa, keď sa v mojom živote objaví výzva?

Výzva, ktorej Roosová musí čeliť, je obrovská. 90% detí s trizómiou 18. chromozómu umiera už v maternici a ide tak o spontánny potrat. Z tých, ktoré prežijú až do pôrodu, sa 50% narodí mŕtvych. Menej než 10% detí s touto diagnózou prežije do svojich prvých narodenín a tie, ktorým sa to podarí, sú ťažko postihnuté. Dôsledkom toho mnohí lekári odporúčajú matkám ísť na potrat, keď je ich deťom diagnostikovaná táto choroba.

Tlak zo strany lekárov, aby Roosová išla na potrat, bol taký silný, že si dokonca ani nebola istá, či existuje vôbec možnosť, aby si dieťa mohla nechať. Cez spoločných priateľov sa však dostala k ďalšej tamojšej matke, ktorá porodila dieťa s trizómiou 18. chromozómu aj napriek naliehaniu lekárov. Toto dieťatko žilo 6 mesiacov a jeho matka Alison Stubingová povedala pre Dallas News, že čas, ktorý strávila so svojou dcérkou, bol „požehnaním“. 

Roosová je práve v polovici šiesteho mesiaca tehotenstva a jej dcéra sa má narodiť v januári. Lekári jej však prednedávnom povedali, že jej dieťa má tak ťažkú trizómiou spôsobenú srdcovú vadu, že pravdepodobne zomrie ešte pred narodením. Roosová však nestráca nádej – hovorí, že sa rozprávala s inými matkami, ktorých deti mali rovnakú diagnózu a narodili sa v riadnom termíne.

Je to zvláštny pocit, lebo mám tak nesmierne obavy, že sa zo mňa stala optimistka,“ povedala Roosová pre Dallas News. „Z pohľadu medicíny a vedy nič nevyzerá optimisticky, no ja viem, že to bude v pohode.“

Jej tím však za ňou stojí. Asistent trénera Josh Kreuter povedal pre Dallas News: „Mám pocit, že tento tím z toho istým spôsobom žije. Využívajú to ako tímovú motiváciu a trénerka to využíva na to, aby tieto decká učila bojovať.“

Ak je ona schopná sa cez to prebojovať, tvrdo pracovať, dostať sa cez to a nevzdať sa, tak sa ani decká počas sezóny nevzdajú,“ dodal Kreuter.

Morgan Reedová, ktorá je v poslednom ročníku na Bishop Lynch a hrá v dievčenskom volejbalovom tíme, povedala, že so svojimi spoluhráčkami za svojou trénerkou stopercentne stoja. „Povedali sme jej: ‚Máte v tomto tíme ďalších 14 dcér, ktoré sú tu pre vás,‘“ povedala Reedová pre Dallas News.

Pre ABC 8 Reedová povedala, že vytrvalosť svojej trénerky v jej náročnom tehotenstve vníma ako inšpiráciu. „Sú dni, keď je to pre ňu naozaj ťažké a veľmi otvorene nám o tom hovorí,“ povedala Reedová. „A to je pre nás dobré, pretože vidíme, že budeme musieť bojovať a nie každý deň bude ľahký, no aj napriek tomu budeme musieť bojovať ďalej.“

Ďalšia študentka posledného ročníka v tíme, Sofia Schleppenbachová, pre ABC 8 povedala, že dievčatá robia všetko, čo sa dá, aby svoju trénerku podporili. „Vieme, keď má zlý deň,“ povedala Schleppenbachová. „Alebo ak práve ide od lekára, chceme počas tréningu bojovať a pracovať oveľa tvrdšie.“

Trénerku podporuje aj jej manžel Jonas a ich trojročný synček Cameron. Cameron už teraz ľúbi svoju malú sestričku Annabelle, ale tiež rozumie, že pravdepodobne nebude dlho na tomto svete. Vždy keď sa ho mamina opýta, čo bude s Annabelle, povie: „Pôjde do neba!