Vo Veľkej Británii fungujú potraty na základe pohlavia.

1,526
Kultúra smrti

LONDÝN - Pakistanská žena vyšla na svetlo s hrozným príbehom o tom, ako bola prinútená k potratu na základe pohlavia. A to hneď dvakrát. Nevie sa zbaviť spomienok na ostrú emocionálnu bolesť a strachu z reálnej fyzickej bolesti. Žiada Veľkú Britániu o reformu zákonov o potratoch, aby už žiadna žena nikdy nezažila to, čo musela prežiť ona.

Mladá žena, ktorá emigrovala do Veľkej Británie, kontaktovala noviny The Independent a povedala im o svojej situácii. Jej manžel ju nútil, aby šla na dva potraty po tom, čo sa dozvedeli, že počaté deti sú dievčatká.

Žena, ktorú noviny nazvali „Samira“, povedala, že jej manžel ju vzal na ultrazvuk zisťujúci pohlavie dieťaťa. Keď zistil, že čakajú dievčatko, oznámil jej, že bude musieť ísť na potrat.

Keď ju videl, ako si pozerá snímky z ultrazvuku, povedal jej: „Roztrhaj tie fotografie a nepozeraj sa na ne, pretože budeš premýšľať o dieťati.“

Potrat si zariadila prostredníctvom National Health Service (NHS). 

„Keď sa na to spätne pozerám, nešla by som na potrat kvôli tomu, že to bolo dievčatko,“ povedala. „Tlačil na mňa pre jej pohlavie.“

Snívala o úteku, ale bála sa, že by jej manžel „sám vlastnoručne ukončil tehotenstvo. Zbil by ma asi až do takého stavu, že by som potratila.“

Čoskoro zistila, že je znova tehotná a dozvedela sa, že dieťa bude opäť dievčatko. „Bola som naozaj, naozaj šťastná. Nebolo to v pláne, ale bola som rada, pretože to bola žena, a bola som rada, že je vo mne.“

No zo strachu, čo by sa jej mohlo stať, súhlasila s druhým potratom na základe pohlavia. Zamestnanci potratového zariadenia videli, že bola viditeľne otrasená, ale neposkytli jej žiadnu útechu.

„Plakala som a plakala a nemohla som prestať,“ povedal Samira. „Sestrička videla, že som bola rozrušená, no povedala: Len si dajte tieto tabletky. Vôbec sa nezaujímali o to, že som vyzerala nešťastne.“

V oboch prípadoch cítila hlbokú bolesť. „Najhoršie bolo, že keď som vošla dnu, mala som bruško, a keď som vyšla von, nemala som ho. Stále som sa ho dotýkala a chcela som kričať, no zvuk nevychádzal,“ povedala. „Chcela som svoje dieťa späť.“

Teraz je opäť tehotná a bojí sa, či ultrazvuk neukáže, že má dievča a jej manžel ju bude nútiť, aby proti svojej vôli pretrpela tretí potrat.

„Premýšľam o tom stále. Som naozaj vydesená. Som vystresovaná a mám nočné mory o krvácaní a bitke.“

Ozvala sa The Independent, pretože analyzovali údaje zo sčítania ľudu z roku 2011 a zistili, že Spojenému kráľovstvu „chýba“ asi 1 400 - 4 700 dievčat.

Analyzovali počty druhorodených detí – dievčat a objavili veľkú nerovnováhu v pomere pohlaví medzi matkami z Pakistanu a Afganistanu a v menšej miere i z Bangladéšu.

„Prišli sme na to, že pomery medzi pohlaviami sa pohybovali medzi 1,1 a 1,2 pri druhom dieťati z týchto rodín. Táto silná zaujatosť v prospech chlapcov sa nedá vysvetliť inak, ako že rodičia poznali pohlavie dieťaťa,“ oznámili noviny.

Samirine tehotenstvá by neboli spadli do tejto kategórie. To dokazuje, že problém gendercídy je rozšírenejší, ako si myslíme.

The Daily Telegraph tajne vyšetroval a našiel vo Veľkej Británii lekárov ochotných vykonávať potraty na základe pohlavia. No ministerstvo zdravotníctva stále zastáva názor, že neexistuje „žiadny dôkaz“ o gendercíde.

Samira žiada politikov, aby do 24. týždňa zakázali ultrazvuk, ktorý by zistil pohlavie dieťaťa. Potrat je vo Veľkej Británii nezákonný po začatí tretieho trimestra.

„Myslím si, že by mala existovať kampaň proti zisťovaniu pohlavia, resp. by k nemu malo dôjsť vtedy, keď sa už nemôže uskutočniť potrat,“ povedala.