Voľby v Írsku - zvolených viac ako 130 pro-life kandidátov

1,714
Kultúra života

 

DUBLAND, Írsko – Z celkového počtu 200 pro-life kandidátov uznaných Inštitútom života (Life Institute) sa v tohtoročných miestnych voľbách v Írsku podarilo získať kreslá až šesťdesiatim piatim percentám. Organizácia označila tento výsledok za  „veľmi pozitívny a nesmierne dôležitý pre voľby v roku 2016.“

Hovorkyňa Inštitútu života Niamh Uí Bhriainová potvrdila, že bolo zvolených 130 kandidátov, ktorých jej tím identifikoval pre voličov ako pro-life, pričom tiež očakávala, že sa k nim po odloženom spočítavaní hlasov pridajú aj niektorí ďalší.

„Je to veľmi pozitívny výsledok a rozhodne je nesmierne dôležitý pre voľby v roku 2016. Videli sme, že pro-life voliči chceli voliť čo najzodpovednejšie a tak im označenie pro-life kandidátov v jednotlivých volebných obvodoch umožnilo dať svoj hlas tomu správnemu kanditátovi svojho obvodu,“ povedala hovorkyňa.

„Spätná väzba, ktorú sme dostali od kandidátov a volebných komisárov z celej krajiny, od Dublinu po Donegal, od Mayo po Mallow, potvrdzuje, že to predovšetkým voliči upozornili na pro-life problematiku, ktorá zohrala dôležitú úlohu v tom, komu dajú svoj hlas,“ dodáva. „Je nesmierne dôležité zvyšovať povedomie voličov za život a do ďalších volieb budeme pracovať na tom, aby ich počet narastal.“

Na zoznam Inštitútu života sa dostali mená iba tých kandidátov, ktorí sa vyjadrili, že budú trvať na zrušení legislatívy podporujúcej potraty v prípade, ak bude matka kvôli tehotenstvu trpieť samovražednými sklonmi.

Uí Bhriainová tiež potvrdila slová Joea O’Reillyho, poslanca jednej z hlavných politický strán Írska, keď v rádiu Northern Sound priznal, že potraty sú v súčasnosti pre voličov hlavnou problematikou. Pritom sa však vo volebnom obvode Enda Kennyho, predsedu strany Fine Gael a premiéra Írska, kde sú pro-life dobrovoľníci obzvlášť aktívni, znížil počet kresiel Fine Gael z päť na dve.

„V grófstve Leitrim stratila napríklad strana 6 kresiel z desiatich, kým pro-life kandidáti boli pomerne úspešní, obsadiac v meste Carrick-on-Shannon 4 kreslá zo šiestich,“ hovorí.

„Podobný vzorec sledujeme v množstve volebných obvodov. Počet hlasov pre Fine Gael sa od posledných volieb znížil o 30%, na čom majú jednoznačne podiel hlasy pro-life voličov. Zároveň sa o neuveriteľných 60% znížil aj počet hlasov pre Robotnícku stranu, ktorá neúnavne bojuje za potraty. Tento fakt je dobrou správou pre hnutie za zrušenie Zákona o prerušení tehotenstva.“

„Strana Fine Gael nedodržala svoj pro-life prísľub, ale my, pro-life voliči, ktorí sme sľúbili ju už viac nepodporiť, sme ten svoj dodržali,“ povedala Uí Bhriainová.

Cieľom iniciatívy „Voľte pro-life“ bolo získať 100 000 voličov, ktorí sa minulý rok podpísali pod pro-life petíciu sľúbiac, že už viac nebudú voliť Fine Gael, ak legalizuje potraty. „Naše očakávania však boli prekonané, keď sme prostredníctvom poštovej zásielky, emailu a sociálnych médií priamo oslovili už tých zanietených voličov , no dokázali sme rozdistribuovať celkovo 300 000 „Voľte pro-life“ letáčikov a správa v sociálnych médiách bola obrovská,“ dodala hovorkyňa Inštitútu života.

Povedala, že odkazy „Voľte pro-life“ boli počas desiatich dní pred voľbami 23. mája na Facebooku označené „Páči sa mi to“ a zdieľané viac ako 40-tisíckrát.

„Fine Gael legalizoval vykonávanie potratov až po pôrod napriek lekárskym dôkazom, ktoré potvrdili, že tehotenstvo nespôsobuje samovražedné sklony matiek, ani nie je riešením týchto sklonov, ako aj napriek verejnému nesúhlasu obyvateľov krajiny,“ dodala. „Minulý rok pochodovalo v podujatí Rally for Life (Rally za život) proti potratom 60-tisíc ľudí – to je jednou z príčin 30%-ného poklesu hlasov pre Fine Gael. A bude  pokračovať, až kým Zákon o prerušení tehotenstva nebude zrušený.“