Varovanie Pavla VI - Dym Satana prenikol do Domu Božieho! (2. časť)

1,010
Kultúra života

Pre 1. časť textu kliknutni SEM

Ako vidno, v ofiaclnom texte sa len cituje úrivok z pápežových slov. Bol by som rád, keby sme si mohli prečítať celý pápežov prejav a nie len zhrnutie. Čo sa nám teda pápež snažil naznačiť?

21. februára 2009 Philip Blosser vo svojom blogu pod názvom Musings of a Pertinacious Papist, dáva nasledujúce vysvetlenie:

Nedávno som sa o tom rozprával s jedným z mojich kolegov, ktorý opísal túto udalosť veľmi podrobne. Podľa neho pápež vo svojom prejave spomenul myšlienky zo svojej homílie. Poslal mi nasledujúci text spolu s povolením publikácie na internete:

Vo svojej homílii, na sviatok svätého Petra a Pavla 29. júna 1972, spomenul pápež Pavol VI. „dym Satana,“ktorý prenikol trhlinou do Domu Božieho. Úplné znenie homílie nebolo uvedené vo Vatikánskej zbierke učenia Pavla VI. (Insegnamenti di Paulo VI Vol. X., 1972). Vzniklo iba zhrnutie jeho homílie. V ňom sa nachádzajú aj niektoré priame výroky pápeža. Dva z nich hovoria o satanovi a nadprirodzenosti.

Svätý Otec trvá na tom, že „dym Satana prenikol cez trhlinu do Domu Božieho“(da qualche fessura SIA entrato il fumo di Satana nel tempio di Dio (Insegnamenti [1972], 707).

Z pápežových slov sa neskôr stáva porekadlo: „Sme presvedčení..., že niečo nadprirodzené prišlo na svet práve preto, aby narušilo, udusilo plody ekumenického koncilu. Zároveň nedovoľuje cirkvi slobodne oslavovať plné uvedomenie si svoje duchovné bohatstvá.“ (Crediamo … in qualcosa di preternaturale venunto nel mondo proprio per turbare, per soffocare i frutti del Concilio Ecumenico, e per impedire che la Chiesa prorompesse nell’inno della gioia di aver riavuto in pienezza la coscienza di sé (Insegnamenti [1972], 708).

(Poznámky a preklady od R.Fastiggi)

Počas svojej všeobecnej audiencie 15. novembra 1972, sa Pavol VI. podrobnejšie zaoberal skutočnou existenciou diabla. Uviedol, že jednou z najväčších potrieb cirkvi v súčasnosti je obrana proti zlu, ktoré nazývame diabol. (Insegnamenti [1972], 1168 až 1173).

 

Pozrime sa teda na kázeň z 15. novembra 1972 v ktorej sa Pavol VI  pokúsil varovať katolíkov pred Diablom. Ukázať im správnu cestu ako sa mu vyhnúť:

(pokračovanie)