V Poľsku sa po neúspešnom potrate narodilo živé dieťatko

3,129
Kultúra života

VROCLAV - „Poľské národné zdravotníctvo je nútené a odhodlané zabíjať deti s Downovým syndrómom predtým, ako sa narodia,“ povedala pro-life aktivistka Kaja Godeková.

Aj Godeková je matkou chlapca, ktorý sa narodil s týmto genetickým ochorením. Sama musela čeliť tomu, že na ňu poskytovatelia zdravotníctva tlačili, aby zabila svoje dieťa. Počas nedávnych snáh zakázať eugenické potraty  mala pred poľským parlamentom prejav, ktorý bol odvysielaný a spôsobil veľké ovácie u konzervatívnych poslancov a vniesol rozruch do médií.

Ak by ani Godekovej prejav nebol pre poľských politikov zlomovým bodom, už len ťažko by mohli ignorovať prípad, ktorý sa odohral nedávno.

V polovici februára tohto roku poľské médiá šokovali verejnosť správami o 22-týždňovom bábätku, ktoré sa narodilo živé po zlyhanom a legálnom pokuse o potrat.

Toto bábätko, dievčatko vážiace približne 0,68 kg, sa narodilo v Provinciálnej špecializovanej nemocnici (Wojewódzki Szpital Specjalistyczny) vo Vroclave. Keď pokus o potrat zlyhal, boli privolaní neonatológovia, aby pomohli dieťatku prežiť.

Podľa správ médií je dievčatko, ktoré má Downov syndróm a problémy so srdcom, vo vážnom stave. Je možné, že z dôvodu pokusu o potrat má aj ďalšie zdravotné problémy. V Poľsku sa potrat vykonáva formou umelého vyvolania pôrodných bolestí. V tomto prípade bolo výsledkom tohto kroku predčasné narodenie.

Nie je prekvapujúce, že sa poľské pro-life médiá tohto príbehu okamžite chopili. Čo však prekvapuje, je, že o tom píše aj portál správ z oblasti zdravotníctva ako aj ľavicové a mainstreamové internetové stránky.

Prelomenie ticha

Mariusz Dzierżawski, ktorý je aktivistom z Nadácie Pro – vedúcej poľskej pro-life organizácie, povedal, že existuje dôvod myslieť si, že toto dieťatko prežilo len vďaka tomu, že vážilo viac ako 500 gramov.

Poľská právnička Aleksandra Musiał vyslovila svoju nádej, že žalobca tento prípad dôkladne preskúma. Dúfa, že dieťatko bude žiť a donúti vládu, aby zakázala potraty, a to bez žiadnych výnimiek. Vysvetlila, že súčasné vedenie je veľmi neochotné detailne sa potratmi zaoberať a odmieta odkryť akékoľvek konkrétne informácie ohľadom presných dôvodov, ktoré sú za legálnymi potratmi.

Potraty v Poľsku

Podľa poľského zákona sú potraty zakázané okrem nasledovných prípadov. Po prvé, ak je ohrozený život alebo zdravie ženy, v tomto prípade neexistuje žiadny právny limit ohľadom doby, kedy môže byť potrat vykonaný. Po druhé, ak je tehotenstvo dôsledkom trestného činu, vtedy je potrat povolený do 12. týždňa. Posledný prípad legálneho potratu je, keď je lekár presvedčený, že dieťatko má ťažké a nezvratné postihnutie, alebo nevyliečiteľnú a život ohrozujúcu chorobu. V takýchto prípadoch — akým bol aj tento prípad 22-týždňového dievčatka — je potrat legálny až do chvíle, keď je dieťa životaschopné.

Prednedávnom poľská vláda zverejnila štatistiku, podľa ktorej bolo v roku 2012 vo verejných nemocniciach potratených 757 detí. Asi 700 z nich bolo potratených z dôvodu podozrenia na chorobu alebo genetickú poruchu. Toto číslo stále rastie.

Hrozná pravda

Reakciou na to je, že Nadácia Pro organizuje štrajky pred poľskými nemocnicami. Členovia nadácie ukazujú veľké plagáty potratených detí a tváre zástancov potratov – zvyčajne miestnych politikov. Aktivita nadácie vyústila do zmeny názoru verejnosti. Poľsko sa stalo ešte vernejším zástancom pro-life. Podľa vládneho prieskumu, ktorý sa uskutočnil v júli minulého roku, 75 percent Poliakov vníma potrat ako odporný a neospravedlniteľný čin.

Očakáva sa, že v budúcoročných parlamentných voľbách súčasná vládnúca koalícia prehrá. To dodáva nádej, že potraty budú konečne úplne zakázané.