V Európe rastie diskriminácia kresťanov

1,471
Kultúra smrti

Viac ako 1600 prípadov diskriminácie kresťanov v Európe

Diskriminácia kresťanov z náboženských a etnických dôvodov minulý rok v Európe opäť vzrástla. Dôvodom sú aj útoky na kresťanských utečencov najmä zo strany moslimov v azylových domovoch. Dokazuje to viedenský „Dokumentačný archív intolerancie voči kresťanom“ v správe uverejnenej 28. júna, ktorý popisuje prípady za rok 2015. Dokumentuje 180 prípadov (2014: 150), ako sú: násilné útoky na kresťanov, kostoly a cintoríny, protikresťanské hanobenie, či diskriminácia v zamestnaní. Na vrchole zoznamu je Francúzsko so 63 prípadmi – predovšetkým ničenia kostolov a cintorínov, za ním nasledujú: Nemecko (20), Taliansko (14) a Veľká Británia (13).

Riaditeľka pozorovateľského centra, Ellen Kryger Fantiniová, vyzvala národné a regionálne orgány, aby kresťanských utečencov lepšie chránili. Rozumné by bolo zachytiť náboženskú príslušnosť v ubytovniach. Pracovníci domovov musia byť o nábožensky motivovaných konfliktoch lepšie informovaní. Ako posledný ochranný prostriedok by mali slúžiť vlastné ubytovne pre kresťanov, ako povedala Fantiniová.

Nemecko: Na demonštrantov sa útočí

K prípadom v Nemecku patrí: vandalizmus a poškodzovanie kostolov, a kaplniek, útoky ľavicových radikálov na rodičov v Hamburgu, ktorí protestujú proti sexuálnej výchove v školách, či na kresťanských protivníkov potratov pri „Pochode za život“. Ako netolerantnú hodnotí inštitút aj situáciu v Bavorsku: Do krajiny prichádza stále viac moslimských turistov zo Stredného Východu a preto manažment lanovky na horu Zugspitze vydal prospekt bez zobrazenia kríža na vrchole hory…

Taliansko: Moslimskí utečenci hádžu kresťanov do mora

V Taliansku zatkli 15 moslimských utečencov, pretože na ceste z Afriky do Talianska hodili do mora 12 kresťanských utečencov, čím ich usmrtili. Obžalovaní prišli zo Senegalu, Pobrežia slonoviny, Mali a Guiney. Sú väznení na Sicílii a obžalovaní z plánovanej vraždy z náboženskej nenávisti.

Švédsko: Odporkyňu potratu porovnali v islamistami

Vo Švédsku národná koordinátorka proti násilnému extrémizmu, Mona Sahlinová v diskusii verbálne zaútočila na kresťanskú pôrodnú asistentku. Tá odmietla pomáhať pro potratoch. Sahlinová ju obvinila, že praktizuje vieru extrémnym spôsobom. To je vraj porovnateľné s ľuďmi, ktorí bojujú pre „Islamský štát“.

Veľká Británia: Farár nesmie pôsobiť pre citáty z Biblie

Vo Veľkej Británii farár pôsobiaci vo väznici pre páchateľov sexuálnych trestných činov citoval v kázni texty z Biblie, ktoré sa zaoberajú témou hriechu. Bol medzi nimi aj verš o homosexualite. Tým porušil zákon o rovnoprávnosti a z tohto dôvodu tam už nesmie pôsobiť.

Rakúsko: Vychovávateľku prepustili za výklad Vianoc

V Rakúsku prepustili vo Viedni vychovávateľku v štátnej materskej škôlke, lebo vraj porušila nábožensky neutrálny postoj zariadenia. Podľa informácií dokumentačného archívu vysvetlila deťom, že kresťania na Vianoce slávia narodenie Ježiša.

„Dokumentačný archív intolerancie voči kresťanom“ zaznamenal celkovo od roku 2005 viac ako 1600 prípadov diskriminácie kresťanov v Európe.