V Británii majú byť abortíva rozdávané školáčkam zdarma a bez súhlasu rodičov

2,137
Kultúra smrti

LONDÝN – Kondómy, vnútromaternicové telieska a abortívne „pilulky po“ majú byť rozdávané študentom stredných škôl - aj mladším ako 16-ročným - zdarma a bez vedomia či súhlasu rodičov, uvádza britská vládna agentúra.

Za účelom zníženia britskej, nebotyčnej miery tínedžerských tehotenstiev, Narodný inštitút zdravia a klinickej excelencie [National Institute of Health and Clinical Excellence (NICE)] uviedol, že umelá antikoncepcia by sa mala stať „bežne dostupnou“ tínedžerom v školách. A školské zdravotné sestry by mali môcť podávať „núdzovú antikoncepciu“ bez lekárskeho dozoru a bez predpisu.

Podľa smernice, si tínedžerky, ktoré zamýšľajú mať sex, budú môcť voľne predobjednať „pilulku po“ a mať ju doma. Ženy a dievčatá majú byť „povzbudzované zvážiť a vybrať si vhodnú formu antikoncepcie pre svoju budúcu potrebu,“ uvádza vládna smernica, vrátane dlhodobých antikoncepčných implantátov. Zdravotnícki pracovníci by mali chápať, že budú vyzvaní dávať neplnoletým dievčatám tieto medikamenty „bez vedomia či súhlasu rodičov, v súlade so štandardmi uvedenými v smernici.“

„Zdravotnícki pracovníci, vrátane lekárnikov, ktorí nie sú ochotní (alebo schopní) poskytnúť núdzovú antikoncepciu, by mali mladým ženám poskytnúť informácie o ďalších lokálnych zariadeniach, kde môžu byť urgentne vybavené,“ hovorí dokument.

Zatiaľ čo zdravotnícke zariadenia trvajú na tom, že pilulky po pôsobia výlučne ako antikoncepcia, existuje natoľko dostatočné množstvo dôkazov poukazujúcich na to, že pôsobia ako abortívum, tým, že zabraňujú uhniezdeniu novo-počatého embrya, že jeden z vedúcich svetových obhajcov týchto liečiv uvádza, že ženy musia byť upovedomené o ich abortívnej vlastnosti.

Norplant a ďalšie dlhodobé antikoncepčné prípravky, ktoré sú podávané implantovaním pod kožu, boli v USA podrobené mnohým hromadným súdnym procesom, ktoré boli vedené ženami, ktoré namietali voči ich vážnym vedľajším efektom. Implantáty obsahujú levonorgestrel, umelý hormón zo skupiny progesterónov, ktorý sa pomaly uvoľňuje a predchádza tehotenstvu až po dobu piatich rokov.

Anne Weymanová, bývalá vedúca predstaviteľka Asociácie pre plánovanie rodiny [Family Planning Association], jednej z najaktívnejších britských potratárskych organizácií, pôsobila ako predsedníčka komisie pripravujúcej túto smernicu. Weymanová povedala, že tento plán zníži mieru potratov, pripúšťajúc, že „najviac sexuálne aktívne mladé ženy“ už využívajú minimálne jednu formu umelej antikoncepcie, a že potrat je preferovaným záložným plánom, ak tieto opatrenia „zlyhajú.“ „Väčšina mladých žien, ktoré otehotnejú ako tínedžerky, to nemalo v pláne. Takmer polovica všetkých tehotenstiev vo vekovej skupine 15-18 rokov končí potratom.“

Národný inštitút zdravia a klinickej excelencie je národným kontrolným úradom pre zdravotnú starostlivosť a bol založený labouristickou vládou v roku 1999, aby poskytoval „smernice“ o tom, ktoré lieky a terapeutické postupy majú byť poskytované britským systémom vládou hradeného poskytovania zdravotnej starostlivosti. V posledných rokoch NICE vydal rozhodnutia povoľujúce dehydrovať na smrť bezvládnych pacientov a tiež aj povoľujúce uhrádzanie procedúr asistovanej reprodukcie pre slobodné ženy. NICE je orgán, ktorý vytvoril a podporoval neslávne známu Liverpoolskú stratégiu starostlivosti, ktorá viedla v britských nemocniciach k odhadovanému počtu 130,000 úmrtí zraniteľných pacientov za rok.  

V roku 2012, bolo zaznamenaných 253 tehotenstiev dievčat mladších ako 14 rokov, z ktorých dve tretiny boli ukončené potratom. Asi 59.8 percent (3251) tehotenstiev dievčat mladších než 16 rokov bolo „ukončených“ potratom.