Výzva matky, ktorej dieťa nemalo žiť: Nezabíjajte svoje deti !

2,096
Kultúra života

Albuquerque - Počas víkendu pred mestskými voľbami, ktoré mali rozhodnúť o tom, či sa Albuquerque v Novom Mexiku stane prvým mestom v štáte, ktoré zakáže potrat po 20. týždni tehotenstva, vyšlo nové video. V ňom žena, ktorá musela čeliť tomu, že jej dieťaťu počas tehotenstva diagnostikovali závažné poruchy, rozpráva o tom, prečo tak hrdinsky odolala tlaku dať svojho syna Chance na potrat.

Snahu skoncovať s potratmi v pokročilých štádiách tehotenstva nazvala Chantel Stuckmanová „dobročinnou vecou“. Rozprávala o srdcervúcom okamihu, kedy jej a jej manželovi povedali, že ich 24-týždňový syn má tak závažné deformácie, že sa nedá čakať, že bude žiť. Aj keď jej lekári netrvali na tom, aby išla na potrat, tlačili na ňu, aby rýchlo urobila rozhodnutie života a smrti.

Chantel už potrat zažila ako tínedžerka a hlboko to ľutuje. Hovorí, že vedela, že toto dieťa musí dostať šancu na život, nech už je akokoľvek slabé.

Chanceovi bol diagnostikovaný hydrocefalus a ďalšie ochorenia, ktoré často vedú k potratom kvôli mylnej obave, že rodičia nechcú, aby ich dieťa trpelo,“ povedala Tara Shaverová, predsedníčka ABQ Voters For Late Term Abortion Ban (Voliči za zakázanie potratu v pokročilom štádiu tehotenstva v Albuquerque). „Spoločnosť, ktorá je schopná súcitu, by nemala potratmi zabíjať deti, ktoré sú choré alebo postihnuté. Mali by sme život nechať ísť svojou vlastnou cestou, a keď to urobíme, niekedy z toho, čo na prvý pohľad vypadá ako tragédia, vzíde nečakané požehnanie.“

Chantel s tým súhlasí a hovorí o tom, ako jej lekári povedali, že jej syn neprežije, no on prežil. Povedali jej, že nikdy nebude vedieť chodiť, rozprávať ani čítať, no on dokáže všetky tri veci.

Myslím si, že všetky deti zápasia,“ povedala Chantel. „A myslím si, že nikdy nemôže byť našou prvou možnosťou to, že ich zabijeme. Určite sa nepozrieme na dieťa, ktoré droguje a povieme: ‚Naozaj zápasí. Možno by bolo lepšie, keby som ho zabila.‘ Nemyslím si, že sa pozrieme na dieťa, ktorému bola diagnostikovaná nevyliečiteľná choroba a povieme: ‚No, možno by sme ho mali zabiť, pretože jeho utrpenie bude veľké.‘ Preto si nemyslím, že fakt, že dieťa možno bude trpieť, je dôvodom na ukončenie jeho života.“

Dnes je Chance šťastný 14-ročný tínedžer, ktorý je radosťou pre všetkých, čo ho poznajú.

Chantel hovorí, že podporuje Pain Capable Unborn Child Protection Ordinance (Zákon na ochranu nenarodeného dieťaťa schopného cítiť bolesť), pretože rozumie viac než väčšina ľudí hlbokému žiaľu, keď je dieťaťu počas tehotenstva diagnostikovaná choroba - a pretože potrat nie je riešením. Vo videu z produkcie Shaverovej a Cheryl Sullengerovej z Operation Rescue Chantel vyzýva voličov z Albuquerque, aby tento zákon podporili kvôli deťom ako Chance.