USA a EÚ nútia Afričanov schváliť potraty a homosexualitu

1,795
Kultúra smrti

NEW YORK - Afričania sa cítia podrazení po tom, čo na nich bohaté západné krajiny nastražili pascu. Tie chcú na rokovaní OSN znovu otvoriť nepríjemné otázky potratov a homosexuality.

„Vytvorili ste precedens, na ktorý sa nezabudne,“ povedal pred troma týždňami na informačnom stretnutí zástupca z Kamerunu. Západné krajiny na každoročnom stretnutí Komisie OSN pre populáciu a rozvoj predniesli návrh, ktorý tajne presadzuje potraty a homosexualitu aj napriek tomu, že Afričania žiadali, aby sa tieto sporné témy nespomínali.

USA, európske a niektoré latinské krajiny stále viac trvajú na tom, aby sa homosexualita a potraty zaradili v septembri do novej rozvojovej agendy OSN, ktorá sa zúfalo snaží zahrnúť homosexualitu a potraty do svojich snáh o rozvoj.

Afričania nechcú byť pod tlakom otázok a opakovane uviedli, že ide o záležitosti, ktoré majú byť ponechané v kompetencii daných krajín.

Keď silné západné vlády predstavili svoje zámery o uznesení o potratoch a homosexualite, Afričania boli veľmi nahnevaní.

Uznesenie obsahuje odkazy na regionálne dohody, ktoré sa dotýkajú potratov, sexuálnej orientácie a rodovej identity, sporných otázok, ktoré nemajú všeobecnú podporu v OSN. Uznesenie pripravil Uruguaj, ktorý predsedá Komisii tento rok.

Počas nedávnych rokovaní Afričania svoj ​​postoj nezmenili.

Nechcú, aby sa uznesenie dotýkalo podstatných otázok. Boli by radšej, ak by sa prijatie uznesenia o potratoch a homosexualite v politikách rozvoja OSN oddialilo.

V roku 2010 Valné zhromaždenie OSN znova zapojilo krajiny do rozvojových politík a v roku 1994 na Káhirskej konferencii o populácii a rozvoji súhlasilo a jasne oznámilo, že nebude znovu vyjednávať o spomenutých témach. V tomto roku si pripomíname 20. výročie kľúčového programu rozvoja, ktorý obsahuje problematiku sexuálneho a reprodukčného zdravia a otázku rozvoja OSN.

Káhirská konferencia sa zaoberala sexuálnym a reprodukčným zdravím, ale nespomínala homosexuálne práva ani právo na potrat.

Africké a iné rozvojové krajiny sú dnes, rovnako ako v roku 2010, skalopevne presvedčené, že politika Káhirskej konferencie by sa nemala znovu prerokovať ani nanovo interpretovať, aby zahŕňala potraty a homosexualitu.

Obávajú sa znovuotvorenia problematiky citlivých otázok, akými sú sexuálne práva, potraty a homosexualita. Zásady Káhirskej konferencie by sa nemohli prijať, ak by tieto práva zahŕňali. Otázky sú stále kontroverzné, a to aj po 20 rokoch.

V skutočnosti žiadna zmluva alebo politický dokument OSN neuznáva homosexualitu alebo potraty ako právo. Valné zhromaždenie nápadne mlčí o týchto témach, pretože v mnohých krajinách sú zákony, ktoré zakazujú a obmedzujú potrat, rovnako ako zákony, ktoré trestajú sodomiu.

Západné krajiny spolu s kľúčovými spojencami v Ázii a Latinskej Amerike trvajú na tom, že rámec OSN musí uznať práva homosexuálov a právo na potraty. Tvrdia, že ide o otázku ľudských práv.

Na nedávnej konferencii OSN Západ nútil africké krajiny konať podľa jeho predstáv. Ešte sa uvidí, ako ďaleko budú ochotní ísť tentoraz.

Všetko nasvedčuje tomu, že západné vlády masívne investovali do tohto stretnutia. Niekoľko úradníkov OSN a vládnych úradníkov, ktorí uzavreli Káhirskú dohodu pred 20 rokmi, sú na čele OSN. Propotratové skupiny a agentúry OSN sa pri každej príležitosti neúnavne snažia nastoľovať otázku potratov a homosexuality.