Tvoje meno je 'Som kresťan' a priezvisko 'Patrím do Cirkvi'

1,828
Kultúra života

Pápež František povedal, že žiadny kresťan by sa nemal cítiť osamelý, pretože všetci veriaci patria do rodiny – Cirkvi, ktorá posilňuje a povzbudzuje svojich členov.

„Nie sme izolovaní (...) my nie sme kresťania - jednotlivci, každý sám za seba: našou identitou je spoločenstvo!“ povedal pápež František tisícom zhromaždených na námestí svätého Petra v ďalšej zo série katechéz na tému Cirkvi počas rannej generálnej audiencie 25. júna. 

Svätý Otec pripomenul veriacim, že v Starom zákone si Boh sám zhromažďoval ľudí. A neskôr poslal na svet svojho milovaného Syna, aby ustanovil Cirkev a zjednotil ľudstvo, dodal František.

„Boh povoláva každého z nás, aby sme patrili do tejto veľkej rodiny,“ zdôraznil. „Nikto z nás sa nestal kresťanom sám od seba. Za náš vzťah s Bohom vďačíme skutočne mnohým. Tým, ktorí nám odovzdali vieru, ktorí nás priviedli na krst, ktorí nás učili modliť sa a ukázali nám krásu kresťanského života: našim rodičom a starým rodičom, našim kňazom, rehoľníkom a učiteľom.“

Náš vzťah s Kristom je osobný, ale nie súkromný, povedal pápež. Preto si my veriaci musíme uvedomiť nielen to, že „sme kresťania vďaka druhým,“ ale tiež to, že máme „žiť spoločne s ostatnými ľuďmi,“ pretože spoločenstvo Cirkvi obohacuje náš vzťah s Ježišom.

Aj keď „spoločné putovanie“ nie je vždy jednoduché, pápež povedal tým, ktorí sa zhromaždili na daždivom námestí, že v spoločenstve Cirkvi môže človek vytrvať a rásť vo viere a svätosti. (D.C.L.)