Terapeuti: vyhlásenie APA o homosexuálnom ,manželstve‘ vychádza z politiky, nie z vedy

4,128
Kultúra smrti

9. augusta, 2011 (LifeSiteNews.com) - Skupina terapeutov zameraná na poskytovanie terapie na nechcenú príťažlivosť k rovnakému pohlaviu skritizovala nové vyhlásenie American Psychological Association (APA) v prospech „manželstva“ rovnakého pohlavia ako poškvrnené predovšetkým politickými podnetmi.

Toto vyhlásenie, schválené začiatkom tohto mesiaca jednomyseľným hlasovaním orgánu na tvorbu politiky v APA, vyjadruje odpor k štátnym úsiliam zachovať manželstvo medzi mužom a ženou a kritizuje takéto kampane ako zdroj tlaku pre homosexuálnych jednotlivcov.

„Celoštátne kampane pre odopretie právneho prístupu k civilnému manželstvu párom rovnakého pohlavia  sú značnou príčinou tlaku pre lesby, gejov a bisexuálov sídliacich v týchto štátoch,“ uvádza APA, ktorá samu seba propaguje ako „silného obhajcu za plne rovnaké práva pre LGBT (pozn. prekl. lesby, gejov, bisexuálov a transgender) ľudí.“

Doktorka Julie Hamiltonová, prezidentka National Association for Research and Therapy of Homosexuality (NARTH), povedala, že vyhlásenie bolo ďalší prípad nevhodného správania sa APA ako reprezentanta politickej záležitosti.

„APA ďaleko častejšie zakladá vyhlásenia svojich postojov skôr na politickej ideológii ako na vedeckých zisteniach,“ povedala Hamiltonová vo vyjadrení poskytnutom LifeSiteNews.com.

„Hoci je APA považovaná za profesionálnu, vedecky založenú organizáciu, veľmi často sa tak nespráva.“

Hamiltonová poznamenala, že bývalí vrcholní funkcionári APA, doktori Rogers Wright a Nicholas Cummings, vo svojej knihe Destructive Trends in Mental Health odhalili, že „mnohé rozhodnutia APA sú ovplyvnené skôr ideológiou ako výskumom.“

„To má za následok, že na APA sa nedá pozerať ako na spoľahlivý zdroj vedeckých informácií a preto postojom, ktoré zaujíma chýba akákoľvek reálna hodnota,“ povedala.

Homosexualite bola v Diagnostickom a štatistickom manuáli mentálnych porúch, medzinárodnom štandarde pre klasifikáciu  mentálnych chorôb, zrušená klasifikácia mentálnej poruchy v roku 1973, po rokoch nátlakového lobovania aktivistov za práva gejov.

Vo výstupe nelíšiacom sa od nedávnych demonštrácií za „manželstvo“ rovnakého pohlavia doktor Melvin Sashbin v roku 1998 spomínal, ako bola demonštrácia za práva gejov na stretnutí American Psychiatric Association v roku 1970 tak rušivá, že si asociácia najala bezpečnostného poradcu, aby sa snažil v budúcnosti zaistiť pokojnejšie demonštrácie.

„Bolo to partizánske divadlo,“ povedal Sashbin, ktorý opisoval „kričanie,“ ktoré sa napokon utíšilo do diskusie.

Doktor Robert Spitzer, ktorý bol zodpovedný za zmenu v Diagnostickom a štatistickom manuáli mentálnych porúch, zmenil svoj postoj k terapii na nechcenú príťažlivosť k rovnakému pohlaviu takmer o 30 rokov neskôr, aby podporil terapiu vychádzajúc z jeho vlastného výskumu.

Napriek vyjadrovaniu ostražitosti voči liečbe príťažlivosti k rovnakému pohlaviu, APA momentálne uvádza, že tu je „nedostatočný dôkaz“ na uznanie alebo zdiskreditovanie takejto terapie.