Tehotná šesťnásobná mama s rakovinou odmietla potrat a už je zdravá

9,492
Kultúra života

02.02.2015 (LifeSiteNews) - Heather Choate bola už matkou piatich malých detí, keď zistila, že čaká svoje šieste bábätko. Vtom dostala zdrvujúcu správu: má rakovinu prsníka.

To bolo vlani v lete.

Lekári na Heather naliehali, aby to spravila: dala svoje dieťa na potrat, aby si zvýšila šance na prežitie a potom podstúpila liečbu rakoviny.

Ale Heather by nič z toho nespravila. Radšej by som zomrela ja, akoby som vzala život svojmu dieťaťu,“ povedala nedávno pre CBS News.

Namiesto toho Heather našla špecialistu, ktorý vymyslel plán liečby - vrátane chemoterapie a operácie, ktorú by podstúpila už počas tehotenstva.

Aj keď existujú riziká spojené s podstúpením chemoterapie počas tehotenstva, existuje čoraz viac prípadov žien, ktoré odmietli potrat a zároveň si vybrali, že sa podrobia takejto liečbe a nakoniec sa im narodili úplne zdravé deti.

Taký bol aj prípad Heather. Ona a jej manžel privítali na svete 6. januára svoju dcéru, Kiery Celeste - úplne zdravú.

To však bol pre túto statočnú matku len začiatok dobrých správ. Práve minulý týždeň sa Heather dozvedela, že jej liečba bola úspešná: prehliadky ukazujú, že už oficiálne rakovinu nemá.

Do očí mi vyhŕkli slzy, pretože to znamená, že sme to prekonali - máme dieťa a veci vyzerajú dobre,“ povedala Heather.

Pre Heather to nebola ľahká cesta. Nedávno na svojom blogu napísala o udalostiach minulého mesiaca.

Mám pocit, že po týchto dvoch týždňoch zvládnem čokoľvek. Pôrod s chrípkou? Vykonané. Štyridsaťosem hodín bez môjho novorodenca? Vykonané. Operácia týždeň po pôrode? Vykonané,“ napísala.

Viem však, že by som nič z toho nezvládla, keby som nemala takého úžasného manžela, moju anjelskú mamu a Pána, ktorý ma posilňuje a pomáha mi nad moje vlastné schopnosti. Moja viera sa posilnila, keď som bola svedkom jeho Ruky v našom živote a viem, že dokým sa budeme k Nemu obracať, zvládneme splniť všetky úlohy.“

Na inom blogu - rozprávajúc o narodení dcéry - Heather napísala:Ona je hodna akejkoľvek obety. Je to moje dieťa. Pán ju dal mne a požehnal ma, aby som sa stala jej matkou. Je to radosť a zároveň zodpovednosť, ktorú budem navždy milovať a budem sa snažiť naplniť ju do najvyššej miery. Materstvo je posvätné. Som vďačná a pokorená tým, že som taká požehnaná, že môžem mať za dcéru vzácnu Kiery. Je silná, sladká a dobrá. Som nadšená, keď vidím, čo všetko má Pán a život pre nás pripravené v budúcnosti.“

Dodala:Ona je úplná. Je zdravá. Dá sa povedať, že je živým dôkazom toho, že sa dieťa môže narodiť normálne a zdravé, napriek tomu, že sa matka lieči na rakovinu.“

Cesta Heather ešte neskončila, musí totiž podstúpiť viacero terapií. No s krásnou dcérou a nádejnou prognózou má dobré vyhliadky.