Sväté Písmo a rocková hudba: sú zlúčiteľné?

1,270
Kultúra smrti

Ako kresťania máme skúmať všetko a držať sa toho, čo je dobré (porov. 1. Solúnčanom 5,21). Ale ako môžeme o niečom povedať, že stojí za to, aby sme sa toho držali? Ježiš nám dáva odpoveď v Matúšovi 7,16.

Poznáte ich po ovocí. Veď či oberajú z tŕnia hrozná alebo z bodliakov figy?

Aby sme vedeli dať odpoveď ohľadom rockového a popového priemyslu, musíme sa pozrieť na jeho ovocie.

Heavy metalový hudobník Blacky Lawless sa vyadril o rock ´n´ rolle takto:

Rock 'n' Roll je agresívnou formou umenia, je čistým nepriateľstvom a agresiou. Verím v neho ako v náboženstvo.i

Nevieme, či tu Blacky Lawless myslí na náboženstvo v tradičnom slova zmysle. Možno len popisuje vášeň, ktorú pociťuje k svojej hudbe; vášeň, ktorá hraničí s náboženstvom. Avšak to, na čom záleží, je Lawlessove tvrdenie o plodoch rocku: „čisté nepriateľstvo a agresia“.

Rokenrolová móda, postoje a záujmy nie sú ovocím Ducha. Sú plodom padlého ľudstva, ktoré sa snaží žiť bez Boha - a to jednoducho nefunguje. Jedným z príkladov tohto ovocia je modloslužba, ktorú možno nájsť v istých rockových kruhoch.

Pred tisíckami rokov Boh ustanovil svojmu ľudu niektoré zákony. Tieto zákony nazval Desatorom. Tieto zákony mali Jeho deťom v celých dejinách pomáhať, aby zostali blízko pri Ňom; mali ich uchrániť od zakopnutia. Jeden z týchto zákonov nám hovorí, že sa musíme vyhnúť vytváraniu modiel niečoho alebo niekoho (pozri Exodus 20, 1-5). Boh je jediným subjektom hodným uctievania.

Rocková hudba je definovaná svojimi ikonami: ľuďmi, ktorí sú zbožňovaní pre svoj talent alebo „vzhľad“. A dokonca aj rocková hudba samotná sa stáva modlou vtedy, keď sa stane jediným zameraním života človeka. Postavenie rokenrolu alebo čohokoľvek iného na miesto Boha alebo ešte vyššie, je aktom duchovnej nevery. Biblia to dokonca nazýva duchovným cudzoložstvom (pozri Ezechiel 23).

Keby však jediným problémom rockového priemyslu bolo jeho modlárstvo, dalo by sa s tým vysporiadať oveľa jednoduchšie. Avšak skreslený zmysel rocku ako uctievania je len začiatok.

Plody, ktoré hojne prichádzajú zo stromu rokenrolu, sú tieto: sexuálna promiskuita, užívanie drog a závislosť na nich, láska k peniazom a zmätená spiritualita, ktorá spôsobuje pobláznenie okultizmom. A toto nie je ovocie, ktoré rastie z Pravého Viniča – Ježiša Krista.